Oι… ατζέντηδες που «χτυπούν» στο facebook κι άλλες μεταγραφικές ιστορίες

1022

Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου

Είχα καιρό να διαβάσω κάτι σχετικό και πίστεψα ότι το θέμα κάπως είχε μετριαστεί. Οι γονείς, και κυρίως τα παιδιά έχουν πλέον εξοικειωθεί με το διαδίκτυο, και μπορούν να αποφεύγουν τις ιντερνετικές πλάνες. Οτι δηλαδή δεν βρισκόμαστε στο 2009, όταν και για πρώτη φορά προσωπικά διαπίστωσα ότι οργανωμένα και κυρίως στοχευμένα, εταιρίες φαντάσματα παρασύρουν νεαρούς αθλητές με δόλωμα την προηγμένη ποδοσφαιρικά Ευρώπη. Επίσης, θεωρούσα ότι αυτό εντελώς αφορά σε έγχρωμους αθλητές από τη “μαύρη ήπειρο” και όχι τους Ευρωπαίους…

Προφανώς είχα κάνει λάθος στην εκτίμησή μου. Μόλις τον περασμένο Οκτώβρη (το έτος 2017 δηλαδή), διάβασα σε τοπική εφημερίδα ότι ποινική δίωξη για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή άσκησε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου εις βάρος δύο Άγγλων, που με τη χρήση του facebook εξαπάτησαν ένα ανήλικο αγόρι και τη μητέρα του, πείθοντάς τους ότι θα τον ενέγραφαν σε ποδοσφαιρική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας ως “στρατολογητές” ταλέντων της FIFA!
Η είδηση από την έγκριτη “Ροδιακή” αφορούσε σε 17χρονο αγόρι που δέχτηκε μήνυμα στην προσωπική του σελίδα στο facebook από έναν Άγγλο, που του συστήθηκε ως μάνατζερ της FIFA και τον έπεισε ότι αντιπροσωπεύει ταλέντα του ποδοσφαίρου κι ότι ήθελε να τον βοηθήσει για να κάνει καριέρα στο εξωτερικό και να δοκιμαστεί από ομάδες της Αγγλίας, προσφέροντας του μάλιστα την προοπτική υπογραφής τριετούς συμβολαίου…
Ολα αυτά χωρίς να το δει καν ζωγραφιστό! Πόσω μάλλον αγωνιζόμενο!

Τα αντίστοιχα έγγραφα από αντίστοιχους… απατεώνες για μεταγραφή στην QPR
Τα αντιστοιχα έγγραφα για αντίστοιχη μεταγραφή στην QPR προσωπικά μου έστειλαν οι αντίστοιχοι απατεώνες

Ο απατεώνας μάλιστα απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στον 17χρονο κι ένα πιστοποιητικό αδειοδότησης από τη FIFA, ενώ διαπίστωσε ότι το όνομα με το οποίο του συστήθηκε ήταν καταγεγραμμένο και στην επίσημη σελίδα της, στους αδειοδοτημένους μάνατζερ αλλά και στην ιστοσελίδα της Αυστριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας!
Νομίζω πως όλοι ξέρετε πώς μπορεί πλέον ο καθένας να μεγαλουργήσει με το photoshop, και μάλιστα να πλαστογραφήσει προφίλ μέσα σε λίγα λεπτά!

Ακολούθησε επικοινωνία του 17χρονου, ο οποίος ασφαλώς ενθουσιάστηκε με την προοπτική, με τον Αγγλο μέσω βιντεοκλήσης, ενώ λίγες μέρες αργότερα του απέστειλε μια επιστολή στην οποία ανέφερε ότι είχε γίνει δεκτός από την ποδοσφαιρική ομάδα “SUNDERLAΝD AFC” ζητώντας για να δοκιμαστεί το ποσό των 820 ευρώ (περίπου 780 λίρες) για την εγγραφή του.
Στην επιστολή υπήρχε εξάλλου και το όνομα του επικεφαλής των νέων ποδοσφαιριστών της συγκεκριμένης ομάδας!

Τέλεια ως εδώ! Λογικά στο σπίτι θα ετοίμαζαν βαλίτσες, χωρίς καν να μπουν στη διαδικασία να σηκώσουν ένα τηλέφωνο και μιλήσουν ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ!

Αντιθέτως μάλιστα, μάνα και γιος έστειλαν στον ξένο άνθρωπο τις ταυτότητές τους και φωτογραφίες τους, ενώ του έμβασαν το ως άνω ποσό με την Western Union.

 

Λίγες ημέρες μετά το παιδί και η μητέρα του έλαβαν ένα email με στοιχεία της ποδοσφαιρικής ομάδας με απόδειξη για την πληρωμή του ως άνω ποσού και πρόσκληση, ενώ τους ζήτησαν 1920 λίρες Αγγλίας για να ολοκληρώσουν την εγγραφή του, υποσχόμενοι μάλιστα ότι θα τους επέστρεφαν το ποσό αυτό στην πορεία! Η ενθουσιασμένη πλέον από τις διαπιστεύσεις μητέρα απέστειλε μέσω της ίδιας εταιρείας ταχυμεταφορών και το ποσό αυτό αγόγγυστα!

Η περήφανη μητέρα επικοινώνησε με το άτομο στο οποίο είχε αποστείλει τα χρήματα, τον δεύτερο Αγγλο, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι όλα είχαν τακτοποιηθεί και ότι μένει η πληρωμή του μάνατζερ, που θα αναλάβει το παιδί, ζητώντας της να του αποστείλει το ποσό των 600 λιρών Αγγλίας!

Η μητέρα και το παιδί της ανέμεναν τα επίσημα έγγραφα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ταξιδέψει στην Αγγλία. Τα χαρτιά ουδέποτε όμως έφτασαν ενώ οι απατεώνες επεδίωξαν να τους πείσουν ότι από λάθος είχαν σταλεί στον Καναδά και ζητούσαν ακόμη 400 ευρώ για την επανέκδοσή τους!

Εχουμε και λέμε: 780 + 1920 + 600 + 400 λίρες Αγγλίας = 3.700!

Η μητέρα απέστειλε email στην ομάδα εξιστορώντας τα ως άνω περιστατικά αλλά δεν έλαβε απάντηση. Στην πορεία πληροφορήθηκε από εκπρόσωπο της γραμματείας της ποδοσφαιρικής ομάδας ότι υπήρξαν κι άλλες καταγγελίες για όμοιες απάτες. Ζήτησε μάλιστα από την Ροδίτισσα μάνα να της αποστείλει τα στοιχεία για έλεγχο. Του θέματος επιλήφθηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που κίνησε την διαδικασία δικαστικής συνδρομής για τον ποινικό κολασμό των δραστών. Η υπόθεση έχει πάρει ήδη τον δρόμο της και οι απατεώνες πρόκειται να λογοδοτήσουν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όταν και ΑΝ βρεθούν.

Καταλάβατε; ή Θέλετε περισσότερες αποδείξεις; Διαβάστε λίγο αν έχετε χρόνο, την ίδια απάτη, με ακόμη περισσότερα λόγια όταν αντέστρεψα τους ρόλους και από εν δυνάμει “θύμα” κατάφερα να του πάρω τα έγγραφα και να τα δώσω στη Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με στόχο να βοηθήσω συνανθρώπους μου!

Στην αντίπερα όχθη

Θεωρώ, έχοντας εμπιστοσύνη στη νοημοσύνη και τη λογική των ανθρώπων, ότι κανένας δεν είναι τόσο απελπισμένος ώστε να πέσει τόσο εύκολα θύμα αγύρτηδων που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο. Καμουφλαρισμένοι πίσω από timeline με εικόνες της FIFA και με φωτογραφίες δίπλα σε γνωστούς σταρ του διεθνούς ποδοσφαίρου! Επειδή φωτογραφήθηκε δίπλα του, δε σημαίνει απαραίτητα ότι κάνουν και δουλειές μαζί!

Το θέμα για μένα δεν είναι όμως να βρεθεί ένας καλός και συνεπής στις υποσχέσεις του μάνατζερ. Το δύσκολο είναι μπορέσει να σταθεί και τελικά να διακριθεί, ένας Ελληνας νεαρός στις απαιτητικές προπονήσεις που κάνουν οι Ευρωπαίοι στα δοκιμαστικά προεπιλογής για τις ομάδες τους. Εδώ και χρόνια συνεργάζομαι με διαμεσολαβητές παικτών, κυρίως για να δώσω πληροφορίες προκειμένου να φανώ χρήσιμη και στις δυο πλευρές.

Ενα ατζέντης από τους γνωστούς λοιπόν μου είπε, πως εδώ και χρόνια δεν αναλαμβάνει να μεταφέρει για δοκιμή στη Γερμανία Ελληνόπουλα μεγαλύτερα των 14 χρόνων, κι αυτό γιατί όσα μεγαλύτερα παιδιά ταξίδεψαν, δεν μπόρεσαν να σταθούν σε καμία περίπτωση στις απαιτήσεις των μεγάλων ομάδων. Ισως κάποια άντεξαν στην δική τους 4η ή 5η ερασιτεχνική κατηγορία.

«Ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να πάρει ακόμη και για τη Β΄ ή τη Γ΄ομάδα του ένας γερμανικός σύλλογος τον Ελληνα νεαρό ποδοσφαιριστή από τοπική ακαδημία της πατρίδας μας, που ξέρει πως τον προπόνησε ο «κυρΦούφουτος» (και ειλικρινά συγνώμη για την απρέπεια στο όνομα, αλλά θέλω να δείξω πως δεν μας υπολογίζουν ποδοσφαιρικά, και πως στην σκέψη τους “δεν υπάρχουν” οι Ελληνες τεχνικοί πλην ορισμένων εξαιρέσεων που δούλεψαν σε υψηλά επίπεδα…).

Ξέρουν οι πάντες, ακόμη και στη Γερμανία, πώς αποκτούν διπλώματα προπονητικής στην Ελλάδα. Πώς “αγοράζονται” επαγγελματικά συμβόλαια με ομάδες…
Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουμε στις υποδομές μας στην Ελλάδα. Φροντίζουν να τους ενημερώνουν για όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα οι σκάουτερ που έχουν παντού και ξέρουν το επίπεδό μας, που το θεωρούν τραγικό και τουλάχιστον διεφθαρμένο…

Προτιμούν ή τα πολύ μικρά παιδιά – ταλέντα που μπορούν ακόμη να τα διαπλάσουν, και ασφαλώς τα δικά τους παιδιά, πολίτες Γερμανίας, που ξέρουν ότι δούλεψαν σε καλύτερες συνθήκες κι επιλέχθηκαν αξιοκρατικά, αλλά εκτιμούν και τους τεχνικούς που τα προπόνησαν σύμφωνα με τη γνώμη τους σε ιδανικές συνθήκες.

Κι αν δεν έχουν ας πούμε κάποιον ελπιδοφόρο νεαρό στις δικές τους υποδομές, έχουν σκάουτερ που παρακολουθούν διαρκώς τα πρωταθλήματα U-15 ως U-19 που γίνονται στην Ευρώπη, όπως και στον πλανήτη Γη, και όποιοι ξεχωρίσουν, καλούν τους μάνατζερ (αν έχουν) ή τους γονείς τους και το διαπραγματεύονται άμεσα γιατί εκεί υπάρχει ανταγωνισμός. Τους διακριθέντες τύπου Ραφίνια, όλοι τους θέλουν!

Ετσι γίνονται οι δουλειές στην Ευρώπη! Με διαφάνεια και αξιοκρατία: Κατά κανόνα, όποιος μπορεί και αντέχει, μένει, συνεχίζει κι έχει πολύ σοβαρές ελπίδες να διακριθεί. Διαφορετικά φεύγει… Δείτε ποιοι νεαροί παίρνουν τις μεταγραφές και τα χρυσά συμβόλαια. Ολοι είχαν πρώτα την στήριξη της ομάδας τους και μετά των μάνατζερ.

Μιλώντας με Ελληνες της Διασποράς μας, διαπιστώνω ότι περιφερειακές ομάδες της Γερμανίας, που συμμετέχουν σε μικρές κατηγορίες, ίσως και να έδιναν ευκαιρίες σε κάποια παιδιά με θέληση από την Ελλάδα.

Χρειάζεται όμως κι εκεί μεγάλη προσπάθεια. Να υπογραμμίσω πως τα πράγματα όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, γίνονται ακόμη δυσκολότερα. Και δεν συζητάμε καν για τερματοφύλακες. Σχεδόν καμία τύχη δεν έχουν οι νεαροί Ελληνες πορτιέρο στην Ευρώπη…

Ελληνες πιτσιρικάδες σε διάσημες ακαδημίες σπάνια βλέπουμε με μεταγραφή από την Ελλάδα μας. Δεν τους ενδιαφέρουν. Κι αν αυτό τελικά συμβεί, το κάνουμε πρωτοσέλιδο και γράφουμε για μέρες ρεπορτάζ για το τυχερό παιδί που ξέφυγε από τη μιζέρια μας.

Τους αφορούν μόνο όσοι διαθέτουν “περγαμηνές” από εθνικές ομάδες, ή αν δούλεψαν πολύ καλά σε υψηλού επιπέδου ακαδημίες, ή ήταν από πριν κάπου έξω και τους έχουν δει σε διεθνή τουρνουά κι έχουν ξεχωρίσει. Αλλά και πάλι θα το σκεφτούν δέκα φορές…

Δεν είναι αλαζόνες, απλά προτιμούν παίκτες που προπονήθηκαν σε υψηλό επίπεδο, για να μη χάσουν χρόνο και υπάρξει ανομοιογένεια στον ρυθμό της ομάδας τους. Επίσης τους φοβίζει η ελληνική νοοτροπία με τους γονείς που επεμβαίνουν σε κάθε βήμα του παιδιού τους!

Ενα ταξίδι μαζί με το παιδί σας!

Πριν αποφασίσετε να διαπραγματευτείτε το μέλλον του παιδιού σας, λάβετε σοβαρά υπόψη τις πιθανότητες και μετά προχωρήστε στα επόμενα βήματα. Μιλάμε για το παιδί σας και ΟΧΙ για εσάς!

Προσωπικά θεωρώ καλύτερο να πάρει ένας πατέρας το γιο του και να ταξιδέψουν μαζί στο εξωτερικό, κλείνοντας μέσω διαδικτύου ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ σε Ακαδημίες της Ευρώπης. ΟΛΟΙ οι σύλλογοι διαθέτουν τμήμα επικοινωνίας. Βρείτε τους στο ίντερνετ! Ασχοληθείτε και ανακαλύψτε αυτές που κάνουν δοκιμαστικά τις μέρες που θέλετε!

Γράψτε ένα μέιλ, σηκώστε ένα τηλέφωνο και ρωτήστε πότε έχουν open days ή trials! Είμαι σίγουρη πως θα εκπλαγείτε από τη συμπεριφορά και το αποτέλεσμα.
Στην εποχή που ζούμε, η τεχνολογία είναι σύμμαχος! Αξιοποιείστε την και ταξιδέψτε με το παιδί σας, πριν το στείλετε για δοκιμαστικό ακόμη και στην Ελλάδα.

Δείτε το πώς αντιδράει στο ξένο κράτος πριν θελήσετε να το στείλετε αθλητικό μετανάστη από τα 15 του!

Στη χειρότερη περίπτωση, αν τελικά δεν πετύχει στο δοκιμαστικό θα σας μείνει η γλυκιά ανάμνηση πως εσείς και το παιδί σας πήγατε ένα ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα… και μοιραστήκατε τις αγωνίες σας στη διαδρομή!
Το κέρδος θα είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο καθώς η διαδρομή θα χτίσει τη σχέση σας, σε αντίθεση με την τραυματική εμπειρία πως σας έφαγε κάποιο λαμόγιο τα λεφτά σας για να σας πάει στο εξωτερικό. Μπορείτε καλύτερα μόνοι σας! Είμαι σίγουρη…