Ποδόσφαιρο και φανατισμός

552
A Russian soccer fan fights with a Polish supporter (R) in Warsaw, June 12, 2012. Russia on Tuesday will play Poland in their Euro 2012 Group A soccer tournament in Warsaw. REUTERS/Peter Andrews (POLAND - Tags: SPORT SOCCER)

Το ποδόσφαιρο ανήκει στα αθλήματα με τους περισσότερους θαυμαστές παγκοσμίως. Είναι ένα ομαδικό άθλημα με εξαιρετική δημοφιλία αλλά και τεράστια επιρροή στο χαρακτήρα των οπαδών τους.

Δυστυχώς, όλοι μας έχουμε διαβάσει τον φανατισμό τον οποίο διακατέχει τους οπαδούς του συγκεκριμένου αθλήματος που έχει οδηγήσει άτομα στο να διαπράξουν ακόμα και εγκληματικές ενέργειες. Η βιαιότητα που διέπει πολλούς οπαδούς εκφράζεται με ποικίλους τρόπους όπως σωματική βία, ύβρεις, χυδαίοι χαρακτηρισμοί των αντιπάλων ακόμα και κατάρες.

Γιατί όμως υπάρχει φανατισμός στο συγκεκριμένο άθλημα σε τόσο μεγάλο βαθμό;

Το κοινό που παρακολουθεί ποδόσφαιρο είναι, κυρίως, ανδρικό (εννοείται πως υπάρχουν και γυναίκες λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος, αναφέρομαι στην πλειοψηφία). Μπορούμε να βρούμε ένα βαθύτερο αίτιο για τη βία που παρατηρούμε στο ποδόσφαιρο, αν αναλογιστούμε το πόση δύναμη είχε η ανδρική εξουσία χρονικά μέσα στους αιώνες.
Ο άνδρας, ακόμα και μέσα από ένα άθλημα, επιδιώκει να νικήσει, να επιβληθεί, να αισθανθεί δυνατός. Και αυτό διότι η ύπαρξή του μέσα στους αιώνες, συνδέθηκε με τη δύναμη, με την επιβολή.

Αυτό που για εμένα προσπαθεί, λανθασμένα, να δημιουργήσει το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένας θαυμαστής του αθλήματος. Είναι άνθρωποι οι οποίοι γίνονται φανατικοί οπαδοί , δηλαδή άτομα που χάνουν την προσωπικότητά τους και ενίοτε το μέτρο για να προασπίσουν την ‘’τιμή’’ της ομάδας και του αγαπημένου τους αθλήματος.

Είναι ικανοί ακόμα και να σκοτώσουν εκείνον που θεωρούν αντίπαλο και εχθρό.
Ο φανατισμός είτε οπαδικός, είτε θρησκευτικός, είτε πολιτικός, έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα. Ο οπαδισμός που τυφλώνει, μπορεί να αποβεί καταστροφικός.

Η παιδεία είναι εκείνο το όπλο που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τον φανατισμό και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον αθλητικό φανατισμό. Η παιδεία θα μας βοηθήσει να διαχωρίσουμε την ευγενή άμιλλα και την αγάπη για ένα άθλημα, μέχρι τον τυφλό φανατισμό και την ωμή βία. Ο συναθλητής είναι ένας άνθρωπος που αγωνίζεται εναντίον μίας άλλης ομάδας και όχι ένας εχθρός που πρέπει να εξολοθρευθεί.

Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για την εξάλειψη της αθλητικής βίας. Ο αθλητισμός υπάρχει για να ενώνει τους ανθρώπους και να προάγει το σεβασμό στον αντίπαλο, την ευγενή άμιλλα και την ειρήνη. Ας μη συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο από αυτό…