Β. Τσιώλης: “Είναι αληθινή ευτυχία να προπονείς παιδιά”

338

Πόσο μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη ενός εκκολαπτόμενου ποδοσφαιριστή η εισαγωγή επιστημονικών μεθόδων στην προπόνηση του; Τι πρέπει να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του στο ποδόσφαιρο; Πως είναι να εργάζεσαι στον χώρο που έχει κάνει μεγάλη καριέρα ο πατέρας σου; Τι είναι αυτό που πρέπει να έχει ένας προπονητής για να προπονήσει με επιτυχία μικρά παιδιά;

Απορίες που βασανίζουν το μυαλό του κάθε γονιού που βλέπει το παιδί του να λατρεύει το ποδόσφαιρο. Απορίες που κοντεύουν να γίνουν αστικοί μύθοι σε όλους εμάς που ακολουθούμε για ώρες ολόκληρες σε καθημερινή σχεδόν βάση τα παιδιά μας στα διάφορα γήπεδα ποδοσφαίρου…

Το enfo βρέθηκε στον χώρο μιας από τις μεγαλύτερες ακαδημίες ποδοσφαίρου της Αθήνας, τον Αίολο Γλυφάδας, και προσπάθησε να λύσει μερικές από τις απορίες αυτές συνομιλώντας με τον κ. Ευάγγελο Τσιώλη, προπονητή ποδοσφαίρου.

Who is who…  

Ο Βαγγέλης Τσιώλης γεννήθηκε στην Καρδίτσα και μεγάλωσε σε μια οικογένεια στην οποία το ποδόσφαιρο αποτελούσε το κυρίαρχο σημείο αναφοράς καθώς είναι γιος του καταξιωμένου προπονητή Σάκη Τσιώλη.

-Για μένα το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα επάγγελμά με το οποίο καταφέρνω να βγάζω το ψωμί μου αλλά ένα βίωμα το οποίο έχω την ευτυχία να ασκώ και σαν επάγγελμα, μας λέει χαρακτηριστικά.

Photo%3A%20%u03A3%u03C4%u03AD%u03C6%u03B1%u03BD%u03BF%u03C2%20%u039C%u03B1%u03BD%u03C4%u03B6%u03B1%u03C1%u03AF%u03B4%u03B7%u03C2

Ο Βαγγέλης Τσιώλης έχει αγωνιστεί επαγγελματικά σε ομάδες υψηλού επιπέδου στην χώρα μας όπως η Αναγέννηση Καρδίτσας, ο Άγιος Δημήτριος, ο Πανηλειακός (με τη φανέλα του οποίου κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής), ο Πανιώνιος, η Καλλιθέα, ο Θρασύβουλος, ο Πανσερραϊκός και ο Εθνικός Αστέρας.

Οικογενειακός εμφύλιος με φόντο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο…  

Ο πατέρας του αποτέλεσε την σπίθα που οδήγησε τον Βαγγέλη Τσιώλη να μετατρέψει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε μέρος του σώματος του. Ήταν το φυσικό επακόλουθο μιας προδιαγεγραμμένης πορείας καθώς από τότε που θυμάται τον εαυτό του βρίσκεται μέσα σε ένα γήπεδο ακολουθώντας τον πατέρα του.

Πως όμως είναι να εξασκείς το ίδιο επάγγελμα έχοντας δίπλα σου, ή και απέναντι σου, έναν καταξιωμένο στον χώρο πατέρα;
-Ο πατέρας μου είναι αυστηρός και απόλυτα πειθαρχημένος στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, μας λέει. Θεωρώ πως οι κατευθύνσεις που πήρα από εκείνον ήταν απόλυτα σωστές και τον ευγνωμονώ γι αυτό καταλήγει…
Τι γινόταν όμως όταν ο Βαγγέλης Τσιώλης βρισκόταν αντίπαλος στο γήπεδο με τον πατέρα του;

-Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν αγώνα της Superleague όταν εγώ ήμουν ποδοσφαιριστής της Καλλιθέας και ο πατέρας μου προπονητής στον Ιωνικό, μας λέει χαμογελώντας. Θέλαμε και οι δυο ομάδες το παιχνίδι και όλη την εβδομάδα πριν από αυτό υπήρχε ένα ”θεματάκι” στο σπίτι… Στη διάρκεια του αγώνα και ενώ ήμασταν μπροστά στο σκορ, μου έγινε ένα φάουλ μπροστά στον πάγκο του πατέρα μου. Έκανα λοιπόν την απαραίτητη καθυστέρηση ροκανίζοντας τον χρόνο και εκείνος ήρθε έξαλλος πάνω μου φωνάζοντας μου να αφήσω τα παραμύθια και να σηκωθώ. 

Μπολιάζοντας την εκμάθηση του ποδοσφαίρου με επιστημονικές μεθόδους…  

Στην ακαδημία ποδοσφαίρου του Αίολου Γλυφάδας, στην Αθήνα, ο Βαγγέλης Τσιώλης εφαρμόζει από το καλοκαίρι που μας πέρασε το πρόγραμμα εκπαίδευσης ”Tactical Educational Board Μέσω υπολογιστή και διάφορων οπτικοακουστικών μέσων, τα παιδιά της ακαδημίας διδάσκονται μεθοδολογία και μαθαίνουν να σκέφτονται ποδοσφαιρικά, να αποκτούν ταυτότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

-Με το πρόγραμμα αυτό προσπαθούμε να μυήσουμε τα παιδιά στα μυστικά του ποδοσφαίρου μέσα από τις βασικές αρχές και τους κανόνες του, διασκεδάζοντας παράλληλα με την προπόνηση μας, μας εξηγεί. Ο στόχος μας είναι να αποδόσει το κάθε παιδί όσο καλύτερα γίνεται σύμφωνα με τις δυνατότητες και την θέση του. Προσπαθώ να βάλω τον εαυτό μου στην θέση του κάθε παιδιού και να σκεφτώ τι θα ήθελα να ακούσω εγώ από τον προπονητή μου. Ναι μεν παίζουμε για να χαρούμε το παιχνίδι, μπορούμε όμως να το χαρούμε ακόμα περισσότερο γνωρίζοντας και ακολουθώντας τους καν΄νες και τα μυστικά του. Μέσα από animations το κάθε παιδί εστιάζει στην θέση του και βλέπει τις κινήσεις που πρέπει να κάνει σε διάφορα συστήματα. Γνωρίζοντας με ακρίβεια τις ζώνες του γηπέδου μαθαίνει ακριβώς που πρέπει να κινείται και έτσι μπορεί όλα αυτά να τα βγάλει ευκολότερα στο μέλλον στον αγωνιστικό χώρο. 

Η ακαδημία του Αίολου Γλυφάδας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες των μεγάλων ΠΑΕ…  

Ο Βαγγέλης Τσιώλης εργάζεται στον Αίολο Γλυφάδας από το περασμένο καλοκαίρι. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε με τα παιδιά της ακαδημίας ήταν βέβαιος πως το πρόγραμμα θα τρέξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα τον δικαιώνουν απόλυτα.

Photo%3A%20%u03A3%u03C4%u03AD%u03C6%u03B1%u03BD%u03BF%u03C2%20%u039C%u03B1%u03BD%u03C4%u03B6%u03B1%u03C1%u03AF%u03B4%u03B7%u03C2

-Η ακαδημία του Αίολου είναι πολύ σημαντική για εμένα, μας τονίζει. Με τον Δημήτρη τον Κωνσταντόπουλο, προπονητή και ιδρυτή της ακαδημίας, έχουμε μια ιδιαίτερη χημεία, τόσο μέσα όσο και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Η ακαδημία έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης, από την εμπειρία μου όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες των μεγάλων ΠΑΕ. Εδώ διέκρινα πολλά παιδιά τα οποία έχουν τεράστιες δυνατότητες, για να προχωρήσει όμως ένα παιδί στο ποδόσφαιρο δεν είναι μονάχα θέμα σκληρής δουλειάς, που είναι το πρώτο και κύριο συστατικό της επιτυχίας, ταλέντου, οικογενειακού περιβάλλοντος ή προπονητών αλλά και θέμα τύχης και σωστών επιλογών την κρίσιμη στιγμή. 

-Όσο περισσότερο καταφέρει το παιδί να πειθαρχήσει τον εαυτό του σε κάποιους κανόνες και να διαχωρίσει τους ρόλους του ως ποδοσφαιριστή και ως μαθητή, τόσο περισσότερο θα πλησιάσει το όνειρο του, συμπληρώνει με νόημα… Θα πρέπει ακόμα να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σωστή διατροφή του και τις ώρες του ύπνου του, πράγματα θεμελιώδη αν θέλει να ακολουθήσει καριέρα ποδοσφαιριστή. 

Οι πέντε πυλώνες της επιτυχίας…  

Φυσική κατάσταση, δύναμη, ταχύτητα, ευλυγισία, τενχικοτακτική κατάρτιση… Αν κάποιο παιδί είναι στο 50% των παραπάνω δυστυχώς δεν θα καταφέρει να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Δεν υπάρχει όμως λόγος απογοήτευσης, με τη δουλειά και την σωστή προπόνηση μπορεί ένα παιδί να βελτιώσει θεαματικά τις επιδόσεις του εκεί που υστερεί.

Photo%3A%20%u03A3%u03C4%u03AD%u03C6%u03B1%u03BD%u03BF%u03C2%20%u039C%u03B1%u03BD%u03C4%u03B6%u03B1%u03C1%u03AF%u03B4%u03B7%u03C2

-Με το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε στον Αίολο Γλυφάδας, έχουμε βάλει σαν στόχο να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα που έχει το κάθε παιδί της ακαδημίας μας και να επέμβουμε βελτιώνοντας τα με συγκεκριμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε παιδιού ασκησιολόγιο, μας λέει ο Βαγγέλης Τσιώλης με σιγουριά. Το σημαντικότερο όλων είναι η ευλυγισία, συμπληρώνει, είναι εκείνο που κρατάει πίσω όλα τα υπόλοιπα και που η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς. Πρέπει τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικές για τη βελτίωση της είναι οι σωστές διατάσεις και η σωστή αποκατάσταση μετά την προπόνηση και τους αγώνες, καταλήγει με νόημα…

Η ενασχόληση με παιδιά σε κάνει αληθινά ευτυχισμένο…  

Ένας προπονητής παιδιών είναι απαραίτητο να έχει μεταδοτικότητα, καλή συμπεριφορά καθώς αποτελεί το πρότυπο γι αυτά και ήθος. Πέρα όμως από τα παραπάνω, πρέπει να έχει σωστή προσέγγιση των παιδιών.

-Τα παιδιά μπορούν να σε ακυρώσουν στη στιγμή, πρώτα σαν άνθρωπο και μετά σαν προπονητή,μας τονίζει. Πρέπει να μπορείς να κερδίσεις κάθε παιδί ξεχωριστά  για να καταφέρεις να σε ακούσει. Πρέπει ακόμα να έχεις μια μεγάλη ποικιλία στις ασκήσεις σου έτσι ώστε να μην κουράζεις τα παιδιά και να μην βαριούνται στις προπονήσεις, καταλήγει.

Κι όμως! Το ποδόσφαιρο μας μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο…  

Έφυγα από τα γραφεία του Αίολου Γλυφάδας γεμάτος αισιοδοξία. Έχοντας μια διαφορετική εικόνα για το αγαπημένο μου άθλημα, το ποδόσφαιρο, από εκείνη που είχα σχηματίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Βαγγέλης Τσιώλης είναι ένας άνθρωπος που με κέρδισε τόσο με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του όσο και σαν προπονητής από την πρώτη στιγμή της επαφής μας στο γήπεδο, καθώς προπονεί τον γιο μου. Είναι ένας άνθρωπος ευγενικός, ήρεμος, με μεγάλη κατάρτιση και γνώσεις για το ποδόσφαιρο. και πως θα μπορούσε να γίνει βέβαια διαφορετικά καθώς έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του μέσα στα γήπεδα έχοντας σαν πατέρα και πρότυπο έναν άνθρωπο που αφήνει καθημερινά την προσωπική του σφραγίδα στο άθλημα, τον Σάκη Τσιώλη… Η κουβέντα μας κατά της διάρκεια της συνέντευξης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω…

Με ανθρώπους και προπονητές σαν τον Βαγγέλη στα τμήματα υποδομής των ομάδων μας, είμαι βέβαιος πως το ποδόσφαιρο μας θα καταφέρει κάποια στιγμή επιτέλους να βγει από τη μιζέρια που το κατατρώει και να ζήσει μεγάλες στιγμές που δεν θα είναι απλά πυροτεχνήματα…

Πηγή: enfo.gr