Ολοκληρώθηκε η διοργάνωση “Grassroots” στη Θεσσαλονίκη

355

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο (30/9) στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του προγράμματος “Grassroots”, στο γήπεδο ΕΠΣ Μακεδονίας στη Μίκρα, σε ένα event αφιερωμένο αποκλειστικά σε κορίτσια 8-18 ετών και στο Δημοτικό Γήπεδο Μαχαιράδου στη Ζάκυνθο με αγόρια και κορίτσια από τις τοπικές ακαδημίες.

Οι εκδηλώσεις του προγράμματος Grassroots σχεδιάστηκαν από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και υλοποιούνται από Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και ιδρυμάτων.

Άρχισαν από την Φλώρινα στις 23 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Τι είναι το πρόγραμμα “Grassroots

Το πρόγραμμα Grassroots αφορά στο μη επαγγελματικό και προβεβλημένο ποδόσφαιρο. Αφορά, μεταξύ άλλων, στο παιδικό ποδόσφαιρο, στο ποδόσφαιρο για μαθητές/τριες, στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, στο ποδόσφαιρο για άτομα με ειδικές ανάγκες και στο ποδόσφαιρο για βετεράνους.

Το ποδόσφαιρο αποφέρει οφέλη για την κοινωνία στο σύνολό της, καθώς δεν αφορά μόνο στο ίδιο το παιχνίδι, αλλά και στην ενδυνάμωση αξιών όπως η ομαδική συνεργασία, η κοινωνική ανάπτυξη, η υγεία, η φυσική κατάσταση και η προσωπική ολοκλήρωση. Το παιχνίδι αποτελεί μέσο για εκπαιδευτική, κοινωνική και αθλητική ανάπτυξη και ως εκ τούτου η UEFA επενδύει σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα Grassroots για να εξασφαλίσει ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο παιχνίδι, ανεξαρτήτως ηλικίας, ικανότητας, εθνότητας, φυλής, θρησκείας ή σεξουαλικής ταυτότητας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι νέοι παίκτες έχουν θετικές εμπειρίες, τότε είναι πιο πιθανή η συμμετοχή τους στο άθλημα ως ποδοσφαιριστές, προπονητές, εθελοντές και οπαδοί.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα Grassroots της UEFA έχει ως σαφή επιδίωξη το μέγιστο δυνατό άνοιγμα του ποδοσφαίρου στην κοινωνία, δηλαδή σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες. Το ζητούμενο για την UEFA και τις ομοσπονδίες μέλη της που εφαρμόζουν το πρόγραμμα Grassroots είναι να ενταχθούν στο ποδόσφαιρο και να μάθουν τον ορθό τρόπο παιχνιδιού όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αλλά κυρίως να ενσωματωθούν σε αυτό όλες οι κοινωνικές ομάδες, όλοι οι συνάνθρωποί μας και ιδιαίτερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες.