Μπεντεβής: “Ευστροφία, ταλέντο, αυτογνωσία συγκροτούν το τρίπτυχο της επιτυχίας”

530

Ο Κώστας Μπεντεβής αποτελεί μέλος της οικογένειας του Αστέρα Τρίπολης εδώ και 11 χρόνια. Αυτή τη στιγμή προπονεί την Κ17, ενώ έχει υπάρξει για 2 χρόνια τεχνικός της Κ20 και βοηθός προπονητή στη μεγάλη ομάδα.

Ο τεχνικός της Κ17 του Αστέρα Τρίπολης, μίλησε για τις επιδόσεις της ομάδας του, τους στόχους του, καθώς και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να τους πετύχει.
Αναφέρεται στα απαραίτητα εφόδια που πρέπει να έχει ένας εκκολαπτόμενος ποδοσφαιριστής, ενώ συμβουλεύει τους γονείς για τη στάση που πρέπει να κρατάνε, όσον αφορά το χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο τεχνικός των «Αρκάδων» δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόοδο και την εξέλιξη των νεαρών παικτών πως η ομάδα αποτελείται από νέα μέλη, ενώ εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτή και παίκτες με περσινές συμμετοχές.

Η νέα φουρνιά παικτών δουλεύει πολύ καλά,  χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω νέα ταλέντα, όπως μας τονίζει, προσθέτοντας πως βέβαια υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης των παιδιών, ωστόσο η πορεία τους δεν μπορεί να μη χαρακτηριστεί αξιόλογη.

Πρότυπό μας οι μεγάλοι

Το προπονητικό πρόγραμμα της Κ17 είναι βασισμένο σε αυτό της Κ20. Όπως ανέφερε ο Κ. Μπεντεβής, οι νέοι της Κ17 έχουν ως πρότυπα τους παίκτες της Κ20 και προσπαθούν μέσα από σκληρές προπονήσεις να γίνουν αντάξιοί τους.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ακολουθούμε την πορεία των μεγάλων ώστε τα παιδιά να βελτιώνονται διαρκώς και να ανεβάζουν το επίπεδό τους, όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει αρκετή πίεση στις προπονήσεις, μας λέει απαντώντας στην ερώτηση μας για τις προπονήσεις των παιδιών. Στόχος μας είναι, μέσω αυτής της πίεσης, να σκληραγωγήσουμε –σε λογικά πλαίσια- τους παίκτες, ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση εντός γηπέδου. Οι προπονήσεις μας είναι μικρής διάρκειας, αλλά μεγάλης έντασης. Αποσκοπούμε στο να κάνουμε τους παίκτες ανταγωνιστικούς και αποτελεσματικούς, ανεβάζοντας έτσι τις επιδόσεις της ομάδας συνολικά, αλλά και του καθ’ ενός ατομικά, καταλήγει.

Ο προπονητής του Αστέρα επιχειρεί την καθημερινή βελτίωση των παικτών καθώς ο  ανταγωνισμός στον Νότιο Όμιλο είναι αρκετά μεγάλος, αφού αγωνίζονται περισσότερες ομάδες.

-Είναι απαραίτητο, όπως αντιλαμβάνεστε, να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι, μας λέει.

Τα παιδιά αντέχουν την πίεση

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές βλέπουν την συμμετοχή τους στις Ακαδημίες του Αστέρα σαν μία μεγάλη ευκαιρία.
Εκμεταλλεύονται την ευκαιρία αυτή και δίνουν το 100% ώστε να την αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σύμφωνα με τον Κ. Μπεντεβή οι παίκτες αντέχουν την πίεση και την χρησιμοποιούν ώστε να γίνουν καλύτεροι.

-Τα παιδιά αντέχουν την πίεση, γιατί βλέπουν πολύ σοβαρά το άθλημα και αγωνίζονται καθημερινά ώστε να εξελιχθούν. Ο ανταγωνισμός βελτιώνει τις επιδόσεις τους μέσα στο γήπεδο και τα παιδιά το γνωρίζουν καλά αυτό. Παρά τις δυσκολίες, στο τέλος ανταμείβονται και αυτό τους κάνει να δουλεύουν πιο σκληρά, καταλήγει.

Αποτέλεσμα εικόνας για αστερασ τριπολησ κ17

Βλέπουμε μελλοντικούς επαγγελματίες στην Κ17

Στην Κ17 του Αστέρα Τρίπολης αγωνίζονται παίκτες με σοβαρές προοπτικές εξέλιξης και ανόδου στη μεγάλη ομάδα.

-Κατά τη διάρκεια της σεζόν παρακολουθούμε τα παιδιά και καταλαβαίνουμε ποια έχουν τις δυνατότητες να γίνουν επαγγελματίες, απαντά στην ερώτηση μας για το πώς βλέπει το μέλλον των παιδιών. Ο Αστέρας, άλλωστε, μέσα από τις Ακαδημίες του, αποσκοπεί στην «εξόρυξη» νέων ταλέντων για την ενίσχυση του δυναμικού της επαγγελματικής ομάδας. Ορισμένα παιδιά παραμένουν στάσιμα, ενώ βλέπουμε και παιδιά με σοβαρές προοπτικές να γίνουν επαγγελματίες, συμπληρώνει.

Το σχολείο και οι προπονήσεις είναι εξίσου σημαντικά

Σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό, οι νεαροί ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στις προπονήσεις τους.

-Στην Ελλάδα τα παιδιά αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο σχολείο και στις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτό, όπως φροντιστήριο, ξένη γλώσσα κλπ. Οι προπονήσεις έρχονται, ορισμένες φορές, δεύτερες και αυτό επηρεάζει την απόδοση των παικτών, μας λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον τεχνικό του Αστέρα το σχολείο και το ποδόσφαιρο είναι εφικτό να εξισορροπηθούν.

Ένα παιδί μπορεί να είναι εξίσου καλό και στο σχολείο αλλά και μέσα στο γήπεδο, μας δηλώνει με βεβαιότητα. Στην ομάδα μας υπάρχουν 2 απτά παραδείγματα. Δύο από τους πιο αξιόλογους παίκτες μας είναι αριστούχοι στο σχολείο (με βαθμούς 20 ο ένας και 19 και 13/15 ο άλλος), πράγμα που αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν υπάρχει θέληση.

Το μυαλό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο γήπεδο

-Η επιτυχία είναι καθαρά θέμα ευστροφίας, μας λέει ο Κώστας Μπεντεβής. Το μυαλό παίζει πρωταρχικό ρόλο στην κατανόηση του συστήματος, στην ορθή εφαρμογή του, στην χρήση σωστής τακτικής και τεχνικής. Ένας παίκτης πρέπει να είναι εύστροφος για να “διαβάζει” το παιχνίδι και τον αντίπαλο και να πράττει καταλλήλως, συμπληρώνει.

Ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει αυτογνωσία, σύμφωνα με τον προπονητή της Κ17 του Αστέρα Τρίπολης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσει κανείς τις δυνατότητές του και τα όριά του. Μόνο μέσω την αυτογνωσίας ένας παίκτης μπορεί να προβλέψει, έστω και στο ελάχιστο, την πορεία και την εξέλιξή του.

Το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί

Όπως μας ανέφερε παραπάνω ο Κ. Μπεντεβής, η ευτροφία είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αυτή είναι που οδηγεί στην καλή απόδοση, γιατί ο παίκτης που την διαθέτει δεν θα επαναπαυτεί ποτέ στο ταλέντο του.

-Αν ένα παιδί έχει στόχο να παίξει ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο, πρέπει να δουλεύει συνεχώς, μας τονίζει με έμφαση. Πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει ότι κανείς δεν το έχει έμφυτο, αλλά ότι το καλό παιχνίδι είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Κανένας ποδοσφαιριστής δεν γεννιέται ολοκληρωμένος. Όλοι έχουν περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης.

Αποτέλεσμα εικόνας για κωστας μπεντεβης

Οι γονείς να αντιληφθούν τον πραγματικό τους ρόλο

Όλοι οι γονείς ονειρεύονται να δουν το παιδί τους να παίζει σε κάποια μεγάλη ομάδα, είτε της Ελλάδας, είτε του εξωτερικού. Ωστόσο, όπως δήλωσε και ο τεχνικός του Αστέρα, η διαρκής επέμβαση του γονιού στις προπονήσεις και στις υποδείξεις και συμβουλές των προπονητών, μόνο κακό κάνει στο παιδί.

-Οι γονείς πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά τους και να τα στηρίζουν ψυχολογικά, βέβαια αρμόδιος για τα υπόλοιπα είναι ο τεχνικός της ομάδας, μας τονίζει όταν η κουβέντα φτάνει στο ακανθώδες θέμα των γονιών. Το παιδί πρέπει να είναι ελεύθερο να κάνει τις δικές του επιλογές, χωρίς να δέχεται περισσότερη πίεση στο σπίτι, από αυτή που ήδη υφίσταται εντός γηπέδου.

 

Συνέντευξη στην Έλλη Μαλάμη, αποκλειστικά για το acadimies.gr