Ο Έλληνας που διδάσκει το «Més que un club» της Μπαρτσελόνα

507

Αποφοίτησε από την Αμερική και πέρασε… τις πύλες της Μασία! Ο Χρήστος Κοντεμίρης μιλάει στο FourFourTwo του gazzetta.gr για τις αρχές της Μπαρτσελόνα και την προσπάθεια μεταλαμπάδευσής τους σε παιδιά.

Η έκρηξη του ποδοσφαίρου συντελείται εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με μελέτη του statista που εξέτασε την περίοδο από το 2009 μέχρι το 2015, στην εξαετία αυτή καταγράφηκαν 3.5 εκατομμύρια νέοι ποδοσφαιριστές σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά οι Αμερικανοί που παίζουν ποδόσφαιρο να ξεπεράσουν τα 15 εκατομμύρια. Το ποδόσφαιρο, όπως είναι λογικό με την ανάπτυξη των νέων επικοινωνιών και την παγκοσμιοποίηση, προσελκύει αρκετά νέα παιδιά, τα οποία με τη σειρά τους χρειάζονται προπονητές. Το επίπεδο έχει γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε επίπεδο ακαδημιών, καθώς παρά τις «τσουχτερές» τιμές των διπλωμάτων, υπάρχει ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό και επιστημονικό δίκτυο που παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις σε προπονητικό επίπεδο, προχωρώντας στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς τεχνικών καταρτισμένων και με υψηλά στάνταρ. Παράλληλα, οι σχέσεις που συνεχώς γεννιούνται με συλλόγους και πρωταθλήματα της Ευρώπης βοηθούν στην εξαγωγή τεχνογνωσίας.

Ο Χρήστος Κοντεμίρης πέρασε όλη αυτή τη διαδικασία από την αρχή. Συνδυάζοντας το ποδόσφαιρο με το σχολείο, όταν ήρθε η ώρα να επιλέξει μονοπάτι διάλεξε και τα δύο! Ταξίδεψε στην Αμερική, δοκιμάστηκε σε κάποια πανεπιστήμια και “έριξε άγκυρα” σε αυτό του Μιζούρι, το οποίο του έδωσε μάλιστα και υποτροφία. Σπούδασε έτσι κινησιολογία και αθλητικό μάνατζμεντ, παίζοντας παράλληλα στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα με την ομάδα του Misouri Valley College. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, αναδείχθηκε το 2014 καλύτερος τερματοφύλακας της διοργάνωσης, αλλά το σημαντικότερο είναι πως κατάφερε μένοντας στο αγαπημένο του άθλημα να καταρτιστεί παράλληλα ιδανικά για την επόμενη μέρα, η οποία τον βρήκε στο περιβάλλον ενός συλλόγου-προτύπου, με ακαδημίες που έχουν χτίσει τον δικό τους θρύλο!

Το σύστημα της Μπάρτσα

Ο Κοντεμίρης κλήθηκε να δουλέψει για την ISL, τον αποκλειστικό συνεργάτη της Μπαρτσελόνα στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει την εποπτεία όλων των «μπλαουγράνα» ακαδημιών στη χώρα, διοργανώνει καμπ όπου δοκιμάζονται παιδιά και επιλέγει εκείνα που στο μέλλον είναι πιθανόν να γράψουν τη δική τους ιστορία στην Καταλονία. Όλα αυτά, σε άμεση συνεργασία με την Μασία και ακολουθώντας προγράμματα που βγαίνουν απευθείας από την ξακουστή ακαδημία της Μπάρτσα. Στόχος άλλωστε είναι τα παιδιά να διδαχθούν όλη τη φιλοσοφία του συλλόγου και όχι μόνο τακτικά ή τεχνικά ζητήματα.

Πώς όμως βρέθηκε ένας Έλληνας εκεί;
Ο Χρήστος Κοντεμίρης τονίζει στο FourFourTwo του gazzetta.gr: «Όταν αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο είχα μερικές προτάσεις για να δουλέψω στην Ελλάδα. Μετά ένας Ισπανός συμφοιτητής μου που ήξερε πάνω σε τι έχω εξειδικευτεί με ενημέρωσε για αυτή την προοπτική και με προέτρεψε να το δοκιμάσω, να στείλω το βιογραφικό μου. Με δέχθηκαν και έτσι έκανα το πρώτο ταξίδι για την Αμερική, για τα πρώτα καμπ πέρυσι το καλοκαίρι. Και τώρα συνεχίζω εδώ στην Ισπανία, πριν πάω ξανά στην Αμερική σε λίγο καιρό. Το ISL είναι μοναδικός συνεργάτης της Μπαρτσελόνα στην Αμερική, ο οποίος έχει το δικαίωμα να μεταφέρει και προπονητές του συλλόγου. Έρχονται από τη Βαρκελώνη, μέσα από τη Μασία κάθε καλοκαίρι και επιβλέπουν τα πάντα. Κι εμείς ουσιαστικά στη Μπαρτσελόνα ανήκουμε».

Τι ακριβώς όμως κάνει ο Χρήστος, εκτός από το να προπονεί νέα παιδιά;
«Εμείς αναζητούμε τα νέα παιδιά που θα ενταχθούν στην Μπαρτσελόνα και διδάσκουμε την ποδοσφαιρική μεθοδολογία της. Στόχος δεν είναι απλά να τους μάθουμε πράγματα γύρω από το ποδόσφαιρο, αλλά συνολικά το δικό μας σύστημα. Δεν λέω απαραίτητα ότι είναι το καλύτερο στον κόσμο, όμως είναι ο τρόπος της Μπαρτσελόνα και αυτόν ακολουθούμε».

«Πρώτα σωστοί άνθρωποι»

Ο τρόπος της Μπαρτσελόνα, όπως τονίζει ο Έλληνας κόουτς, ξεπερνά το ίδιο το ποδόσφαιρο. «Εγώ τη Μπαρτσελόνα την υποστήριζα, πάντα μου άρεσε, αλλά με το που μπήκα στο γήπεδο κατάλαβα ότι το “mes que un club” το πρεσβεύει απόλυτα. Και δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, που βλέπεις ότι κάθε παιδί που φοράει τη φανέλα της Μπάρτσα θέλει να γίνει ο νέος Μέσι, Σουάρες, ή Κουτίνιο τώρα. Είναι διαφορετικό στις αξίες. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αρχικά σωστούς ανθρώπους και μετά σωστούς παίκτες. Εγώ δουλεύω με παιδιά από 10 έως 13 ετών. Έχουμε ανοιχτή επικοινωνία με τους προπονητές της Μπαρτσελόνα. Ό,τι κάνουμε εμείς, το ασκησιολόγιο και η μεθοδολογία, έχουν περάσει από τη Μασία. Είναι ό,τι παρακολουθούμε εκεί, εγώ δεν μπορώ να βγω αυθαίρετα στο γήπεδο και να κάνω κάτι που δεν το έχει εγκρίνει η Μπαρτσελόνα. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τον προπονητή της Κ-19, της Juvenil A στη Μασία, τον Ντένις Σίλβα. Ήταν σαν όνειρο. Ο άνθρωπος είναι πολλά χρόνια μπροστά ποδοσφαιρικά, έχει εντελώς άλλη νοοτροπία και στο ποδόσφαιρο και περί ζωής. Και αυτό είναι το σημαντικότερο, γιατί πολύς κόσμος το παραβλέπει σε αυτές τις ηλικίες. Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, τα όσα θα τους μάθουμε τακτικά κ.ο.κ, αλλά να δημιουργήσουμε σωστούς ανθρώπους. Γιατί ο επόμενος Μέσι θα είναι ένας, αλλά μπορούμε παράλληλα να δημιουργήσουμε 100 ανθρώπους που θα είναι σωστοί όταν βγουν στην κοινωνία και γι’ αυτό προσπαθούμε».

Και φυσικά, υπάρχουν πολλά παιδιά στις ΗΠΑ που θέλουν να ζήσουν το όνειρο. «Ναι, υπάρχει πολύ ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι ακαδημίες και μέχρι το 2020 θα γίνουν 15. Εντάσσονται παιδιά που θεωρεί η Μπάρτσα ότι έχουν το κατάλληλο επίπεδο για κάτι παραπάνω, είτε αυτό είναι στη Βαρκελώνη είτε κάπου αλλού στην Αμερική ή την Ευρώπη. Το συνεχίζουμε και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Στα καμπ κάθε φορά έρχονται πάνω από 500 παιδιά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

«Όταν μπήκα στη Μασία έτρεμαν τα πόδια μου!»

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, οι αρχές της Μπαρτσελόνα που φτάνουν από τα πιτσιρίκια στην πρώτη ομάδα, διδάσκονται και εκεί. «Δεν είναι πολύ νωρίς ηλικιακά, οπότε δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο. Αυτό που μας αρέσει και προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά είναι να έχουμε τη μπάλα στα πόδια, να διασκεδάζουμε το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και σε όλα τα φιλικά δεν υπάρχει κάποιο σκορ, θέλουμε να έχουμε τη μπάλα δική μας και ξέρουμε ότι όσο την έχουμε είναι αδύνατον να δεχθούμε γκολ. Δεν είναι εύκολο σε αυτές τις ηλικίες, αλλά θέλουμε το παιχνίδι να ξεκινάει από τον τερματοφύλακα και να εξελίσσεται χωρίς να σηκώνεται η μπάλα από το έδαφος. Καταλαβαίνεις βέβαια ότι όταν τα παιδιά έρχονται από την Αμερική, που διδάσκονται διαφορετικού είδους ποδόσφαιρο, στην αρχή είναι δύσκολο. Αλλά εμείς προσπαθούμε να δουλεύουμε στην κατοχή και στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Είναι ο τρόπος μας!».

Όσον αφορά τον ίδιο τον οργανισμό; «Ό,τι και να πούμε για τις ακαδημίες και το δίκτυο της Μπάρτσα είναι λίγο. Νομίζω δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο πουθενά αλλού στον κόσμο. Οι εγκαταστάσεις είναι απίστευτες, την πρώτη φορά που μπήκα στη Λα Μασία έτρεμαν τα πόδια μου. Υπάρχουν εγκαταστάσεις εκεί μέσα για οποιοδήποτε άθλημα, οι κοιτώνες και το προπονητικό κέντρο είναι απίστευτα. Η λειτουργία είναι διαφορετική σε όλα!».
Τον Ιούνιο ο Χρήστος θα φύγει από την Βαρκελώνη ξανά για ΗΠΑ, αναζητώντας τα παιδιά που θα προσπαθήσουν για το… καταλανικό όνειρο! Στο μεταξύ, η παρουσία του στο στρατηγείο των «μπλαουγράνα» τον γεμίζει πολύτιμες εμπειρίες και γνώση, που θα ήταν ευχής έργο κάποια στιγμή να την μεταφέρει στην Ελλάδα…

Ο Έλληνας που διδάσκει το «Més que un club» της Μπαρτσελόνα!

πηγή: gazzetta.gr