«Χτίζοντας» το Ομαδικό Πνεύμα

362

Χωρίς το ομαδικό πνεύμα δεν μπορεί να υπάρξει και ομάδα. Η καλή απόδοση μιας ομάδας προκύπτει από τον συνδυασμό της καλής απόδοσης όλων των παικτών. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει υποστήριξη, ομαδικότητα και συνεργασία δεν μπορεί να αντέξει στην πίεση μία ομάδα. Η καλή σχέση μεταξύ των παικτών οδηγεί και σε καλά αποτελέσματα.

Κάποια στοιχεία που πρέπει να έχουν οι παίκτες μιας ομάδας για την καλύτερη παρουσία της είναι:

– Οι παίκτες πρέπει να πιστεύουν στο ομαδικό πνεύμα. Το να θεωρεί κάποιος τον εαυτό του ως καλύτερο μέσα στην ομάδα και να παίζει ατομικά, ακόμα και αν σκοράρει, δε μπορεί να θεωρηθεί ότι με αυτό το τρόπο βοηθάει τους συμπαίκτες του καθώς δε συνεργάζεται μαζί τους. Ο κάθε παίκτης πρέπει να έχει στο νου του ότι ανήκει σε μια ομάδα και ότι οι νίκες της πρέπει να οφείλονται στην προσπάθεια όλων.

– Ο κάθε παίκτης πρέπει να ενθαρρύνει τους άλλους και να τους επαινεί για κάθε τους καλή προσπάθεια, επιτυχημένη ή αποτυχημένη. Με αυτόν τον τρόπο κάποιοι που μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, μπορεί να ανέβουν ψυχολογικά και παράλληλα με την καλή συνεργασία, το δέσιμο της ομάδας να γίνεται πιο δυνατό.

– Οι μικρές θυσίες του κάθε παίκτη σημαίνουν πολλά για την ομάδα. Και όταν λέω μικρές θυσίες εννοώ, για παράδειγμα, το να μπει κάποιος “τοίχος” ανάμεσα στον συμπαίκτη του και τον αντίπαλο ώστε να βρει ελεύθερο χώρο για να σκοράρει ή ακόμα να προλάβει την επίθεση της αντίπαλης ομάδας και να κλέψει την μπάλα.

– Πρέπει να επικρατεί πάντα ευχάριστη ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα χωρίς καβγάδες και συγκρούσεις. Πολύ βασικό στοιχείο είναι να μην κατηγορεί ο ένας τον άλλον για μια άσχημη μέρα ή μία ήττα. Να έχουν όλοι οι παίκτες στο μυαλό τους ότι είναι μια δεμένη ομάδα και ότι όλοι κάνουν λάθη. Με αυτόν τον τρόπο, και με τη βοήθεια του προπονητή, μπορούν να διορθώνουν τυχόν λάθη τους και να βελτιώνουν συνέχεια την παρουσία και την απόδοση της ομάδας τους.

Soccermum.gr