Πόσους ποδοσφαιριστές πρόσφεραν οι ακαδημίες στο πρωτάθλημα;

396

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τη Super League, σχετικά με τη χρήση ποδοσφαιριστών από τα Τμήματα Υποδομής των ομάδων. 

Η Super League διεξήγαγε μια έρευνα σχετικά με τους ποδοσφαιριστές, που αγωνίστηκαν στον α’ γύρο του πρωταθλήματος και τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέρον.

Όπως τονίζεται, η επαγγελματική εκπαίδευση που γίνεται στα τμήματα Υποδομών των ΠΑΕ της Super League ωφελεί σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό Ποδόσφαιρο, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τη συστηματική εξέλιξη των νέων ποδοσφαιριστών. Συμπερασματικά, το 34% των ποδοσφαιριστών προέρχονται από τις Ακαδημίες των ομάδων, γεγονός που ενθαρρύνει τις ομάδες να χρησιμοποιούν και ακόμη περισσότερο τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της.

Τα πρωταθλήματα Υποδομών της Super League παρέχουν τη δυνατότητα στους εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές να αποκτήσουν όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία σε συλλογικό επίπεδο, όσο και στη στελέχωση των Εθνικών μας Ομάδων.

Μετά από την αξιολόγηση των δεδομένων που αφορούν στην αγωνιστική περίοδο 2016-17, καθώς και στον Α’ Γύρο του φετινού πρωταθλήματος (2017-2018) που είναι σε εξέλιξη, προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Μετά την ολοκλήρωση της μεταγγραφικής περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2017, ο συνολικός αριθμός Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι 300 (περίπου 19 ανά Π.Α.Ε.). Αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών (κοινοτικών και μη) ποδοσφαιριστών είναι 214 (περίπου 13 ανά Π.Α.Ε.)
  • Το 46% των ποδοσφαιριστών που ανήκει στα ρόστερ των ομάδων έχει συμμετάσχει στα Πρωταθλήματα Υποδομής των Π.Α.Ε. συνεπώς σχεδόν 1 στους 2 ποδοσφαιριστές έχουν εκπαιδευτεί σε Π.Α.Ε. που συμμετείχε στα Πρωταθλήματα Υποδομής που διοργανώνει η Super League. Από αυτούς τους ποδοσφαιριστές, σχεδόν 1 στους 3 (29%) έχουν προέλθει από την ίδια ακαδημία.
  • Κατά την αγωνιστική περίοδο 2016/17 αγωνίστηκαν συνολικά 477 ποδοσφαιριστές εκ των οποίων οι 251 ήταν Έλληνες και οι 226 ήταν αλλοδαποί (κοινοτικοί και μη). Η σχετική αναλογία Ελλήνων-Αλλοδαπών ποδοσφαιριστών είναι 52,6%-47,4%.
  • Συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε 2016/17: Από τους 477 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν, οι 155 (ποσοστό 32%) προέρχονται από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε.
  • Για την φετινή αγωνιστική περίοδο, η οποία είναι σε εξέλιξη, μετά την ολοκλήρωση του Α’ γύρου, το σύνολο των ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί είναι 387, εκ των οποίων 193 Έλληνες ποδοσφαιριστές και 194 αλλοδαποί (κοινοτικοί και μη) ποδοσφαιριστές. Η σχετική αναλογία Ελλήνων-Αλλοδαπών ποδοσφαιριστών είναι 50%-50%.
  • Συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε 2017/18 (Α’ Γύρος): Από τους 387 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον Α’ γύρο του τρέχοντος Πρωταθλήματος, οι 130 (ποσοστό 34%) προέρχονται από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε. Το εν λόγω ποσοστό είναι αρκετά υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά πάγια πρακτική οι Π.Α.Ε. τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερους ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες των Π.Α.Ε. στο δεύτερο μισό του Πρωταθλήματος.
  • Προώθηση νέων ποδοσφαιριστών από τα τμήματα Υποδομών στην επαγγελματική ομάδα: Το 2016/17 έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση τους στην κορυφαία διασυλλογική κατηγορία 44 νέοι ποδοσφαιριστές, προερχόμενοι από τα τμήματα Υποδομών.