Τι πρέπει να φάω μετά την προπόνηση;

422

Τα εναέρια αθλήματα όπως και το Pole Dancing, ανήκουν στην κατηγορία των αθλημάτων που στοχεύουν στη μυϊκή ενδυνάμωση, στη βελτιστοποίηση της ισορροπίας, στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο σώμα καθώς και άλλων δεξιοτήτων. Επομένως, οι σωματικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης (ιδιαίτερα σε υψηλό αθλητικό επίπεδο) είναι αρκετά υψηλές.

Για τον παραπάνω λόγο η αποκατάσταση των μυών αμέσως μετά την προπόνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική και επομένως ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στο μεταπροπονητικό γεύμα, διότι είναι αυτό που θα γεμίσει το σώμα με ενέργεια, θα ενισχύσει τον μεταβολισμό και θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη μυϊκή μάζα.

Ιδανικά το μεταπροπονητικό γεύμα θα πρέπει να καταναλώνεται το συντομότερο δυνατό μετά τη λήξη της άσκησης (15 λεπτά με 30 λεπτά μετά) και να συμπεριλαμβάνει μια πηγή πρωτεΐνης και μια πηγή υδατανθράκων. Η πρωτεΐνη θα συμβάλει στην αποκατάσταση των μυών, ενώ ο υδατάνθρακας θα κάνει αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου.

Μια επιλογή για μεταπροπονητικό γεύμα είναι:

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά μαζί με λίγο μέλι ή 1 φρούτο
  • 1 ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά και 1 μπανάνα
  • Σμούθι με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, φράουλες, σκόνη κακάο και σπόρους τσία

Σημαντικό είναι επίσης και το κύριο γεύμα μετά την προπόνηση το οποίο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει πρωτεΐνη όπως για παράδειγμα ψάρι, κοτόπουλο, αυγό, τυρί ή κόκκινο κρέας συνοδευόμενο από μια πηγή υδατανθράκων όπως ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, δημητριακά και φρούτων ή λαχανικών.