Νάτσης: “Στόχος μας η προώθηση των παιδιών”

192

Αποκλειστικές δηλώσεις στο acadimies.gr και στον Τάσο Τερεμεκέ παραχώρησε ο προπονητής του παιδικού τμήματος της ΠΑΕ Ιωαννίνων και υπεύθυνος των Ελπίδων Ιωαννίνων, Κώστας Νάτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν θέσει οι ακαδημίες του “Άγιαξ της Ηπείρου”, για την ποδοσφαιρική τους φιλοσοφία, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τις αρετές που χρειάζεται ένας νεαρός ποδοσφαιριστής για να φτάσει στην επιτυχία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣ Ιωαννίνω Γιώργος Χριστοβασίλης στα γραφεία της ΠΑΕ στο ΠΕΑΚΙ, με τον πρόεδρο των Ελπίδων Ιωαννίνων, Κωνσταντίνο Νάτση (στη μέση)

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε: 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το Πρωτάθλημα Υποδομής μέχρι στιγμής;

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις. Βέβαια, ο στόχος μας δεν είναι μόνο αυτός, αλλά να “βγάζουμε” και παίκτες. Ήδη ζήτησαν από την Κ17 δυο δίδυμους αδελφούς, τον Δημήτρη και τον Άγγελο Δήμα. Υπογραμμίζω ότι στόχος μας δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός, αλλά παράλληλα να προωθούμε παίκτες σε μεγαλύτερες κατηγορίες».

Γνωρίζετε αν έχει οριστεί η έδρα και η ημερομηνία της τελικής φάσης;

«Δεν μας έχουν ανακοινώσει κάτι. Περιμένουμε να παίξουμε έναν αγώνα που έχουμε σε εκκρεμότητα για τις 25 Μαρτίου».

Ποια είναι η ποδοσφαιρική σας φιλοσοφία και αν είστε ικανοποιημένος από αυτό που έχετε περάσει στα παιδιά;

«Αρχικά, η ακαδημία μας λειτουργεί 20 χρόνια. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, είμαστε μια κορυφαία ακαδημία, όχι μόνο στο νομό Ιωαννίνων, αλλά σε όλη την περιφέρεια της Ηπείρου και πανελλαδικά είμαστε γνωστοί γιατί πάρα πολλά άτομα από εμάς έχουν παίξει σε μεγάλες ομάδες. Όπως στον Ατρόμητο ο τερματοφύλακας, Χρήστος Θεοδωράκης, που παίζει τώρα στην Εθνική Νέων, ο Παύλος Ξενοφών ήταν σε ΑΕΚ, Πανιώνιο, Παναχαϊκή, ΟΦΗ και τώρα είναι στα Τρίκαλα.

Μάλιστα, μια περίοδο στην Κ17 και Κ20 σχεδόν τα δυο τρίτα των συνθέσεων ήταν από τις Ελπίδες Ιωαννίνων. Επίσης, όταν έπαιξε η Κ17 του ΠΑΣ για πρώτη φορά πριν δυο χρόνια στο Αγρίνιο για το Final-4 απέναντι σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Αστέρα Τρίπολης, στην ενδεκάδα μας είχαμε επτά παίκτες από τα φυτώρια μας που είναι πολύ σημαντικό για μια επαρχιακή ακαδημία να το πετύχει αυτό. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε υπερήφανοι, διότι αναδεικνύουμε και προωθούμε τα παιδιά σε υψηλό επίπεδο. Ακόμα, διαθέτουμε και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις γηπέδου που παίζουν και αυτές τον δικό τους ρόλο, ώστε να πετυχαίνουμε και τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Βάσει ποιου προτύπου εκπαιδεύετε τα παιδιά στις ακαδημίες σας;

«Έχουμε παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια στη Γερμανία, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και κάθε τμήμα ακολουθεί πιστά μια φιλοσοφία, την οποία και εφαρμόζουμε ξεχωριστά για κάθε κατηγορία. Δίνουμε εξίσου βαρύτητα στον επιθετικό και στον αμυντικό τομέα. Προσπαθούμε να τα διδάξουμε με οργάνωση και με μέθοδο για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης, οι πιο ένδοξες στιγμές που έζησα, ήταν τις σεζόν 2013-2014 και 2014-2015, όπου κατακτήσαμε δυο πρωταθλήματα Νέων και ένα Παίδων και τα τρία χωρίς καμία ήττα που ενδεχομένως να είναι και πανελλήνιο ρεκόρ».

Πόσο δύσκολο είναι για τις ακαδημίες των Ιωαννίνων να κρατούν τους παίκτες τους, καθώς ορισμένοι επιλέγουν να φύγουν και να παίξουν σε αντίστοιχες μεγάλων αστικών κέντρων;

«Καταρχάς, εμείς δεν δεσμεύουμε και δεν κρατάμε με το ζόρι κανέναν παίκτη στην ακαδημία μας. Οποιαδήποτε ώρα και στιγμή μπορεί να φύγει. Απεναντίας, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά να πάνε σε μεγαλύτερες κατηγορίες, όπως ο Γιώργος Τσέπας που πήγε στην Κ17 του Παναιτωλικού».

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι αρετές για να οδηγήσουν έναν νεαρό ποδοσφαιριστή προς την επιτυχία;

«Κατή τη γνώμη μου, πρέπει διαθέτει ορισμένες προδιαγραφές. Πιο συγκεκριμένα, να έχει καλή σωματική κατάσταση, να έχει ταχύτητα που είναι χρήσιμο στο σημερινό ποδόσφαιρο, άριστη τεχνική κατάρτιση και να έχει ψυχικές αρετές. Δηλαδή, να έχει ποδοσφαιρική προσωπικότητα, η οποία αποκτάτε με το να αγαπάς και να σέβεσαι περισσότερο τους αντιπάλους από ότι τους συμπαίκτες σου.
Αυτά είναι τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής και πάνω από όλα να έχει όρεξη για δουλειά».