Φετφατζίδης: Από τα… πετροδόλαρα, στην ΑΕΚ

583

Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε ως σενάριο-πληροφορία ότι ο Γιάννης Φετφατζίδης έμεινε ελεύθερος από την Αλ-Αχλί της Σαουδικής Αραβίας. Αμέσως ξεκίνησαν οι φήμες και τα δημοσιεύματα που τον συνέδεσαν με αρκετές ομάδες. Με την ΑΕΚ να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και να θεωρείται ως η επικρατέστερη (ή καλύτερα η πιο… ένθερμα ενδιαφερόμενη) για τον επαναπατρισμό του πρώην μεσοεπιθετικού του Ολυμπιακού, και να καλύψει το κενό της αποχώρησης του Χριστοδουλόπουλου…

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ενωση όχι μόνο ενδιαφέρεται και παρακολουθεί την περίπτωση του 27χρονου διεθνούς ποδοσφαιριστή, αλλά κατέθεσε και επίσημη πρόταση για την απόκτησή του. Με την προϋπόθεση ότι είναι ελεύθερος να συνεχίσει την καριέρα του σε ομάδα της αρεσκείας του, χωρίς να έχει λόγο η Αλ-Αχλί. Κάτι που επιβεβαιώνεται σε κάθε τόνο από τον ίδιο τον παίκτη και τον εκπρόσωπό του.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της ΑΕΚ στον Φετφατζίδη φέρεται να φτάνει τις 500.000 ευρώ τον χρόνο (με τα μπόνους) και προβλέπει συμβόλαιο 4 ετών. Ωστόσο, η πλευρά του παίκτη αξιώνει 200.000 ευρώ περισσότερα (σ.σ. 700.000 ευρώ), έστω κι αν δεν πρόκειται για «ντούκου» ποσό, αλλά το οποίο θα προκύπτει μέσω μπόνους (συμμετοχών, επίτευξης στόχων κλπ).
Θυμίζουμε ότι ο Ελληνας ποδοσφαιριστής είχε ετήσια αμοιβή 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα μπόνους, ενώ πριν από λίγους μήνες το συμβόλαιό του είχε επεκταθεί έως το καλοκαίρι του 2022!

Ο Φετφατζίδης έχει αγωνιστεί κατά σειρά σε Τζένοα (2013-15, 37 ματς, 4 γκολ, 4 ασίστ), Κιέβο Βερόνα (2015, 4 ματς), Αλ-Αχλί (2015-18, 100 ματς, 21 γκολ, 29 ασίστ).

Υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί προϊόν της ακαδημίας του Ολυμπιακού, στην οποία εντάχθηκε από 12 ετών. Στους Ερυθρόλευκους αγωνίστηκε συνολικά 73 παιχνίδια (8 γκολ, 12 ασίστ), κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα. Το καλοκαίρι του 2013 παραχωρήθηκε στην Τζένοα έναντι 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ η μεταγραφή του στην Αλ-Αχλί λέγεται ότι κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ. Στη Σουδική Αραβία κατέκτησε 1 πρωτάθλημα (2015-16), 1 Κύπελλο και 1 Σούπερ Καπ (2016-17).

Γιατί, πώς να το κάνουμε, ο γεννημένος στα τέλη του 1991 διεθνής εξτρέμ ήταν στην εποχή του, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ποδοσφαίρου μας. Παίκτης με ταχύτητα όταν είχε την μπάλα στα πόδια, εξαιρετική αλά Μέσι ντρίπλα και προσποίηση, ωραία ανοίγματα στον κενό χώρο. Τότε, λίγο πριν το 2010 ο Φετφατζίδης φάνταζε ως ένα σπουδαίο ταλέντο με εξαιρετικές προοπτικές εξέλιξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ως εξέλιξη νοείται πάνω από όλα η βελτίωση του νεαρού ποδοσφαιριστή. Μια βελτίωση που δυστυχώς δεν ήρθε.

Ο «Φέτφα» έκανε κάποια καλά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, πολύ λιγότερα με την Εθνική, γκρίνιαξε λίγο που δεν ήταν βασικός στους ερυθρόλευκους και έφυγε για να συναντήσει τα πετροδόλαρα. Αν η βασική σκέψη του ήταν να λύσει το οικονομικό του πρόβλημα εκεί και τότε, καλώς αποδέχτηκε την πρόταση να εξαφανιστεί από τον ευρωπαϊκό χάρτη.
Αν η επιλογή του ήταν να εξελίξει την καριέρα του έκανε λάθος.

Τώρα στα είκοσι οχτώ του παραμένει ένας καλός εξτρέμ και τίποτα περισσότερο. Ικανός μόνο για να γυρίσει εκεί που ήταν πριν από οχτώ χρόνια. Φέτος έκανε μια παραγωγική χρονιά στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας.
Πέτυχε έντεκα γκολ και είχε πέντε ασίστ σε τριάντα δυο συμμετοχές. Με αυτή την ενδιαφέρουσα στατιστική μπορεί να γυρίσει στην Ελλάδα.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο να κινήσει το ενδιαφέρον μιας καλής ευρωπαϊκής ομάδας. Κι αυτό είναι το πρόβλημα που άφησε άλυτο ο Γιάννης Φετφατζίδης. Φυσικά, δεν τον πήραν τα χρόνια. Μπορεί για αρκετές σεζόν να βγάζει λεφτά από το ποδόσφαιρο αλλά είναι πολύ δύσκολο πια να ξεχωρίσει και στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη. Ο «Φέτφα» με την κοφτή ντρίπλα και τα φαλτσαριστά πλασέ για χρόνια τώρα «έτρωγε από τα έτοιμα».

Αντί να πάει σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και να βελτιωθεί προτίμησε να τα πετροδόλαρα. Όχι πως δεν το ξέρει και ο ίδιος. Όταν όμως ακούσει τον Δημήτρη Μελισσανίδη να του προτείνει τα λεφτά του Λάζαρου με ανάλογη επιχειρηματολογία θα το αντιληφθεί ακόμα καλύτερα. Κι είναι μόλις είκοσι οχτώ χρονών…