«Θολό» το τοπίο της Γ’ Εθνικής – Τα δεδομένα μέχρι στιγμής

283

Αν και ο Αύγουστος πλησιάζει πλέον, οι ομάδες που θα αγωνιστούν στην Γ’ Εθνική κατηγορία δεν γνωρίζουν ακόμη τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί το φετινό πρωτάθλημα.

Μπορεί να έχουν διαρρεύσει κάποια πράγματα, για το πώς δηλαδή θα είναι η εικόνα, όμως τίποτα δεν είναι επίσημο. Η αναμπουμπούλα που συνεχίζει να επικρατεί στο Ελληνικό ποδόσφαιρο – και όχι μόνο – περνά και στις μικρότερες κατηγορίες, αφού η προσωρινή Διοίκηση της ΕΠΟ έχει άλλες… φουρτούνες.

Από εκεί και πέρα οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο νέο πρωτάθλημα χτίζουν σιγά – σιγά τα ρόστερ τους, χωρίς να γνωρίζουν τα πιο βασικά. Ένα από τα βασικά που δεν γνωρίζουν οι ομάδες είναι, ο όμιλος που θα μετέχουν, οι αντίπαλες ομάδες και με ποιον τρόπο θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα.

Επίσης, είναι άγνωστο αν από όσα έχουν βγει και δει το φως της δημοσιότητας, θα μπορούν να εφαρμοστούν, αφού κάποια σωματεία ενώ έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος αυτού, αφού είτε αδυνατούν οικονομικά, ή άλλοι λόγοι τους αναγκάζουν να μην δηλώσουν συμμετοχή. Αυτό κυρίως θα επηρεάσει τον σχηματισμό των ομίλων, αφού με τα έως τώρα στοιχεία, οι ομάδες θα χωριστούς σε 8 ομίλους των 14 περίπου σωματείων.

Με τα έως τώρα δεδομένα

Από τις προφορικές – και μόνο τέτοιες ως τώρα – πληροφορίες, μεταφέρεται ότι θα ισχύσουν κανονικά όπως έχουν καθοριστεί ήδη από πέρυσι οι όροι για τη νέα Γ’ Εθνική της προσεχούς σεζόν 2017-2018. Όπου δηλαδή, ήδη βάση της περυσινής προκήρυξης η κατηγορία τροποποιήθηκε και θα επιστρέψει στις ρίζες της παλιάς Δ’ Εθνικής.

Συγκεκριμένα, η Γ’ Εθνική της επερχόμενης αγωνιστικής περιόδου θα διεξαχθεί με 8 ομίλους που θα αποτελούνται από 13-14 ομάδες ο καθένας, και στο σύνολο οι ομάδες που έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος είναι περίπου 110 (βέβαια το πόσες τελικά θα δηλώσουν και δεν θα αποσυρθούν, είναι άλλο θέμα και θα έχει κριθεί μόνο όταν λήξουν οι δηλώσεις συμμετοχής).
Ενώ τη νέα σεζόν, η άνοδος στη Football League δεν θα έρχεται απευθείας για κάθε πρωταθλητή Ομίλου, αλλά θα είναι υπόθεση ειδικού πρωταθλήματος play offs ανόδου.

Οι 8 πρώτες ομάδες – μια κάθε Ομίλου – θα σχηματίσουν με γεωγραφικά κριτήρια 2 ομίλους των 4 ομάδων και θα κοντραριστούν μεταξύ τους με διπλά παιχνίδια (σύνολο αγώνων έξι για κάθε ομάδα). Οι 2 πρώτοι κάθε Ομίλου θα κερδίσουν την άνοδο (σύνολο 4).

Δηλαδή, θα ανεβαίνουν, μετά από αγώνες μπαράζ, μόνο οι 4 ομάδες και θα έχουμε το πρωτοφανές για πρωτάθλημα Πανελλήνιας Κατηγορίας να μην κερδίζουν άνοδο οι …μισές πρωταθλήτριες ομάδες της Γ’ Εθνικής. Ενώ θα υποβιβάζονται περίπου έξι ομάδες από κάθε Όμιλο, δηλαδή σχεδόν οι μισές!

* Το Δ.Σ. της Football League, μετά και τη δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, ότι δεν σκέφτεται καν τη δημιουργία 2 ομίλων στη δεύτερη κατηγορία (και καμιά αύξηση τους δηλαδή), αποφάσισε να κάνει σχεδιασμό για πρωτάθλημα 18 ομάδων την αμέσως προσεχή περίοδο, 2017-18.

Ενώ στη συνέχεια, αποφάσισαν να προτείνουν τη μείωση των ομάδων σε 16 για την αγωνιστική περίοδο 2018-19.

Αλλά με βάση τη δική τους πρόταση, από το προσεχές πρωτάθλημα Football League που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου: θα προβιβάζονταν δύο ομάδες στη Super League, ενώ δύο θα υποβιβάζονταν από την μεγάλη κατηγορία, και θα υποβιβάζονταν 4 στη Γ’ Εθνική, αλλά από τη Γ’ Εθνική θα έπαιρναν το εισιτήριο για τη Β’ μόνο …ΔΥΟ ομάδες! Δηλαδή από τους 8 Ομίλους που θα γίνει η Γ’ Εθνική στη νέα σεζόν, να μην ανέβαιναν ούτε οι μισές πρωταθλήτριες των Ομίλων, δηλαδή ούτε 4 ομάδες. Αλλά μόνο δυο!

Διατηρεί” τις 4 ανόδους η ΕΠΟ

* Σε κάθε περίπτωση, την τελική κι επίσημη απόφαση θα την πάρει η ΕΠΟ. Η οποία μπορεί π.χ. να πει “δεν θα πέσουν 4 ομάδες από τη Β’ Εθνική αλλά 6, έτσι ώστε να ανέβουν τουλάχιστον 4 από τη Γ’ Εθνική”.

Και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες – διασταυρωμένες από ρεπορτάζ, αλλά πάντα μόνο προφορικά ως τώρα, όπως προαναφέραμε – η ΕΠΟ απορρίπτει το να μην ανέβουν τουλάχιστον 4 ομάδες από τη Γ’ Εθνική.

Και καταλήγει σε συμφωνία με τη Football League ώστε, την προσεχή χρονιά θα ανέβουν οι τέσσερις από τη Γ’ Εθνική από τους οκτώ ομίλους, ενώ θα υποβιβαστούν στη Γ’ από τη FL έξι ομάδες, μόνο όμως αν το πρωτάθλημα της ξεκινήσει με 18 ομάδες.

Αν αρχίσει με λιγότερες, που είναι και το πλέον πιθανό με τωρινά δεδομένα, τότε θα υποβιβαστούν λιγότερες. Άλλωστε, ήδη ως τώρα ο Αγροτικός Αστέρας γνωστοποίησε ότι μπήκε σε φάση διάλυσης της ΠΑΕ και εκκαθάρισης, ο Εργοτέλης ανακοίνωσε επίσημα ότι αδυνατεί, ο Πανσερραϊκός μέχρι τώρα τα ίδια… Και δεν είναι (πιθανόν) οι μόνοι…

Επίσης, στο πλάνο της FL είναι, το μεταπροσεχές πρωτάθλημα της μεθεπόμενης χρονιάς (2018-19) να γίνει με 16 ομάδες.

Κι ακόμα, να ανέβουν φέτος δύο ομάδες στη Super League, απευθείας (και χωρίς καμιά εμπλοκή της 2ης σε μπαράζ με κάποια της SL), ωστόσο αυτά είναι θέμα τελικής συζήτησης μεταξύ Super League, ΕΠΟ και Football League, που θα γίνει προσεχώς…

Δεν αποκλείεται μια συνάντηση για τον σκοπό αυτό, να διεξαχθεί μετά τις 4 Αυγούστου που είναι η τωρινή λήξη δήλωσης συμμετοχών ομάδων για τη Football League, κι αφού ξεκαθαρίσει ποιες τελικά ομάδες θα δηλώσουν συμμετοχή στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία και ποιες όχι.

Συνοπτικά λοιπόν, οι τελευταίες πληροφορίες συνηγορούν ότι το προσεχές πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής θα μείνει ως έχει με βάση τα ως τώρα γνωστά ισχύοντα και δεν θα προκύψουν άλλες αλλαγές. Βέβαια, με την ελπίδα, όλα αυτά να ξεμπερδέψουν έγκαιρα και ΕΠΙΣΗΜΑ (μέσα στα …τρεχάματα που ξανά έχει η Ομοσπονδία για τα εκλογικά της και τη νέα διοίκηση της, κ.τ.λ., που ακόμα εκκρεμούν, όπως προαναφέραμε).

Με πληροφορίες από koinignomi.gr