Ξεκλειδώνοντας την πόρτα των δοκιμαστικών

387

Γράφει ο Στέφανος Μαντζαρίδης

Θέλω να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, πως όμως θα καταφέρω να δοκιμαστώ σε κάποια ομάδα;

Το ταλέντο σου άφθονο, αμέτρητα και τα κιλά του ιδρώτα που έχυσες σε ατέλειωτες ώρες σκληρής προπόνησης… Και να που τώρα νιώθεις πως είσαι έτοιμος να διαβείς το κατώφλι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου κάνοντας το παιδικό σου όνειρο πραγματικότητα, να μετατρέψεις το πάθος σου για το ποδόσφαιρο σε επάγγελμα. Με ποιο τρόπο όμως θα καταφέρεις να κερδίσεις την ευκαιρία και δείξεις την αξία σου σε κάποιο δοκιμαστικό μιας επαγγελματικής ομάδας;

Τα χρόνια έχουν αλλάξει. Παλαιότερα οι ομάδες στήριζαν το scouting τους σε παλιούς ποδοσφαιριστές τους καθώς και σε προσωπικές γνωριμίες παραγόντων τους, ανακάλυπταν ταλέντα, κατά κανόνα στην επαρχία, και στελέχωναν την πρώτη τους ομάδα. Και φυσικά, ούτε λόγος για το εξωτερικό…

Σήμερα ένας νεαρός ποδοσφαιριστής έχει πάρα πολλά όπλα στα χέρια του, από επαγγελματίες μάνατζερ μέχρι και τι διαδίκτυο. Άλλωστε ο ανταγωνισμός πια είναι τεράστιος και δεν έχει σύνορα καθώς όλος ο ποδοσφαιρικός μας πλανήτης είναι πια μια γειτονιά μετά τις επιπτώσεις που έφερε η επανάσταση της υπόθεσης Μπόσμαν.

Η τύχη δεν αρκεί

Σήμερα το να πάρει ένας νεαρός ποδοσφαιριστής την ευκαιρία να αγωνιστεί σε μια επαγγελματική ομάδα είναι ένας συνδυασμός ταλέντου, δουλειάς και μάρκετινγκ.

Ο πιο κοινός τρόπος για να κερδίσει ένας νεαρός ποδοσφαιριστής την ευκαιρία για δοκιμαστικό είναι ο παραδοσιακός τρόπος της ανακάλυψης του μέσω του scouting των ομάδων. Παίζοντας σε μια από τις καλές ακαδημίες ποδοσφαίρου της πόλης του, δουλεύοντας με συνέπεια και υπευθυνότητα και συμμετέχοντας σε κάποιο μεγάλο και οργανωμένο τουρνουά υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες να τον δει κάποιος εκπρόσωπος μιας ομάδας που έχει βρεθεί εκεί για τον σκοπό αυτόν. Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, τόσο του παρελθόντος όσο και σημερινοί, κάπως έτσι κέρδισαν τη δική τους ευκαιρία.

Ποτέ δεν ξέρεις ποιος σε παρακολουθεί την ώρα που παίζεις

Ένας ακόμα συνηθισμένος τρόπος για να εξασφαλίσει ένας νεαρός ποδοσφαιριστής την ευκαιρία να δοκιμαστεί είναι η συνεργασία με έναν επαγγελματία ατζέντη. Εδώ όμως τα πράγματα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Η επιδίωξη του ατζέντη είναι το προσωπικό του κέρδος, γεγονός απόλυτα θεμιτό βέβαια, κάτι που πολλές φορές όμως οδηγεί σε πραγματική ομηρία του ποδοσφαιριστή που υπέγραψε το συμβόλαιο. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή πριν την υπογραφή ενός συμβολαίου με κάποιον ατζέντη, καλό θα ήταν αυτός να είναι κάποιος από το στενό περιβάλλον του νεαρού ποδοσφαιριστή καθώς και να υπάρχει η βοήθεια από νομικούς σε ότι αφορά την υπογραφή.

Ένας άλλος τρόπος, ιδιαίτερα διαδεδομένος στο πρόσφατο παρελθόν, είναι η συμμετοχή στις περίφημες ‘’ημέρες δοκιμαστικών’’ που οργανώνουν οι ομάδες. Με κάποιο χρηματικό αντίτιμο για τη συμμετοχή του, ο νεαρός ποδοσφαιριστής συμμετέχει σε κάποιες προπονήσεις και διπλά με άλλα παιδιά που έχουν αντίστοιχα όνειρα.

Το διαδίκτυο στη φαρέτρα των νεαρών αθλητών

Στις ημέρες μας η έκρηξη στο διαδίκτυο και η κυριαρχία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη ζωή μας, δημιούργησε νέους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εμπλουτίσει τη φαρέτρα του ένας νεαρός ποδοσφαιριστής και να κυνηγήσει το όνειρο του. Οι ομάδες σήμερα, ειδικά εκείνες του εξωτερικού, δέχονται δεκάδες e-mails καθημερινά από νεαρούς που ζητάνε να δοκιμαστούν. Το πιο πιθανό βέβαια είναι να αγνοηθεί η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, ειδικά από τις μεγαλύτερες ομάδες. Αν όμως κάποιος απευθυνθεί σε μικρότερες ομάδες έχει σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει τον στόχο του. Βέβαια στατιστικά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χρειαστεί να στείλει e-mail σε περισσότερες από εκατό ομάδες για να καταφέρει να λάβει έστω και μια απάντηση…

Υπάρχουν ακόμα πλατφόρμες στο διαδίκτυο όπως το LinkedIn ή το Fieldoo που μπορούν να φέρουν σε επαφή τους νεαρούς ποδοσφαιριστές με τις ομάδες, συχνά με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Αυτή τη στιγμή στο Fieldoo έχουν κάνει λογαριασμό περισσότεροι από 150.000 νεαροί ποδοσφαιριστές και ατζέντηδες.

Η συνταγή της επιτυχίας

Όποιους όμως από τους παραπάνω τρόπους κι αν χρησιμοποιήσει τελικά ένας νεαρός ποδοσφαιριστής, ακόμα κι αν καταφέρει και κερδίσει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον παράδεισο ενός δοκιμαστικού σε κάποια ομάδα, είναι βέβαιο πως αν δεν έχει δουλέψει σκληρά, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, δεν θα πετύχει τίποτα τελικά. Το ταλέντο από μόνο του δεν είναι ποτέ αρκετό, ειδικά έτσι πως έχει εξελιχθεί το σημερινό ποδόσφαιρο το οποίο απαιτεί να είσαι πρώτα απ’ όλα ένας πολύ καλός αθλητής. Άλλωστε η επιτυχία σε οποιονδήποτε τομέα στη ζωή είναι συνάρτηση σωστών επιλογών, τύχης και σκληρής δουλειάς…

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η σκληρή δουλειά