Μάνος Σμυρλάκης: “Από μικροί πρέπει να μάθουν να χαίρονται κάθε λεπτό στο γήπεδο”

607

Ο 18χρονος Μάνος Σμυρλάκης είναι ένα από τα παιδιά που προσπαθούν να κάνουν το όνειρο τους, να αγωνιστούν ως επαγγελματίες, πραγματικότητα. Φέτος κατάφερε να κερδίσει μία θέση στην ομάδα του Πλατανιά ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο να ανεβαίνει ένα ένα τα σκαλιά της μελλοντικής του καριέρας. Ποιες θα ήταν οι συμβουλές που θα έδινε στα παιδιά που ονειρεύονται κάποια μέρα να διαβούν το κατώφλι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου; Συμβουλές που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ο Μάνος πέρα από ένας εξαιρετικός αθλητής είναι και ένας άριστος μαθητής.

Η Ανδρομάχη Σκλόπη βρήκε τον ποδοσφαιριστή για το acadimies.gr, μίλησε μαζί του και σας παραθέτει την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του νεαρού ποδοσφαιριστή.

Λίγα λόγια για το παρελθόν του

Έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη αλλά έχει καταγωγή από την Κρήτη και πιο συγκεκριμένα από τα Χανιά. Από πολύ μικρός αποφάσισε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο λόγω της ατμόσφαιρας που επικρατεί στα γήπεδα, του ενθουσιασμού και του πάθους που έβλεπε να υπάρχουν στο συγκεκριμένο άθλημα. Μάλιστα, η πρώτη του κουβέντα ήταν πως όσο περισσότερο γνωρίζεις το άθλημα τόσο περισσότερο το αγαπάς και ξαφνικά από ένα απλό χόμπι γίνεται τρόπος ζωής. Δεν έχει ασχοληθεί με κανένα άλλο άθλημα, μόνο λίγο με το στίβο αλλά και αυτό πάντα ως μέθοδο προπόνησης και βελτίωσης των αποδόσεων του στο ποδόσφαιρο.

Ξεκίνησε τα βήματα του στο χώρο, από τον Εθνικό Πυλαίας αλλά ήθελε να παίξει και σε υψηλότερες κατηγορίες:

-Πριν τον Πλατανιά έπαιζα στον Εθνικό Πυλαίας, ομάδα της Α’ ΕΠΣΜ κατηγορίας. Αποφάσισα να φύγω γιατί  ο Πλατανιάς είναι ομάδα της Superleague και μπορεί να μου προσφέρει καλύτερο επίπεδο τόσο προπονήσεων όσο και αγώνων σε σχέση με ένα ερασιτεχνικό σωματείο όπως είναι ο Εθνικός Πυλαίας, μας είπε κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση της μέχρι τώρα πορείας του στο ποδοσφαιρο.

Αγωνίζεται ως αμυντικό χαφ και πλέον θεωρεί ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη θέση για εκείνον, διότι ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του και του αρέσει.

Χωρίς μάνατζερ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πρώτη επικοινωνία με την ομάδα του Πλατανιά έγινε από τον ίδιο τον παίκτη και την οικογένεια του χωρίς τη βοήθεια κάποιου μάνατζερ.

-Πριν από κάποια χρόνια με είχε καλέσει ο Πλατανιάς για να με δει στην Κ17, όπου και έγινε η πρόταση από την ομάδα για να μείνω, ήταν η απάντηση του στην ερώτηση μας πως κατάφερε να ξεκλειδώσει την πόρτα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ήρθα, αρχικά, εγώ από μόνος μου σε επαφή με τον Πλατανιά για να ξεκινήσω μαζί τους προετοιμασία. Δεν είχα, ούτε έχω κάποιο μάνατζερ, γιατί ήθελα να κάνω το πρώτο βήμα μόνος μου και να ψάξω εγώ για την ευκαιρία μου. Διάλεξα τον Πλατανιά, διότι γνώριζα για τις πολύ καλές υποδομές τους και ως μια μικρή ομάδα της Superleague αποτελεί μία πιο εύκολη αφετηρία. Ωστόσο, λόγω των υψηλών στόχων που είχα για το πανεπιστήμιο αποφασίσαμε η μεταγραφή μου να γίνει όταν τελειώσω το σχολείο, όπως και έγινε, συμπλήρωσε.

Λάθη που στοιχίζουν

Από την μέχρι τώρα του εμπειρία πιστεύει πως ο Πλατανιάς, αν και διαθέτει εξαιρετικές εγκαταστάσεις και διάθεση για εξέλιξη, είναι ένα άτυχο σωματείο.

-Σαν σωματείο είναι ίσως το πιο καθαρό της Α’ εθνικής, πιστεύουν στους νέους ποδοσφαιριστές περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, μας είπε μιλώντας για την ομάδα του, τον Πλατανιά. Διαθέτει ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο και επενδύει χρήματα και ενέργεια στην επιλογή παικτών και προπονητών με στόχο τη βελτίωση μας. Δυστυχώς ο λάθος προγραμματισμός από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου έχει φέρει την ομάδα στη δύσκολη θέση να παλεύει για την παραμονή της στη Superleague, πρόσθεσε με νόημα…

Ο λάθος προγραμματισμός, σύμφωνα με τον ποδοσφαιριστή, αναφέρεται σε εσφαλμένες κινήσεις που είχαν γίνει στην αρχή της φετινής σεζόν. Συγκεκριμένα, σφάλματα που αφορούν τους παίκτες, τον προϋπολογισμό και άλλα θέματα που έχουν φτάσει την ομάδα σε αυτή τη θέση. Γεγονός που επηρεάζει άμεσα και την πορεία των τμημάτων υποδομής, όπως η Κ20 στην οποία αγωνίζεται ο Μάνος.

Η Κ20 του Πλατανιά βρίσκεται στην 11η θέση του πρωταθλήματος της Superleague Κ20. Ο Μάνος γεμάτος αισιοδοξία δήλωσε ότι με προπόνηση και δουλειά μπορούν να φτάσουν και υψηλότερα στο βαθμολογικό πίνακα:

-Σίγουρα μπορούμε να φτάσουμε πιο ψηλά, μας είπε. Οι προπονητές μας έχουν επιλέξει ένα αναπτυξιακό στυλ ποδοσφαίρου, το οποίο στοχεύει κυρίως στη βελτίωση των παικτών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει και το αποτέλεσμα. Έχουμε αντιμετωπίσει ομάδες, οι οποίες έχουν ως στόχο κυρίως να καταστρέψουν παρά να δημιουργήσουν με σκοπό να πάρουν κάποιο αποτέλεσμα, αναφερόμενος όχι μόνο στις κατώτερες ομάδες αλλά και σε ομάδες που βρίσκονται αρκετά ψηλά στη βαθμολογία. Μαθαίνουν από τους προπονητές τους αμυντικό ποδόσφαιρο με αντεπιθέσεις, το οποίο είναι χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο δεν έχει θέση στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα της Κ20. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι κορυφαίοι Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι αμυντικοί. Όμως, εμείς θα συνεχίσουμε την καθημερινή προπόνηση και με δουλειά είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε εκτός από το να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο να παίρνουμε και  καλά αποτελέσματα, κατέληξε ο φέρελπις ποδοσφαιριστής.

Τα όνειρα του για το μέλλον

Ο Μάνος είναι ένα νέο παιδί, γεμάτο όνειρα, ένα παιδί που παλεύει αντιμετωπίζοντας τα κάθε πρόβλημα που προκύπτει μπροστά του με αισιοδοξία και πάθος.

-Στόχος μου είναι με πολλή δουλειά και καθημερινή προπόνηση να βελτιώνομαι για να καταφέρω να πραγματοποιήσω το όνειρο μου, να παίξω σε υψηλότερο επίπεδο, μας ανέφερε χαρακτηριστικά για το αύριο που ονειρεύεται. Έχω, επίσης,  περάσει και σε μια αρκετά υψηλόβαθμη σχολή στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ωστόσο, έχω παγώσει για τη φετινή χρονιά τις σπουδές μου, γιατί θέλω μέσα από τη συνεχή μου βελτίωση και μέσα από τις εμπειρίες που κερδίζω στον Πλατανιά να καταφέρω το συντομότερο δυνατό να μεταγραφώ σε μία αθηναϊκή ομάδα, ώστε να συνδυάσω το ποδόσφαιρο με τις σπουδές μου, πρόσθεσε αναφέροντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα νέο παιδί που προσπαθεί να συνδιάσει τον αθλητισμό με τις σπουδές.

 

«Να χαίρονται κάθε λεπτό που είναι στο γήπεδο και να είναι ευγνώμονες όταν μπορούν να αγωνίζονται υγιείς».

Μέσα από τις δικές του προσωπικές εμπειρίες και προσπάθειες για βελτίωση ο Μάνος θέλησε να δώσει μερικές συμβουλές στα μικρότερα παιδιά που επιδιώκουν να παίξουν σε επαγγελματικό επίπεδο παραθέτοντας τη δική του εμπειρία στο χώρο.

Τόνισε πως σημαντικό ρόλο δεν παίζει μόνο η καθημερινή προπόνηση, αλλά και το σχολείο και η διαμόρφωση μιας δυνατής προσωπικότητας.

-Ο μοναδικός στόχος, σύμφωνα με τον Μάνο, κάθε μελλοντικού ποδοσφαιριστή πρέπει να είναι η ατομική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα. Καθημερινή προπόνηση για σωματική και τεχνική βελτίωση και κυρίως πολλή δουλειά στο ψυχοπνευματικό επίπεδο για τη διαμόρφωση μιας δυνατής προσωπικότητας. Επίσης, σημαντικό είναι να δίνουν βάρος και στο σχολείο γιατί θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την κριτική τους ικανότητα και την αντίληψη τους, δύο πολύ βασικά στοιχεία του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Όμως, το κυριότερο πιστεύω πως είναι να χαίρονται κάθε λεπτό που είναι στο γήπεδο και να είναι ευγνώμονες όταν μπορούν να αγωνίζονται υγιείς, μας είπε στο κλείσιμο της πολύ ενδιαφέρουσας συνομιλίας μας.

 

Συνέντευξη στην Ανδρομάχη Σκλόπη

Αποκλειστικά για το acadimies.gr