Η ιστορία της Εθνικής με τις αντίπαλες ομάδες στο Nations League

407

Μνήμες για την ιστορία της Εθνικής ξυπνά η κλήρωση της UEFA Nations League, καθώς στον ίδιο όμιλο βρίσκονται οι χώρες με τις οποίες έχει σημειώσει την μεγαλύτερη της νίκη αλλά και ήττα. Οι χώρες αυτές είναι η Φινλανδία και η Ουγγαρία αντίστοιχα, ακολουθεί στον ίδιο όμιλο και η Εσθονία.

Με τους 2 από τους 3 αντιπάλους στον όμιλο της η Εθνική έχει πλούσια ιστορία (Φινλανδία, Ουγγαρία) και την Εσθονία με την οποία έχει αναμετρηθεί μόλις 4 φορές στο παρελθόν. Στο πλαίσια της πρώτης φάσης του UEFA Nations League, η Εθνική καλείται να αντιμετωπίσει την Φινλανδία με την οποία έχει πετύχει την μεγαλύτερη της νίκη (8-1) και με την Ουγγαρία από την οποία γνώρισε την μεγαλύτερη της ήττα(1-11) ακολουθεί και η Εσθονία των τεσσάρων αναμετρήσεων.

 

Ουγγαρία
Με την Ουγγαρία η Εθνική μας έχει βρεθεί αντιμέτωπη 20 φορές στην ιστορία της. Στις 9 από αυτές τις αναμετρήσεις η Εθνική βρέθηκε νικήτρια, στις 5 ηττημένη και στα εναπομένοντα 6 παιχνίδια οι 2 ομάδες βρισκόταν στο ίδιο σκορ. Η τελευταία συνάντηση τους ήταν στην προκριματική φάση του EURO 2016 στις 11/10/2015 στο Γ.Καραϊσκάκης, όπου η Ελλάδα είχε επικρατήσει με 4-3. Η μεγαλύτερη ήττα της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 25/03/1938 στη Βουδαπέστη, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας και ο αγώνας ήταν ενάντια της Ουγγαρίας. Η μεγαλύτερη νίκη ενάντια στους Μαγυάρους από την Εθνική, ήταν στις 28/10/1978 στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων για το EURO 1980 στην Ιταλία, με το αποτέλεσμα να ανέρχεται στο 4-1. Η πιο πρόσφατη βαθμολογία της FIFA μας δείχνει την Ουγγαρία στην 54η θέση. Στην προκριματική φάση του Μουντιάλ δεν κατάφερε να προκριθεί λόγο 3ης θέση, πίσω από Πορτογαλία και Ελβετία.

 

Φινλανδία
Καλό ποσοστό στις αναμετρήσεις της έχει η Εθνική μας ενάντια στην Φινλανδία καθώς τα μισά παιχνίδια είναι κερδισμένα. Από το 1966 που ήταν η πρώτη αναμέτρηση μέχρι και σήμερα οι 2 ομάδες έχουν αναμετρηθεί 14 φορές με την Εθνική να έχει κερδίσει τα 7 παιχνίδια, μέσα στα οποία βρίσκεται και η μεγαλύτερη της νίκη με 8-1 στις 11/10/1978. Οι Σκανδιναβοί έχουν 4 νίκες απέναντι στην Εθνική, καθώς τα υπολειπόμενα 3 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Η πιο μεγάλη ήττα που έχει δεχθεί η Εθνική στις αναμετρήσεις της με την Φινλανδία ήταν το 1-5 στις 05/09/2001 στο Ελσίνκι, όπου αγωνίζονταν για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση της FIFA η Φινλανδία βρίσκεται στην 68η θέση. Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 βρισκόταν στον 9ο όμιλο και τερμάτισε στην 5η θέση κάτω από Ισλανδία, Κροατία, Τουρκία και Ουκρανία, ενώ κατάφερε να περάσει το Κόσοβο.

 

Εσθονία
Με μόλις 4 αγώνες ενάντια στην Εσθονία η Εθνική δεν έχει προλάβει ακόμα να γνωρίσει κάποια ήττα. Στους 2 αγώνες κατάφερε να επικρατήσει, ενώ στα άλλα 2 παιχνίδια οι 2 ομάδες παρέμειναν στο ίδιο αποτέλεσμα. Η τελευταία φορά που αναμετρήθηκε η Ελλάδα με την Εσθονία ήταν στις 31/08/2017 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας (2018), με το σκορ να παραμένει στο 0-0. Στην τελευταία καταμέτρηση της FIFA η Εσθονία βρίσκεται στην 88η θέση, ενώ στα προκριματικά του Μουντιάλ τερμάτισε 4η στον όμιλο της Ελλάδας κάτω από Βέλγιο, Ελλάδα και Βοσνία Ερζεγοβίνη.