Ετσι εκπαιδεύονται στη “Μασία” της ΑΕΚ! (vid + photos)

382
ΑΕΚ, Ζήκος, Σαμαράς

 

Ειδικά όταν το όραμα δεν περιορίζεται απλώς στην παραγωγή ποδοσφαιριστών, αλλά φτάνει σ’ ένα πλάνο που θα συνιστά «κάτι παραπάνω από μια Ακαδημία». Αυτό έχουν στο μυαλό τους αλλά και στο οργανόγραμμα τους, ο Άκης Ζήκος, ο Γιάννης Σαμαράς αλλά και ο Γρηγόρης Σαράντης που έχει αναλάβει την χρηματοδότηση του πρότζεκτ. «Ένα ή δυο παιδιά, θα φτάσουν στον στόχο να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στο παιδί. Θέλουμε μέσα από την Ακαδημία αυτά τα παιδιά να πάρουν αρχές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιείς φιλάθλους και οπαδούς της ΑΕΚ.

 

Πως είναι το σύνθημα που έχει η Μπαρτσελόνα, που είναι «κάτι παραπάνω από μια ομάδα». Εμείς θέλουμε να είμαστε κάτι παραπάνω από μια ποδοσφαιρική Ακαδημία. Διότι είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ». Αυτή είναι η… ταυτότητα του πρότζεκτ των Ακαδημιών της ΑΕΚ, όπως την περιέγραψε ο Γενικός διευθυντής Άκης Ζήκος.  Ένα πρότζεκτ που ήδη έχει αρχίσει να «τρέχει» από τον περασμένο Ιούνιο. Και που για να «τρέξει», μια από τις βασικές του προϋποθέσεις, είναι οι υποδομές.  Τα Σπάτα ήδη έχουν αλλάξει όψη για να φιλοξενούν τις Ακαδημίες και έπεται και συνέχεια.

ΔΥΟ ΣΥΝ ΔΥΟ ΓΗΠΕΔΑ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ… ΚΟΜΦΟΡ

Μέχρι και πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν απλώς ένα όνειρο για όσους «έτρεχαν» τις Ακαδημίες της ΑΕΚ, να αποκτήσουν ένα γήπεδο για να κάνουν προπονήσεις και να παίζουν τα ματς, χωρίς να χρειαστεί να περιφέρονται ανά την Αττική. Πλέον η «φωλιά» των ΑΕΚόπουλων στα Σπάτα, έχει αποκτήσει σύγχρονες υποδομές και ακόμα τα έργα συνεχίζονται. Έχει δρομολογηθεί ήδη η κατασκευή δυο ακόμα γηπέδων, που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα. Με αποδυτήρια τα οποία έχουν στους τοίχους ατάκες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον. Υπερσύγχρονο φυσιοθεραπευτήριο και γυμναστήριο πλήρως εξοπλισμένο αλλά και διακοσμημένο με τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας της ΑΕΚ, ως πηγή έμπνευσης.

 

«Πριν το 2013 οι Ακαδημίες της ΑΕΚ, δεν είχαν έδρα. Ούτε φυσική, ούτε για να αγωνίζονται, ούτε για να προπονούνται. Είχε μόνο ανθρώπους που υποστήριζαν με μεράκι την προσπάθεια. Το 2013, είχαμε μια βάση στα Σπάτα, ώστε το οικοδόμημα που λέγεται υποδομές, να αρχίσει να λειτουργεί. Στο 2017, από τον Ιούνιο, ξεκινήσαμε μια νέα προσπάθεια. Υπάρχουν τέσσερα αποδυτήρια, αίθουσα διδασκαλίας, γυμναστήριο, φυσιοθεραπευτήριο, γραφεία των προπονητών και έχουμε όλες τις υποδομές για να λειτουργούμε. Πολύ σύντομα θα έχουμε τελειώσει τα γραφειοκρατικά και από τη νέα σεζόν θα έχουμε ακόμα δυο γήπεδα με κερκίδες και διαστάσεις elite. Και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί να κάνουμε, ώστε οι συνθήκες να είναι άριστες, θα το κάνουμε» τόνισε ο Άκης Ζήκος.

“ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΣ”

«Θέλουμε να κάνουμε τις συνθήκες άριστες» ήταν τα λόγια του Γενικού διευθυντή των Ακαδημιών της ΑΕΚ. Όμως πέρα από τις υποδομές, υπάρχει και συγκεκριμένο όραμα και φυσικά συγκεκριμένο πλάνο. Και τα δυο, τα ανέλυσε ο Άκης Ζήκος.

«Έχουμε επίσης επεκταθεί σε 20 σημεία σ’ όλη την Ελλάδα. Και θέλουμε να το δυναμώσουμε και να το επεκτείνουμε. Στόχος μας είναι δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό και Ακαδημαϊκό πρόγραμμα, που θα ανταποκρίνεται σε αγόρια και κορίτσια. Είναι στην κατεύθυνση μας, να δημιουργήσουμε και γυναικεία ομάδα. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη συμμετοχή σε τρία μεγάλα τουρνουά στο εξωτερικό.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι το πώς θέλουμε να δούμε τα πράγματα. Ένα ή δυο παιδιά, θα φτάσουν στον στόχο να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στο παιδί.
Θέλουμε μέσα από την Ακαδημία αυτά τα παιδιά να πάρουν αρχές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιείς φιλάθλους και οπαδούς της ΑΕΚ.
Πως είναι το σύνθημα που έχει η Μπαρτσελόνα, που είναι «κάτι παραπάνω από μια ομάδα». Εμείς θέλουμε να είμαστε κάτι παραπάνω από μια ποδοσφαιρική Ακαδημία.
Διότι είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ. Φέτος και τα τρία παιδιά που έδωσαν Πανελλήνιες, πέρασαν σε πανεπιστήμιο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Όσα δεν παίξουν ποδόσφαιρο, να σπουδάσουν και να προοδεύσουν σ’ ότι επιλέξουν να κάνουν.

Όποιος κρίνει μόνο τα αποτελέσματα, έχει χάσει το δάσος και κοιτάζει μόνο το δέντρο. Θέλουμε να πετύχουμε πάνω απ’ όλα, να φτιάξουμε ένα υγιές περιβάλλον. Ήδη έχουμε ξεκινήσει προγράμματα που έχουν να κάνουν με την αθλητική ψυχολογική εκπαίδευση των παιδιών, των γονέων και των προπονητών. Έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο μια σημαντική συνεργασία και πρωτοποριακή με τον κύριο Σαράντη. Οι παίκτες που φτιάχνουμε είναι για την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος».

 

-Αισθανθήκατε όταν επιστρέψατε ότι είχατε αφήσει κάτι στη μέση;

«Το κομμάτι αυτό που έχει να κάνει με τα παιδιά, με ενδιαφέρει πολύ. Πιστεύω πως έχω να δώσω πολλά. Με την υποστήριξη της διοίκησης, μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας.
Και στόχος μας είναι να δώσουμε τα πάντα, ώστε αυτό το εγχείρημα να πετύχει».

-Αν παραχωρηθεί ένας παίκτης που είναι παραγωγής των Ακαδημιών, δεν θα υπάρξει οικονομικό όφελος;

«Οποιαδήποτε συμφωνία για παίκτη υπάρξει, το ποσό θα επιστρέψει στην Ακαδημία. Δεν θα υπάρχει κανένα οικονομικά κέρδος»

-Πως μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο πρότζεκτ, σε μια ομάδα που έχει απαιτήσεις για αποτελέσματα;

«Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος είναι ο σύλλογος. Μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη, έχουν στις Ακαδημίες τους, τις ίδιες φιλοσοφίες που έχουμε και εμείς σ’ αυτό που προσπαθούμε να φτιάξουμε εδώ. Το ζήτημα είναι να υπάρχει συνέχεια. Τώρα είμαστε στην αρχή».

 

-Η επικοινωνία με την πρώτη ομάδα;

«Θα πρέπει να το κάνουμε. Διότι είμαστε ΑΕΚ. Η ΑΕΚ δίνει την καθοδήγηση. Πρέπει να υπάρχει η βάση για το πώς κτίζουμε. Ποια είναι η αρχή και το τέλος της επικοινωνίας με την πρώτη ομάδα. Διότι αν δεν υπάρχει συνέχεια, η δουλειά η δική μας δεν θα έχει συνέχεια. Η ΑΕΚ δίνει αυτή την κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα. Αυτό που πιστεύουμε πως θα ετοιμάσουμε, από μόνο του θα είναι εισιτήριο για να έρθει στην Ακαδημία. Θέλουμε να φτιάξουμε το περιβάλλον έτσι όπως θέλουμε, έτσι ώστε τα παιδιά και οι γονείς να μην έχουν κανένα δίλημμα, σε ποια ομάδα θα πρέπει να έρθουν. Εμείς δίνουμε το πρόγραμμα».

– Πόσο εύκολο είναι στις δεδομένες συνθήκες, να «εκπαιδευτούν» τα νεαρά παιδιά;

«Τα δυο πράγματα που ευθύνονται για την κατάσταση στον ποδόσφαιρο, είναι πρώτο πως το ποδόσφαιρο έχει τυποποιηθεί. Εμείς θέλουμε να κάνουμε τα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο. Και το δεύτερο είναι πως τα παιδιά έχουν φτάσει στο σημείο να αγαπάνε αυτά που θα κερδίσουν από το ποδόσφαιρο και όχι το ίδιο το ποδόσφαιρο. Αυτά είναι σημεία των καιρών».

-Για την συνεργασία με τον κύριο Σαμαρά;

«Υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση στον κύριο Σαμαρά. Η χαρά ήταν τεράστια διότι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να μπορείς να μιλήσεις την ίδια γλώσσα».

ΣΑΜΑΡΑΣ: “ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ”

Στο πλευρό του Άκη Ζήκου και… συν-εμπνευστής του οράματος για τη… «Μασία» της ΑΕΚ, ο Γιάννης Σαμαράς. Ο άνθρωπος που εδώ και δεκαετίες ασχολείται με το πρότζεκτ… παιδιά.
Και που ξέρει ίσως καλύτερα από τον καθένα, πως μπορεί να συνδυαστεί η νοοτροπία νικητή, με την εκπαίδευση ενός νεαρού ποδοσφαιριστή.
Άλλωστε για τον τεχνικό διευθυντή των Ακαδημιών της ΑΕΚ, αυτά τα δυο στοιχεία, δεν μπορούν να μην πηγαίνουν μαζί.

 

«Χαίρομαι που τα παιδιά βρίσκονται σ’ ένα τέτοιο πρότζεκτ. Και για την ΑΕΚ που γίνεται οδηγός σε δύσκολες εποχές, που όλοι είναι πιεσμένη και φτιάχνει ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό αλλά με χαμόγελο μπαίνοντας και βγαίνοντας. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά και ποδοσφαιρικά και εκπαιδευτικά. Είναι κάτι που πρέπει να δούμε σοβαρά, όσον αφορά τα παιδιά. Δεν είναι τα παιδιά το πρώτο θέμα στην Ελλάδα. Αλλά θα πρέπει να ασχοληθούμε με τους νέους ανθρώπους και χαίρομαι που βρίσκομαι σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα. Υπάρχουν πολλά πάνω στην εκπαίδευση.
Ο πρώτος στόχος του σταφ εδώ, είναι να ασχοληθούμε με τον άνθρωπο. Κάτι που βλέπουμε σπανίως. Αυτό που πρεσβεύω είναι πρώτα τα παιδιά, πρώτα τον άνθρωπο.

Ανάπτυξη σημαίνει ξεκινώ κάτι από πέντε χρονών και φτάνω μέχρι και 20. Είναι κάτι δύσκολο που θέλει υπομονή και αφοσίωση. Γενικά πρεσβεύω την σωστή εκπαίδευση. Τώρα χαίρομαι που είμαι στην ΑΕΚ και που για πρώτη φορά γίνεται αυτό το εγχείρημα. Και γενικώς αυτό που πρεσβεύω είναι την σωστή εκπαίδευση στα παιδιά. Και είναι η κατάλληλη στιγμή, να κάνουμε στην πράξη, αυτό που πρεσβεύουμε. Το να λέμε μόνο κερδίζω, δεν υπάρχει βάση. Η εκπαιδευτική διαδικασία, έχει να κάνει και με τα αποτελέσματα. Δεν γίνεται να μην εκπαιδεύουμε κάποιον, για να βγει νικητής. Αλλά δεν μπορεί να βγει κανείς νικητής, αν δεν έχει εκπαίδευση. Και εδώ θέλουμε μόνο να  έχουμε επιτυχίες, χωρίς να έχουμε υποδομές. Μιλάμε για παραγωγή παικτών, που θα τα έχουν όλα.

 Και ως αθλητές και ως άνθρωποι. Θέλουμε τους καλύτερους, θέλουμε να έχουμε τους καλύτερους. Νικητής πάντως, είναι αυτός που βγαίνει έξω και βελτιώνεται κάθε μέρα. Θέλουμε να έχουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση και προσωπικότητα. Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρχει το αποτέλεσμα του γηπέδου. Αλλά πρώτα εμείς θέλουμε να σταθεροποιήσουμε αυτό το οικοδόμημα. Θέλουμε να βγάλουμε παίκτες σαν τον Παπαϊωάννου και τον Μανωλά. Αλλά χρειάζεται χρόνος. Πρώτα είναι η εκπαίδευση».  

Πηγή: sport24.gr