Το Football Manager αλλάζει όσα ήξερες

186

Γράφει ο Χρήστος Καπούλας

Το Football Manager «εγκαινιάζει» την Νέα Τάξη Πραγμάτων στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Γυρίζουμε το χρόνο πίσω στο σωτήριον έτος 1992. Η Sports Interactive, μία εταιρεία δημιουργίας βιντεοπαιχνιδιών με έδρα το Λονδίνο, «συστήνει» για πρώτη φορά στο κοινό το παινχίδι που έμελλε να «πυροδοτήσει» μια ολόκληρη επανάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Σήμερα, 26 χρόνια μετά, το Football Manager (Championship Manager τότε) φιγουράρει ως κορυφαίο εργαλείο μεταγραφών στη διάθεση των κορυφαίων συλλόγων του πλανήτη.

Νωρίτερα μέσα στη δεκαετία, η εταιρεία Prozone, ειδικεύεται στην παρουσίαση ανάλυσης δεδομένων στο χώρο του αθλητισμού, υπέγραψε συμφωνία με τη Sports Interactive προβλέπωντας την παροχή δεδομένων για μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή την Prozone Recruiter. Η υπηρεσία θα λειτουργήσει ευνοϊκά προς όφελος των επαγγελματικών ομάδων επιτρέποντας να εκμεταλευτούν την τεράστια βάση δεδομένων με ποδοσφαιριστές του Football Manager πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην απόκτηση κάποιου ποδοσφαιριστή. Λεπτομερής ανάλυση των στοιχείων του κάθε ποδοσφαιριστή, έκθεση του ιστορικού του προμηθεύονται στη διάθεση των επαγγελματικών ομάδων σαφώς σχεδιασμένα να στηρίξουν τους προπονητές στην αξιολόγηση επικείμενων στόχων στη μεταγραφική αγορά, όχι μόνο από άποψη ταλέντου αλλά και ικανότητας προσαρμογής σε νέα πρωταθλήματα και τακτικές.

«Η Prozone Recruiter έχει χτιστεί για να ενισχύσει τον οργανισμό των σκάουτερς και προπονητών με την παροχή αναλυτικών πληροφοριών παρουσίας σε πάνω από 80 χιλιάδες ποδοσφαιριστές παγκοσμίως. Η βάση δεδομένων της Sports Interactive είναι εξαιρετικά ακριβής και αξιόπιστη πηγή που θα ενισχύσει περαιτέρω τις υπηρεσίες πρόσληψης ποδοσφαιριστών που παρέχουμε» τονίζει ο Thomas Schmider, Διευθύνων Σύμβουλος της Prozone.

Πώς όμως κατάφερε το Football Manager όλη αυτή την επιτυχία είναι το ερώτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί; Τα τελευταία 22 χρόνια η Sports Interactive στο βωμό της αυθεντικότητας έχει πετύχει να χτίσει το δικό της δίκτυο σκάουτινγκ. Αφοσιωμένοι χρήστες του Football Manager παρακολουθούν αναμετρήσεις και προπονήσεις στην πραγματική ζωή και μετέπειτα αρχειοθετούν εμπεριστατωμένες αναφορές ποδοσφαιριστών ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η αξιοπιστία της βάσης δεδομένων του παιχνιδιού. Κάποιοι επωμίζονται να παρακολουθούν μία ομάδα, άλλοι ένα ολόκληρο πρωτάθλημα όλοι σε τακτική επαφή με τη Sports Interactive.

«Διαθέτουμε ένα τεράστιο δίκτυο από 1300 σκάουτερς σε 51 χώρες παγκοσμίως. Είναι εξαιρετικοί γνώστες και αντικειμενικοί. Είναι ειλικρινής σχετικά με τα θετικά και τα ελαττώματα των ομάδων που καλύπτουν. Εξαιτίας αυτού αντιμετωπίζονται με σεβασμό από την ομάδα αμφότεροι οι σκάουτερς και οι προπονητές και έτσι συχνά είναι ικανοί να ανακαλύψουν περισσότερα λόγω αυτού» δηλώνει ο Miles Jacobson, διευθυντής της Sports Interactive.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Football Manager είναι η πρόσβαση σε πρωταθλήματα μικρότερων κατηγοριών, «δυσκολοκατάβλητα» για πολλές ομάδες να στείλουν τους εκπροσώπους τους. «Πρόκειται να διευκολύνει για τους προπονητές να εντοπίσουν παίκτες από πολύ μακριά» αναφέρει ο Miles Jacobson. Το Football Manager προσφέρει δεδομένα σε πάνω από 300 χιλιάδες ποδοσφαιριστές, καθένας εκ των οποίων συνοδεύεται από μια λεπτομερής ανάλυση στοιχείων. Εξάλλου η ανακάλυψη νέων ταλέντων έχει μετατραπεί σε συνώνυμο του Football Manager.

Ήδη ομάδες της Αγγλικής Premier League έχουν «εγκαινιάσει» τη χρήση της βάσης δεδομένων του Football Manager προς αναζήτηση ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Το 2008 η Έβερτον προχώρησε στην επίτευξη επίσημης συμφωνίας για τη χρήση της βάσης δεδομένων του Football Manager προς αναζήτηση ποδοσφαιριστών και τεχνικού επιτελείου. Το 2013, ο θρυλικός επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ επιβράβευσε το παιχνίδι για τη συμβολή του στην προετοιμασία να βρεθεί στους πάγκους κάποιας ομάδας. Παρομοίως έπραξε και το αγαπημένο «κακό παιδί» των Αγγλικών γηπέδων, Τζόι Μπάρτον.

Το αποκορύφωμα της επίδρασης του Football Manager εντοπίζεται το 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και την ομώνυμη ομάδα. Η ομάδα που κάπωτε στελέχωνε ο δικός μας Βαγγέλης Μάντζιος αναζητούσε τεχνικό διευθυντή. Τελικά, το συνδετικό κρίκο που θα ένωνε τη διοίκηση με τον προπονητή θα στελέχωνε ο Βουγκάρ Χουσεϊνζάντε με τη μόνη εμπειρία από επαγγελματικό ποδόσφαιρο να προέρχεται από το Football Manager. Γίνεται πρώτο αθλητικό θέμα παγκοσμίως και είναι ο πρώτος άνθρωπος που παίζει Football Manager στην πραγματική ζωή.