Αξιόπιστος γκολκίπερ είναι αυτός που λαμβάνει την κατάλληλη θέση στον κατάλληλο χρόνο στο πλαίσιο της εστίας του, καθοδηγεί σωστά την ομάδα του και τελικά με τη στάση και τις καίριες αντιδράσεις του, κάνει τη δουλεία των συμπαικτών του να φαίνεται απλή τουλάχιστον στα αμυντικά της καθήκοντα. Όπως έχουν άπαντες επισημάνει, ο σύγχρονος τερματοφύλακας είναι πλέον ποδοσφαιριστής πολλών υψηλών απαιτήσεων και άνευ ορίων ως προς την ιδιότητά του.
Αυτές τις σημαντικές ιδιότητες λοιπόν, καλούνται να διδάξουν οι δάσκαλοι ποδοσφαίρου, κυρίως όμως οι τεχνικοί των τερματοφυλάκων και της απαιτητικής θέσης «1».
Η αρχή μιας πετυχημένης πορείας
Ο Φίλιππος Μπολοβίνης είναι ένας από αυτούς που έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους στην εκγύμναση των τερματοφυλάκων επιτυχώς. Γεννήθηκε το 1972 και στη μακρά πορεία του στα γήπεδα, εκτός από την προσωπική του αγωνιστική συμμετοχή, έχει παρακολουθήσει διεθνή σεμινάρια που αφορούν στην προπόνηση και προετοιμασία των αθλητών στη συγκεκριμένη θέση, ενώ έχει συνεργαστεί με κορυφαίους προπονητές τερματοφυλάκων.
Η μέχρι στιγμής πορεία του έμπειρου εκπαιδευτή Φίλιππα Μπολοβίνη στο ποδόσφαιρο είναι μεγάλη και εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχημένη. Το ποδοσφαιρικό του «ταξίδι» έχει ως έναρξη το μακρινό 2002, όταν και ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία, πάντα σε επίπεδο τερματοφυλάκων από τον Ολυμπιακό Λουτρακίου. Δεν σταμάτησε όμως ποτέ εκεί, καθώς παρουσίαζε συνεχώς ανοδικές τάσεις, πάντα βασιζόμενος στην πολύ καλή δουλειά που έκανε και συνεχίζει να κάνει εντός γηπέδου με τους τερματοφύλακες.
Ετσι, στη συνέχεια ο Φίλιππος Μπολοβίνης υπηρέτησε αρκετές ομάδες το 2006, όταν και εντάχθηκε για πρώτη φορά στον Παναθηναϊκό, αναλαμβάνοντας αρχικά πόστο στις Ακαδημίες της ΠΑΕ παρουσιάζοντας εξαιρετικό έργο σε αυτές.
Η μεγάλη πρόκληση της καριέρας του ήρθε όταν… οι Βοιωτοί, αντικατέστησαν τον Κώστα Τόσκα με τον πρώην προπονητή τερματοφυλάκων του ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος τα τρία προηγούμενα χρόνια ήταν στο τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού Βόλου.
Πιο συγκεκριμένα εργάστηκε εκτός του Ολυμπιακού Λουτρακίου, στον ΠΑΣ Κορίνθου (Δ΄Εθνική), στις Ακαδημίες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στον ΠΑΣ Κόρινθος, στην ΠΑΕ Κορωπί, στην ΠΑΕ ΠΑΣ Κόρινθος, στην ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, στην ΠΑΕ Λεβαδειακός, στην ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, στην ΠΑΕ Πανιώνιος, στην ΠΑΕ Λάρισα, στην Επισκοπή, στον Αχαρναϊκό και πρόσφατα πριν την πτώση, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην ΠΑΕ Πανθρακικός. Σήμερα τον βρίσκουμε στη νεοσύστατη Volos FC.
“Το όραμα πρέπει να συνδιάζεται με την τεχνογνωσία”
Το acadimies.gr είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τον Φίλιππο Μπολοβίνη και να κάνει μια συνέντευξη μαζί του, στην οποία ο ταλαντούχος τεχνικός μιλάει για… όλα!
-Σε ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την τιμή που μας κάνεις να μιλήσεις αποκλειστικά στο acadimies.gr και τη Δώρα Ιωακειμίδου για την ιδιαίτερη θέση του τερματοφύλακα, και να μοιραστείς μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου.
-Είναι μεγάλη μου χαρά να μιλάω μαζί σας, καθώς η προσπάθεια που γίνεται από εσάς όλα αυτά τα χρόνια πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ καλή και προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στους αναγνώστες.
-Τη φετινή σεζόν σας βρίσκουμε στη νεοσύστατη ομάδα του Βόλου. Μιλήστε μας λίγο για αυτή τη συνεργασία.
-Από την στιγμή που ήρθα σε επαφή με τους ανθρώπους του συλλόγου και μιλήσαμε για το πρότζεκτ και το σχεδιασμό ενθουσιάστηκα. Περισσότερο όμως με κέρδισε το πλάνο και διαφαινόμενη οργάνωσή της καθώς και οι σταθεροί στόχοι της για το απώτερο μέλλον.
-Ποια είναι η φιλοσοφία και το όραμά σας;
-Φιλοσοφία και όραμα είναι δυο πράγματα που πηγαίνουν μαζί σε συνάρτηση με την άριστη τεχνογνωσία, κάνοντας το αντικείμενο της δουλείας μου ακόμη πιο αποδοτικό. Προσωπικά προσπαθώ να εκπαιδεύω όσο μπορώ πιο σωστά τους τερματοφύλακες δίνοντας τους πληροφορίες για τη θέση που επέλεξαν να αγωνιστούν και να τους φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται. Αλλωστε, εκτός από το πρακτικό κομμάτι της προπόνησης στο γήπεδο, υπάρχει και το θεωρητικό. Όλα πρέπει να γίνονται με σωστό συνδυασμό, ενώ δεν σταματά ποτέ η προσωπική μου εκπαίδευση.
“Να εκπαιδεύσουμε τη σκέψη των τερματοφυλάκων”
-Ποια είναι τα τρία κριτήρια που επιλέγονται οι τερματοφύλακες;
-Η επιλογή των τερματοφυλάκων ξεκινά από το ταλέντο, τα σωματοδομικά χαρακτηριστικά και την προσωπικότητά τους. Επειτά από αυτά τα πρώτα τρία χαρακτηριστικά, υπάρχουν πολλά ακόμη που θα διακρίνουν τον αθλητή…
-Πως τους εκπαιδεύετε, σε ποια συγκεκριμένα σημεία δίνετε έμφαση προκειμένου να αξιολογήσετε τους τερματοφύλακες και, πως καταλήγει η εκπαίδευση στην πρώτη ομάδα από τα τμήματα υποδομής;
-Πρώτο βασικό στοιχείο όπως είπα είναι το ταλέντο που διαθέτει ο αθλητής συν την προσωπικότητα. Για μένα τα παιδιά πρώτα πρέπει να είναι αθλητές και μετά όλα τα υπολοιπα που διέπουν τον τερματοφύλακα. Δηλαδή, τα σωματικά προσόντα, όπως είναι η αλτικότητα, η ταχύτητα, η τεχνική, η τακτική και η σωστή λήψη αποφάσεων. Το πιο σημαντικό όμως για μένα είναι να εκπαιδεύσουμε το μυαλό και την σκέψη ως προς τη σωστή απόφαση και κατεύθυνση.
-Πώς κρίνετε αυτή τη στιγμή το επίπεδο των τερματοφυλάκων της χώρας μας;
-Αυτή τη στιγμή το επίπεδο των τερματοφυλάκων βρίσκεται σε μια σχετικά καλή κατάσταση, αλλά πιστεύω ότι παραμένει σε περίοδο ανασύνταξης και ανάπτυξης. Έχουμε θετικά σημάδια νεαρών σε ηλικία τερματοφυλάκων τα οποία με δουλειά, πιστή και υπομονή θα ανεβάσουν την ποιότητα των Ελλήνων τερματοφυλάκων.
-Γιατί προτιμούνται τους ξένους, εφόσον όλοι σχεδόν αναφέρουν πως στη χώρα μας γίνεται καλή δουλειά στους νεαρούς πορτιέρο;
-Θεωρώ πως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμη στον Έλληνα τερματοφύλακα, αλλά και ότι δεν του δίνονται οι ευκαιρίες να αναπτύξει τις δεξιότητές του στους αγωνιστικούς χώρους. Δεν τον στηρίζουν εύκολα οι ομάδες και δεν τον πιστεύουν τόσο όσο στο να στηριχτεί στους αγώνες. Οφείλουμε να τον πιστέψουμε και να τον στηρίξουμε για να αποδώσει η δουλειά που κάνει στις προπονήσεις! Ικανότητα υπάρχει, πιστή θέλει…
“Απαραίτητη η επιστημονική υποστήριξη”
Πιστεύετε ότι ο προπονητής τερματοφυλάκων δεν είναι ο μόνος ο οποίος έχει το 100% της εκπαίδευσης του τερματοφύλακα, αλλά χρειάζονται πολλοί ειδικοί να ασχοληθούν μαζί του;
-Ο εκπαιδευτής τερματοφυλάκων έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην εκπαίδευση του τερματοφύλακα, αλλά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα βέβαια χρειάζονται και άλλοι ειδικοί, όπως στον τομέα της ψυχολογίας!
Ένα πλήρες τεχνικό τιμ καλό είναι να απαρτίζεται πέρα από τους γυμναστές, από ψυχολόγο, διατροφολόγο, εργοφυσιολόγο και ό,τι έχει να κάνει με οποιαδήποτε επιστημονική υποστήριξή σε συνεργασία με τον πρώτο προπονητή, ο οποίος επίσης οφείλει να είναι επαρκώς καταρτισμένος. Όλα αυτά είναι σημαντικά και συντελούν στη βελτίωση και ανάπτυξη των ικανοτήτων των αθλητών, όμως η στήριξη και η συμμετοχή στους αγώνες είναι ακόμη πιο απαραίτητη…
Στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, οι προπονητές τερματοφυλάκων ως υπεύθυνοι, συνεργάζονται με αθλητικούς ψυχολόγους, γυμναστές, τον τεχνικό διευθυντή των ακαδημιών, ενώ υπάρχει και η επιστημονική και βιοχημική ανάλυση, τα εργομετρικά καθώς κι ένα εξειδικευμένο ασκησιολόγιο.
Είναι πολλοί οι άνθρωποι που ασχολούνται σοβαρά με το κομμάτι που λέγεται τερματοφύλακας, οπότε ο προπονητής τερματοφυλάκων αυτό που πρέπει να κάνει είναι να συλλέξει τις πληροφορίες, να προγραμματίσει το “μέλλον” και να το εκπαιδεύσει.
Θεωρώ πως και στην Ελλάδα έχουμε κάνει βήματα προόδου και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους ξένους συνάδελφους.
-Αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση του Έλληνα τερματοφύλακα βρίσκονται γύρω στα 30 με 35 άτομα, τα οποία ασχολούνται σοβαρά με τα νέα παιδιά. Πιστεύετε πως η προσπάθειά τους αρκεί για να αλλάξει τα δεδομένα της Ελληνικής Σχολής στη θέση «1»;
-Τα τελευταία χρονιά υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που ασχολούνται με την εκπαίδευση τερματοφυλάκων από τις μικρές ηλικίες, κι αυτό είναι καλό καθώς θα φέρει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Οπως επίσης είναι σημαντικό ότι στις Σχολές προπονητικής της UEFA στην ΕΠΟ υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι για την εκπαίδευση του τερματοφύλακα όπως η Σχολή UEFA pro goalkeeping που ασχολείται αποκλειστικά με τους τερματοφύλακες.
-Πως κρίνετε τη μετάβαση σε αυτή τη νέα εποχή της τεχνολογίας στο χώρο των τερματοφυλάκων;
-Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη πλέον! Χωρίς τις μετρήσεις και τις αναλύσεις δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα παραπάνω και θεωρώ ότι εξελίσσεται θετικά χρόνο με το χρόνο.
“Ας με κρίνουν οι παίκτες που ανέδειξα…”
-Θεωρείστε από τους καλύτερους και πιο έμπειρους προπονητές τερματοφυλάκων στη χώρα, κρίνοντας από την πορεία σας. Ποιους παίκτες έχετε βοηθήσει να αναδειχτούν;
-Σε αυτήν την ερώτηση δεν θέλω να μιλήσω εγωιστικά! Οπως όλοι οι προπονητές τερματοφυλάκων έτσι κι εγώ πιστεύω πως έβαλα ένα λιθαράκι στην καριέρα των παιδιών που συνεργάστηκα μαζί τους… Αλλά παιδιά προχωρήσαν πολύ κι έγιναν επαγγελματίες, ενώ αλλά δεν είχαν την τύχη να φτάσουν στο επίπεδο που μπορούσαν ή θα ήθελαν. Ως σημείο αναφοράς θα αναφέρω κάποια ονόματα κι ας κρίνουν οι ίδιοι αν τους βοήθησα ή όχι…
Eldin Jacupovic, Karim Fegrush, Γιάννης Ανέστης, Νίκος Γιαννακόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Γλύκος, Μάρκος Βελλίδης, Δημήτρης Κυριακίδης, Παναγιώτης Τσιντώτας, Μανώλης Αποστολίδης, Χρήστος Αθανασόπουλος Θανάσης Γκαραβέλης Γιώργος Τζελέπης. Να υπογραμμίσω ότι όλα αυτά τα παιδιά είναι εν ενεργεία τερματοφύλακες, και χωρίς παρεξήγηση δεν αναφέρω εκείνους που συνεργάστηκα αλλά πλέον έχουν σταματήσει.
-Πώς κρίνετε το μέλλον σας πλέον στο χώρο που υπηρετείτε για περισσότερα 15 χρόνια;
-Βασικά θέλω να έχω υγειά να δουλεύω με όρεξη σε κατάλληλες συνθήκες και μετα ό,τι καλύτερο έρθει στην πορεία…
-Τί θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί που ονειρεύεται να αγωνιστεί στη θέση 1;
-Να πιστεύει στον εαυτό του, να δουλεύει σκληρά να έχει υπομονή, και να μην τα παρατήσει ποτέ σε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση να προσπαθεί πάντα να είναι νικητής και ταπεινός.
“Ο τερματοφύλακας πρέπει να παίζει!”
-Πολλά παιδιά υποτιμούν τις κατώτερες κατηγορίες που έχουν κάποιες ελπίδες να παίξουν, κι επιμένουν να κυνηγούν μεγάλες ΠΑΕ, παρά το γεγονός της αγωνιστικής απραξίας. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σ’ αυτό;
-Καμιά κατηγορία δεν πρέπει να είναι υποτιμητική για κανέναν τερματοφύλακα! Καλό είναι βέβαι τα παιδιά να επιλέξουν και να έχουν ως πρότυπο τη Superleague, αλλά ο τερματοφύλακας πρεπει να παίζει όποτε όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες σε οποιαδήποτε κατηγορία! Να επιλέξει ομάδες που μπορεί να παίζει για να αντλεί εμπειρίες, να δουλεύει και κάποια στιγμή χωρίς να το καταλάβει θα βρεθεί στην κατηγορία που ονειρεύεται.
-Θα θέλαμε ένα γενικότερο σχόλιο για την αγωνιστική πορεία των ελληνικών ομάδων, που δεν είναι και η καλύτερη ποιοτικά, σύμφωνα με τα δεδομένα και την κοινή γνώμη των φιλάθλων.
-Θεωρώ ότι σε μια γενικότερη παράμετρο το ποδόσφαιρο όπως και γενικότερα η ζωή μας βρίσκεται σε μια παρατεταμένη κρίση με συνέπεια τόσο η ποιότητα όσο και το επίπεδο να έχουν πέσει και στο ποδόσφαιρο.
– Και κάτι τελευταίο για να κλείσουμε. Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια καλύτερη νέα σεζόν; Παραμένετε αισιόδοξος;
-Στη ζωή μου θεωρώ ότι είμαι αισιόδοξος! Ετσι μ’ αυτή την πεποίθηση θεωρώ ότι υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας, αρκεί να δουλέψουμε όλοι συνετά πάνω σ’ αυτό! Ο ρόλος του προπονητή τερματοφυλάκων στο ελληνικό ποδόσφαιρο οφείλει να έχει περισσότερη προσοχή καθώς δεν λείπουν κάποια σημάδια απαξίωσης γεγονός το οποίο πρεπει να προσεχθεί προκειμένου να διαφυλαχτεί αυτή θέση πολύ καλά!
Συνέντευξη/ Επιμέλεια: Δώρα Ιωακειμίδου
Aποκλειστικά για το acadimies.gr