Φύσσας: «Έχουμε περάσει στα παιδιά Παναθηναϊκή νοοτροπία»

353

Ο Τάκης Φύσσας μίλησε για τα όσα πετύχει φέτος η Ακαδημία του Παναθηναϊκού κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, τονίζοντας πως ο στόχος του έχει επιτευχθεί.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Τάκης Φύσσας στο http://www.youngtalents.gr/

«Από το καλοκαίρι ενεργοποιήθηκε το πλάνο που είχα καταστρώσει και πιστεύω ότι αρμόζει σ’ έναν μεγάλο σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός. Οι ομάδες μας πρέπει να είναι ανταγωνιστικές, πρέπει τα παιδιά μας να μάθουν να διεκδικούν αυτό που τους αξίζει μέσα στο γήπεδο. Αυτό έκανε η Κ20, αυτό θα κάνει η Κ17 στο Final 4, αυτό πέτυχε η Κ15 που βγήκε πρωταθλήτρια.

Ωστόσο, ανεξαρτήτου αποτελέσματος νομίζω ότι τα παιδιά μας αποκτούν την νοοτροπία νικητή που ήθελα, αποκτούν δυναμισμό και την κατεύθυνση προς την σωστή εκπαίδευση ώστε να καταλάβουν ότι βρίσκονται στον Παναθηναϊκό.

Εμείς επιθυμούμε το καλό τους, προσπαθούμε να τους μάθουμε πράγματα εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου, αφού θέλουμε να έχουμε ανθρώπους που να μπορούν να φορούν το τριφύλλι στο στήθος και να έχουν τα κατάλληλα εφόδια σε αγωνιστικό κι εξωαγωνιστικό επίπεδο. Αυτός είναι ο στόχος και των συνεργατών μου.

Ξεκίνησα αυτό το εγχείρημα και με τη βοήθεια του Θόδωρου Ελευθεριάδη. Στην πορεία ο Θόδωρος έφυγε, όμως το πλάνο συνεχίστηκε. Οι συνεργάτες μου σε όλα τα επίπεδα ήταν άψογοι, συνεργαστήκαμε εξαιρετικά για το καλό των παιδιών και στην ουσία το καλό του Παναθηναϊκού».

Ο Παναθηναϊκός διεκδικεί τίτλους σε όλα τα τμήματα υποδομής του. Με δεδομένο ότι ο σύλλογος είχε κι αντιμετωπίζει απίστευτα προβλήματα σε διοικητικό επίπεδο, ποιο ήταν το μυστικό σας στην Ακαδημία;

«Περάσαμε και περνάμε ακόμα πολύ δύσκολα. Μιλάμε για φοβερές δυσκολίες, τις οποίες δεν θα αναφέρω με παραδείγματα αφού δεν θέλω να κλαίγομαι. Τις δυσκολίες τις ζούμε καθημερινά και τις αντιμετωπίζουμε σαν οικογένεια. Κάποια πράγματα είναι γνωστά.

Τα παιδιά μας δίνουν κίνητρο να ελπίζουμε σε αυτά. Στα μάτια των παιδιών βλέπουμε την χαρά και την ευτυχία.

Εμένα προσωπικά με έχουν δικαιώσει 100% όσον αφορά αυτά που τους έχω πει τα τελευταία δύο χρόνια που είμαι στη Ακαδημία. Έχουν ρουφήξει σαν σφουγγάρια το μοντέλο που προωθούμε στην ομάδα μας.  Πάνω απ’ όλα αγαπάμε τα παιδιά μας, τα στηρίζουμε και θέλουμε να είναι καλοί και σωστοί άνθρωποι, όμως σε αυτή τη ζωή πρέπει και τα παιδιά να μάθουν να διεκδικούν πράγματα, να μην αφήνουν τίποτα στην τύχη τους, να βελτιώνονται. Αν κάνουν λάθη να μην τα παρατούν, να μην νιώθουν ότι δεν πειράζει. Πειράζει, αλλά μέσα από την προπόνηση και την εκπαίδευση πρέπει να βελτιώνονται και να μην κάνουν τα ίδια λάθη»

Είδαμε την Κ20 του Παναθηναϊκού να κάνει φέτος μια εκπληκτική πορεία. Έφτασε να διεκδικεί τον τίτλο με μόλις μια ήττα. Πιστεύεις ότι κάποια από αυτά τα παιδιά θα τα δούμε σύντομα και στην πρώτη ομάδα;

«Αυτός είναι ο στόχος μου και το παιχνίδι που κάναμε κόντρα στον ΠΑΟΚ Κ20 με ικανοποίησε απόλυτα. Δεν με ενδιαφέρει ότι δεν καταφέραμε να νικήσουμε για να ανέβουμε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Εξάλλου, ακόμα δεν έχει τελειώσει κάτι. Ο τίτλος αν έρθει θα είναι μόνο για τα παιδιά της ομάδας, για να κατακτήσουν ένα πρωτάθλημα και να πανηγυρίσουν. Τους το είπα και στα αποδυτήρια…

Για εμένα είναι ήδη πρωταθλητές, είναι φέτος νικητές και κάποιοι από αυτούς είναι έτοιμοι για την πρώτη ομάδα.

Όχι ότι δεν είχαν τα προηγούμενα χρόνια ταλέντο, κάποια παιδιά είναι στην Ακαδημία αρκετό καιρό, όμως πολύ απλά τους έχουμε περάσει τη νοοτροπία για τον τρόπο που πρέπει να αγωνίζονται ως μέλη της ομάδα του Παναθηναϊκού»

Καταλαβαίνω ότι έχει δημιουργηθεί μια αλληλένδετη σχέση με τους νεαρούς παίκτες της Ακαδημίας. Εσύ τους δίνεις δύναμη και παράλληλα αντλείς ενέργεια από την προσπάθεια των παιδιών, αφού ουσιαστικά έχουν μείνει ελάχιστοι να παλεύουν…

«Η αλήθεια είναι ότι όταν βλέπω τα παιδιά να προσπαθούν για το καλύτερο και να δίνουν όλο τους το είναι, δεν θα κάτσω κι εγώ να τα δώσω όλα; Καθημερινά, νυχθημερόν είμαστε όλοι εδώ, εγώ και συνεργάτες μου που είναι απίστευτοι με στόχο να βοηθήσουμε τα παιδιά να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Είναι δική μας χαρά να προετοιμάζουμε νεαρούς παίκτες για το επόμενο μεγάλο βήμα.

Αυτή η Κ20 έχει περάσει πάρα πολλά. Όπως εξελίχθηκε η φετινή χρονιά υπήρχαν πολλά… ασανσέρ με την βασική ομάδα, να πάρουν παίκτες, να κατεβούν. Πάντως, είχαμε εξαιρετική συνεργασία ειδικά με τον Χριστόφορο Κόλα και διατηρήθηκε μια ισορροπία. Καταλαβαίνετε ότι πολλά παιδιά απουσίαζαν από τις προπονήσεις και τα ματς της Κ20. Αυτό από τη μια άποψη ήταν θετικό διότι κάποια παιδιά έπαιξαν στην πρώτη ομάδα που αποτελεί και προτεραιότητά μας, αλλά είχε αντίκτυπο στην συνοχή της Κ20. Ωστόσο, λόγω της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στο προπονητικό επιτελείο διατηρήσαμε και την Κ20 σε υψηλό επίπεδο, κάτι που μας γεμίζει ευχαρίστηση»

Δεν ξέρουμε τι ξημερώνει στον Παναθηναϊκό. Εσύ είσαι διατεθειμένος να συνεχίσεις και να βάλεις πλάτη για ακόμη μια χρονιά αν χρειαστεί;

«Το θεωρώ δεδομένο αυτό. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο και δεν καταλαβαίνω γιατί να δημιουργούμε ήρωες. Είμαι Παναθηναϊκός και θα μείνω εδώ όσο η ομάδα με χρειάζεται. Αν δεν βάλω εγώ πλάτη ποιος θα βάλει; Σας είπα αυτό που χαιρόμαστε είναι η εξέλιξη των παιδιών και το ανεβοκατέβασμα στην πρώτη ομάδα τους δίνει εμπειρίες. Χρειάζεται υπομονή, όλοι έχουμε περάσει δύσκολες καταστάσεις…».

Γνωρίζεις το σύλλογο, αφού έχει υπάρξει και παίκτης. Ο Παναθηναϊκός έχει δημιουργήσει εκπληκτική παράδοση με τις Ακαδημίες του, καθώς έχει αναδείξει σπουδαίους παίκτες. Θεωρείς ότι μπροστά μας έχουμε ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία ώστε ο σύλλογος να αναγεννηθεί από το υλικό που διαθέτει στα τμήματα υποδομής;

«100% ο σύλλογος, όπως και να πορευθεί στο μέλλον που θεωρώ ότι θα βρεθεί λύση, πρέπει οπωσδήποτε να δώσει βάση στην Ακαδημία του και να στηρίξει τα παιδιά του. Κι όχι μόνο, να στηριχθεί η προσπάθεια κι από τους παίκτες. Είναι δεδομένο, αυτό γίνεται σε όλες τις μεγάλες ομάδες του κόσμου κι ο Παναθηναϊκός αυτό έκανε ανέκαθεν. Η Ακαδημία του Παναθηναϊκού παραδοσιακά τροφοδοτούσε και την πρώτη ομάδα και την Εθνική ομάδα. Άρα εμείς έχουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά και να προετοιμάσουμε τα παιδιά για το επόμενο βήμα…».