Ακαδημίες Άρσεναλ: Η εξέλιξη

340

Ενώ το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λίγκ βρίσκεται σε εξέλιξη, η ομάδα της Άρσεναλ βρίσκεται στην πέμπτη θέση μετά το πέρας της δωδέκατης αγωνιστικής. Με τις μνήμες από την περσινή αποτυχημένη χρονιά να είναι ακόμα νωπές και την ομάδα από τo Holloway να μην εντυπωσιάζει ούτε φέτος, θα περιμέναμε η αισιοδοξία στο στρατόπεδο των “κανονιέρηδων” να είναι περιορισμένη. Δεν είναι όμως, τουλάχιστον όσον αφορά τις ακαδημίες της. 

Σύμφωνα με την Mirror, η Άρσεναλ κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποίησης παικτών oι οποίοι προήλθαν από τις ακαδημίες της σε σχέση με όλες τις ομάδες της Πρέμιερ στο φετινό πρωτάθλημα. 

Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν την εξαιρετική ικανότητα του Αρσέν Βενγκέρ και του τμήματος σκάουτινγκ της Άρσεναλ να εντοπίζουν συνεχώς νέα ταλέντα από όλο τον κόσμο. Όμως, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις ακαδημίες των “κανονιέρηδων” και το γεγονός αυτό γίνεται ορατό τόσο μέσα από τα στατιστικά, όσο και μέσα από την εξέλιξη παικτών όπως ο Μπεγερίν. Ο Ισπανός ταχύτατος μπακ, σε συνδυασμό με τους Άλεξ Ιβόμπι, Τζάκ Γουίλσιρ και Φράνσις Κόκλεν έχουν συμπληρώσει συνολικά 3034 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο ενώ οι υπόλοιποι παίκτες οι οποίοι προέρχονται από τις ακαδημίες των Λονδρέζων όπως οι Νέλσον και Χόλντινγκ, έχουν αγωνιστεί περίπου 1724 λεπτά μέχρι σήμερα. Συνολικά: 4758 λεπτά, το 24% του συνολικού χρόνου συμμετοχής όλων των παικτών της ομάδας.

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσοστό, ειδικά από την στιγμή που όλες οι υπόλοιπες μεγάλες ομάδες της Αγγλίας βρίσκονται κάτω από το 15%. Ασφαλώς, η εξέλιξη των ακαδημιών της ομάδας σχετίζεται κατά πολύ με ένα όνομα: Αρσέν Βενγκέρ. Μέχρι και σήμερα, μόνο οι Σέζνι, Γκίμπς, Μπέντλεϊ και ο δεινός στις εκτελέσεις φάουλ, Σεμπάστιαν Λάρσον μπορούν να θεωρηθούν ως οι μοναδικοί παίκτες οι οποίοι εδραιώθηκαν στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χώρο ενώ προέρχονταν από τις ακαδημίες της Άρσεναλ. Παρά το γεγονός πως και οι τέσσερις είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι παίκτες, ποτέ στην καριέρα τους δεν εμφάνισαν τις προοπτικές των σημερινών ταλέντων της ομάδας.

Για τον Έκτορ Μπεγιερίν τα λόγια είναι περιττά. Ίσως ο πιο γρήγορος παίκτης στον κόσμο με απίστευτη εξέλιξη και συνεχή βελτίωση της ωριμότητας στο παιχνίδι του. Το όνομα του συνδυάστηκε με τον “επόμενο Ντάνι Άλβες της Μπαρτσελόνα” και με άλλες μεγάλες ομάδες. Παρ’όλα αυτά, συνεχίζει την καριέρα του δίπλα στον Βενγκέρ και βλέπει την αξία του να ξεφεύγει ακόμα και από τα 30 εκατομμύρια στο transfermarkt. Για τους Κοκλίν και Γουίλσιρ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η αλήθεια είναι πως βρίσκονται στην ιδιαίτερα “γόνιμη” ποδοσφαιρική ηλικία των 26 με αποτέλεσμα να μην  λογίζονται πια ως ταλέντα. Όμως, μέσα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί σχετικά με την εδραίωση παικτών από τις ακαδημίες και οι δύο ακολουθούν ανοδικές πορείες στις καριέρες τους. Από την άλλη, ο γεννηθέις το 1996 Άλεξ Ιβόμπι συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα στο παιχνίδι του ως εξτρέμ. Πριν λίγες μέρες ο Βενγκέρ δήλωσε για τον Νιγηριανό: “Η εξέλιξη που παρουσιάζει σαν παίκτης είναι απίστευτη. Όμως, να περιμένετε πολλά παραπάνω από τον ίδιο καθώς θα βελτιώσει και τα τελειώματα του”.

Η ακαδημία της Άρσεναλ όμως δεν έχει να δείξει μόνο τέσσερις παίκτες. Οι διεθνείς με την Κ21 της Αγγλίας, Ρέις Νέλσον και Τσούμπο Απκόμ θεωρούνται ως ανερχόμενα ταλέντα του αγγλικού ποδοσφαίρου. Και οι δύο αγωνίζονται ως επιθετικοί, σε μια θέση “στην οποία πρέπει να υπάρξει βελτίωση στις αγγλικές ακαδημίες” σύμφωνα με τον Αρσέν Βενγκέρ. 

Εκτός όμως από τον Γάλλο, δύο ονόματα χρίζουν ιδιαίτερης σημασίας για την εξέλιξη των ακαδημιών των 13 φορές πρωταθλητών της Πρέμιερ Λίγκ. O Ολλανδός και νυν προπονητής της Βόλφσμπουργκ, Άντρες Γιόνκερ (στην φωτογραφία) ανέλαβε το 2014 την ακαδημία και το πέρασμα του κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο. Δεν ήταν μόνο το πρωτάθλημα της σεζόν 2015-16, αλλά η γενικότερη αντιμετώπιση του προς τους φιλόδοξους νέους. Η επιμονή του για την αύξηση του χρόνου που πρέπει να περνούν μαζί τα νέα παιδιά ακόμα και έξω από τα πλαίσια της ακαδημίας αλλά και ο ρόλος-κλειδί που διαδραμάτισε για την δημιουργία του νέου προπονητικού κέντρου της ομάδας, τον κατέστησαν έναν από τους πιο σημαντικούς προπονητές της ακαδημίας. Το άλλο όνομα είναι ο Λούκ Χόμπς, ο υπεύθυνος για τις ακαδημίες των Λονδρέζων από τον Φεβρουάριο του 2017 για τον οποίο ακούγονται τα καλύτερα σχόλια τόσο στον χώρο των ακαδημιών της Αγγλίας, όσο και μέσα στην ομάδα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Άρσεναλ διαθέτει επίσης εξαιρετικές ακαδημίες γυναικείου ποδοσφαίρου και ο Χόμπς έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση τους.

Σε κάθε περίπτωση, η Άρσεναλ συγκαταλέγεται στις πιο ιστορικές ομάδες όλων των εποχών. Τα τελευταία χρόνια η πορεία της χαρακτηρίζεται ως στάσιμη και κάθε χρόνο τα σενάρια για την αποχώρηση του Βενγκέρ γίνονται όλο και πιο έντονα. Το μόνο στοιχείο που δεν μπορεί να διαψευστεί είναι πως η δήλωση του Γάλλου το 2007:“Δεν αγοράζουμε σούπερσταρ, τους παράγουμε”, φαίνεται να υλοποιείται στην πραγματικότητα σε σημαντικό βαθμό δέκα χρόνια αργότερα ενώ το μέλλον προβλέπεται λαμπρό την ώρα που και ο Περ Μερτεσάκερ έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να ασχοληθεί με τις ακαδημίες.