Υπόκλιση στον βασιλιά των σπορ

670

Γράφει ο Στέφανος Μαντζαρίδης

Fußball, fútbol, футбол, 足球, soccer, サッカー, ποδόσφαιρο ή football… Τι σημασία αλήθεια έχει; Όπως κι αν το πεις, σε όποια γλώσσα ή διάλεκτο του κόσμου κι αν το προφέρεις, ακόμα κι αν μπουρδουκλώσεις τη γλώσσα σου για να το επικαλεστείς, θα σε μαγέψει, θα σε συνεπάρει, θα σε ταξιδέψει, θα σε παθιάσει… Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το ποδόσφαιρο έχει χαρακτηριστεί σαν το σημαντικότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή.

Από τη σαβάνα της Αφρικής μέχρι τα γήπεδα με πλαστικό χόρτο στο Central Park της Νέας Υόρκης κι από τις ερήμους της Μογγολίας μέχρι τις πλατείες της Λατινικής Αμερικής και τις Ευρώπης, μια μπάλα κυλάει… Σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, όσο μακρινή και ξεχασμένη κι αν είναι, αντικρίζεις παιδιά να κλωτσάνε μια μπάλα. Άλλοτε δερμάτινη, άλλοτε πλαστική. Κάποιες φορές απλά μια παραγεμισμένη με παλιόπανα μαξιλαροθήκη ή ένα τσαλαπατημένο με μαεστρία κουτάκι αναψυκτικού. Κι αυτό που ακούς είναι χαρούμενες παιδικές φωνές να γεμίζουν τη γειτονιά.
Κάθε αγώνας τη στιγμή που διεξάγεται είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή εκείνων που παίζουν. Είτε είναι ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου είτε ένα παιχνίδι που στήθηκε στη στιγμή από τα παιδιά της γειτονιάς. Ματωμένα γόνατα, σκισμένα παντελόνια, ιδρώτας, ανεπανάληπτες στιγμές πάθους και έντασης, ατέλειωτοι καυγάδες για το αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή, φιλίες που γεννιούνται στο χώμα μιας αλάνας ή στα πλακάκια μιας πλατείας… Μα πάνω απ’ όλα ευτυχία!

Ένα δίχτυ ψαρέματος στο τέρμα κι ο αγώνας στήθηκε…

Τι είναι όμως αλήθεια εκείνο που κάνει το ποδόσφαιρο να ξεχωρίζει και να καταλαμβάνει δικαίως εδώ και δεκαετίες τη θέση του βασιλιά των σπορ δίχως να καταφέρνει κάποιο άλλο άθλημα να το εκθρονίσει;

Πάνω απ’ όλα το ποδόσφαιρο ξεχωρίζει γιατί είναι το πιο δημοκρατικό άθλημα. Μπάλα μπορεί να παίξει ο καθένας. Τι κι αν έχει παραπανίσια κιλά, είναι κοντός ή ψηλός, μικρός ή μεγάλος, αγόρι ή κορίτσι, γυμνασμένος ή όχι; Μόλις κυλήσει η μπάλα στο γήπεδο κι ακουστεί το σφύριγμα του διαιτητή, όλοι γίνονται ένα… Η μαγεία ξεκινάει.

Το ποδόσφαιρο είναι πανεύκολο να στηθεί. Δεν χρειάζεται ούτε εξοπλισμό, ούτε προδιαγραφές, ούτε χρήματα και εγκαταστάσεις. Μια μπάλα, ακόμα και αυτοσχέδια, και παίκτες είναι το μόνο που χρειάζεται. Ούτε δοκάρια, ούτε γραμμές, ούτε στολές και όργανα… Δυο πέτρες ή δυο μπουφάν για δοκάρια κι ο αγώνας αρχίζει!

Ακόμα, το ποδόσφαιρο κρύβει μέσα του σε πολύ έντονο βαθμό το στοιχείο της έκπληξης. Είναι το άθλημα που ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πριν τον αγώνα για την ταυτότητα του τελικού νικητή. Ομάδες εκατομμυρίων έχουν ηττηθεί από ομάδες που ούτε καν τις γνώριζαν πριν τον αγώνα. Μπορεί για 89 λεπτά το παιχνίδι να παίζεται στο μισό γήπεδο και μέσα σε μια στιγμή να έρθουν τα πάνω κάτω. Ο καθένας δικαιούται να ζήσει το όνειρο του παίζοντας ποδόσφαιρο…

Τα σακάκια μας στην άκρη και γκολ!

Τι κι αν τα τελευταία χρόνια φόρεσαν στο ποδόσφαιρο ρούχα πλουμιστά και το έβαλαν μέσα σε μια σύγχρονη full HD τηλεόραση, η αληθινή μαγεία θα είναι πάντα στην αλάνα. Το αληθινό ποδόσφαιρο πάντα θα μαγεύει τους ανθρώπους και θα τους χαρίζει πανέμορφες στιγμές αγνού πάθους γεμίζοντας τις ψυχές τους με αδρεναλίνη και συναισθήματα… Θα είναι πάντα ο βασιλιάς των σπορ…