Αμυντικοί ίδιας αξίας με… σέντερ φορ

401

Η Μάντσεστερ Σίτι ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του Αϊμερίκ Λαπόρτ από την Μπιλμπάο, καταβάλλοντας στους Βάσκους το ποσό της ρήτρας. Μπήκαν «ζεστά-ζεστά» 65 εκατ. ευρώ στα ταμεία της Αθλέτικ. Not bad που θα έλεγε και κάποιος Εγγλέζος. Αν μη τι άλλο, το ποσό είναι εντυπωσιακό. Μπορεί να μην έφτασε στα επίπεδα της μεταγραφής του Φαν Ντάικ στη Λίβερπουλ, ωστόσο και τα 65 εκατ. ευρώ δεν είναι και λίγα.

Παρατηρώντας κάποιος τις αλλαγές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να μη σταθεί στα λεφτά που δαπανούν πλέον οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, για την απόκτηση κεντρικών αμυντικών. Οι εποχές που οι στόπερ θεωρούνταν οι δίμετροι «ξυλοκόποι» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Κι όταν η Λίβερπουλ δίνει 80 εκατ. ευρώ για να πάρει τον Φαν Ντάικ, ενώ με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να πάρει επιθετικό πρώτης γραμμής, καταλαβαίνει πόσο πολύ έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο.

Τι ζητούσε ένας προπονητής από έναν στόπερ πριν από 25 και 30 χρόνια; Δύναμη, μαρκαρίσματα και ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι. Τα υπόλοιπα ήταν δουλειά άλλων παικτών. Τα πράγματα άλλαξαν και πλέον ο κεντρικός αμυντικός είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.Όταν μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα αποφασίζει να δαπανήσει τόσα λεφτά για έναν κεντρικό αμυντικό, περιμένει από αυτόν πολύ περισσότερα από ένα καλό τάκλιν και μια ικανότητα στις εναέριες μονομαχίες.
Θέλει από τον στόπερ να δημιουργεί από τα μετόπισθεν. Να είναι επί της ουσίας το μυαλό της ομάδας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Να είναι ο παίκτης που θα έχει το καθαρό μυαλό (αλλά και την ικανότητα) να απλώσει το παιχνίδι της ομάδας του, με την καλή και γρήγορη πρώτη πάσα, ώστε να επιτευχθεί η γρήγορη μεταφορά μπάλας.
Μια ομάδα περιμένει από τον ακριβοπληρωμένο στόπερ να μπορεί να ενεργήσει σαν σέντερ φορ στις στατικές φάσεις της ομάδας του. Βλέποντας κάποιος τα γκολ που σημειώνονται από στατικές φάσεις με γεμίσματα στην περιοχή, διαπιστώνει ότι ένας καλός στόπερ μπορεί να βοηθήσει και στο σκοράρισμα της ομάδας του.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό γιατί η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι δαπάνησαν τόσο πολλά χρήματα για την απόκτηση Φαν Ντάικ και Λαπόρτ αντίστοιχα. Είναι ξεκάθαρο πως ένας κεντρικός αμυντικός πρώτης γραμμής, μπορεί να κάνει τη διαφορά σε μια ομάδα. Μπορεί να έχει ηγετικό ρόλο, μπορεί να είναι σταρ. Έχει δικαίωμα στη δόξα και φυσικά στις μεγάλες αμοιβές. Γιατί πλέον υπάρχουν στόπερ που έχουν συμβόλαια που δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος επιθετικός. Η εκδίκηση των δίμετρων θα μπορούσε να πει κάποιος.

 

πηγή: sports.in.gr