Π. Ρέτσος: «Όνειρο μου είναι να κατακτήσω το Euro»

365

Ο Παναγιώτης Ρέτσος έδωσε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στη γερμανική Deutsche Welle.

Ο 19χρονος αμυντικός, για χάρη του οποίου οι Γερμανοί ξόδεψαν 17.5 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι μίλησε μεταξύ άλλων για το γερμανικό ποδόσφαιρο, την νοσταλγία του για την Ελλάδα και τις προσωπικές φιλοδοξίες που έχει τόσο με την Λεβερκούζεν όσο και με την Εθνική του ομάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του νεαρού ποδοσφαιριστή:

Για τις πρώτες εντυπώσεις του από τη Bundesliga και τη διαφορά της με το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Πιστεύω ότι από τη νοοτροπία ξεκινάνε όλα.Οι Έλληνες δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι ως προς την ποιότητα, απλώς εδώ στη Γερμανία είναι όλα πιο προγραμματισμένα. Οι ομάδες δίνουν ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες να αγωνιστούν. Παίκτες 17 και 18 ετών συλλέγουν τις πρώτες τους εμπειρίες στο κορυφαίο επίπεδο. Μπορεί να μην είναι έτοιμοι παίκτες, αλλά τους θεωρούν έτοιμους να αγωνιστούν, να κάνουν το ξεκίνημά τους. Αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται στην Ελλάδα και τα παιδιά 17-18 ετών θεωρούνται ακόμη ταλέντα, παίζουν στις μικρές ομάδες και ξεκινούν να παίζουν μετά τα 20-21, αλλά πιστεύω ότι τότε είναι λίγο αργά».

 

Για το μεγάλο ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτησή του και αν αυτό του προκαλεί μεγαλύτερη πίεση: «Εντάξει, είναι τρομερό να ακούς ότι μια ομάδα δίνει τόσο πολλά λεφτά, ειδικά όταν έχεις παίξει μόνο έναν χρόνο επαγγελματικά, αλλά από εκεί και πέρα μου δίνει κίνητρο να παίξω, να αγωνιστώ και προχωρήσω τόσο στην καριέρα μου όσο και στη ζωή μου. Γιατί όταν έρχεσαι σε μια άλλη χώρα δεν αναπτύσσεσαι μόνο σαν άνθρωπος μέσω του ποδοσφαίρου, αναπτύσσεσαι και κοινωνικά, γνωρίζεις άλλα πράγματα, μαθαίνεις νέες γλώσσες. Οπότε είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο για μένα και είμαι πολύ χαρούμενος».

Για τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για μεταγραφές και αμοιβές παικτών: «Δεν ξέρω αν είμαι αρμόδιος να το κρίνω αυτό. Πάντως, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο, καθώς κάποιοι άνθρωποι πεινάνε, δεν έχουν λεφτά να κάνουν τα απαραίτητα».

Για αυτά που του λείπουν από την Ελλάδα: «Στη Γερμανία υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για να αφοσιωθεί κανείς στο ποδόσφαιρο και να αφιερώνει ακόμη περισσότερες ώρες κάθε μέρα.  Ωστόσο δεν παύω να νοσταλγώ κάποια πράγματα από την Ελλάδα. Μου λείπουν οι φίλοι μου, μου λείπει η οικογένειά μου και μου λείπει πάρα πολύ και ο καιρός».

Για την Εθνική και τις φιλοδοξίες του γενικότερα: «Το να φοράς τη φανέλα με το εθνόσημο είναι το πιο σπουδαίο πράγμα για έναν ποδοσφαιριστή. Όταν παίζεις για τη χώρα σου είναι άλλο συναίσθημα, δίνεις ακόμη περισσότερα πράγματα. Το μεγάλο μου όνειρο είναι, μετά από χρόνια ή και στο επόμενο Euro (…) να καταφέρουμε να πάρουμε ένα τρόπαιο. Στην ουσία γι’ αυτό παίζεις ποδόσφαιρο. Για να κερδίσεις κάποια πράγματα και να βάζεις μεγάλους στόχους. Γιατί αν βάζεις μικρούς στόχους ποτέ δεν θα καταφέρεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Εγώ θέλω να ξεπεράσω τον εαυτό μου, να δω μέχρι που μπορώ να φτάσω και από εκεί και πέρα θα είμαι πολύ ευτυχισμένος».

Ο πρώην αρχηγός του Ολυμπιακού έχει ήδη αγωνιστεί 21 φορές με τη φανέλα της Μπάγερ Λεβερκούζεν, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις στο πρώτο μισό της σεζόν, αγωνιζόμενος είτε στα δεξιά είτε στο κέντρο της άμυνας. Και δεδομένου ότι ο Παναγιώτης δεν έχει συμπληρώσει καν 20 χρόνια ζωής, είναι εμφανές ότι το μέλλον του ανήκει και ταβάνι του είναι μόνο ο ουρανός.