Βασίλης Αλεξίου: Ο «αφανής ήρωας» του ΠΑΣ Γιάννινα

680

Η φυσική κατάσταση, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο κατέχει το 33% της επιτυχίας ενός παίκτη. Ποιος είναι υπεύθυνος γι αυτό; Ο προπονητής φυσικής κατάστασης.  Η Μαριλένα Καλόπλαστου μίλησε με τον Βασίλη Αλεξίου, τον γυμναστή του ΠΑΣ Γιάννινα, τον άνθρωπο πίσω από τον Ντίνο Μαυροπάνο. Εκείνον που εργάζεται πάντα πίσω από τους προβολείς.

Το έργο ενός προπονητή φυσική κατάστασης

Ο ίδιος μας εξήγησε τη σημασία του έργου των γυμναστών ιδίως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που αλλάζει συνεχώς ρυθμούς. Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σήμερα απαιτείται να είναι «ρομπότ». Χρειάζεται να τρέχουν συνεχώς (κατά τη διάρκεια ενός αγώνα καλύπτουν αποστάσεις 10 με 20 χιλιομέτρων, με μεταβλητές ταχύτητες), πολλές φορές με την ίδια ένταση και να πιάνουν υψηλές αποδόσεις. Η καλή φυσική κατάσταση είναι επιτακτική ανάγκη.

Ο κ. Αλεξίου επισημαίνει: «Το ποδόσφαιρο αλλάζει ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ποδοσφαιριστές, που είναι ουσιαστικά τα περιουσιακά στοιχεία ενός συλλόγου, πρέπει να έχουν καλά σωματικά προσόντα. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς καλούνται να δώσουν 30, 40, 50 επίσημους αγώνες. Ένας προπονητής φυσικής κατάστασης επωμίζεται σημαντικό ρόλο. Σε συνεργασία πάντα με τον προπονητή οργανώνει τις προπονήσεις, την ένταση, την απόδοση. Πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ομάδας, ακόμα και αν στην Ελλάδα δεν έχει φτάσει τα επίπεδα που έχει στο εξωτερικό»

«Για έναν παίκτη υπάρχει ένα τρίπτυχο επιτυχίας το οποίο συμπυκνώνεται στα: ψυχή – τεχνική- φυσική υγεία. Η φυσική προετοιμασία, λοιπόν, έχει ένα ποσοστό 33%. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι για έναν ποδοσφαιριστή το έργο, οι υποδείξεις των προπονητών φυσικής κατάστασης. Δουλειά απαιτείται και από πλευράς μας καθώς οφείλουμε να ενημερωνόμαστε συνεχώς από τη διεθνή βιβλιογραφία, να δουλεύουμε πάνω στο θέμα της μεταδοτικότητας μιας και καλούμαστε να εργαστούμε με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, πολλές φορές διαφορετικών θρησκειών, με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Χρειάζεται πειθαρχία, σωστή μεθοδολογία, προγραμματισμός».

Το κεφάλαιο «Ντίνος Μαυροπάνος»

Ο Βασίλης Αλεξίου «κουβαλά» στις πλάτες του μια διαδρομή είκοσι ετών στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αρχής γενομένης από το 1990 ως και σήμερα. Η επαγγελματική του εμπειρία απλώνεται σε ομάδες υψηλού επιπέδου. Έχει θητεύσει σε πάγκους ομάδων όπως ο Άρης (2000-01), ο Πανιώνιος (2001-02 και 2008-10),ο Παναιτωλικός (2011-12) και ο ΠΑΣ Γιάννινα (από το 2014 ως και σήμερα). Εκείνος ήταν ο άνθρωπος που εργάστηκε μαζί με τον Ντίνο Μαυροπάνο. «Ο Ντίνος είναι μια διαφήμιση του ελληνικού αθλητισμού. Η μεταγραφή του στην Άρσεναλ είναι δικό του επίτευγμα και η επιτυχία του ουσιαστικά άνοιξε τις πόρτες της Ευρώπης στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη κατάλαβαν ότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές στη χώρα μας που μπορούν να σταθούν σε κάθε πρωτάθλημα. Οι Κανονιέρηδες πήραν την “πρώτη ύλη” και αν ο Ντίνος συνεχίσει τη δουλειά θα αγωνιστεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το αξίζει.»

Έμφυτο ταλέντο ή σκληρή δουλεία;

«Για να φτάσει ένας παίκτης σε υψηλό επίπεδο, να κάνει το κάτι παραπάνω, πρέπει να τα έχει και τα δύο. Είναι σημαντικό να υπάρχει έμφυτο ταλέντο, αλλά χωρίς σκληρή δουλειά θα φτάσεις απλώς μέχρι σε ένα επίπεδο. Ο Ντίνος τα είχε και τα δύο».

Ο Βασίλης Αλεξίου ήταν ο άνθρωπος που επέμεινε να μπει στην προπόνηση του «Άγιαξ της Ηπείρου» η τεχνολογία της StatSports πέρυσι και μας εξηγεί ότι αυτή η προηγμένη εφαρμοσμένη τεχνολογία είναι στην ουσία «ένα εργαλείο ελέγχου της προσπάθειας των ποδοσφαιριστών. Καθοδηγεί, ελέγχει και συντάσσει την προπόνηση. Είναι ένα σπουδαίο προπονητικό υλικό το οποίο σιγά – σιγά θα διαδοθεί σε όλους τους ελληνικούς συλλόγους και θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμών το έργο των γυμναστών».

Αν κάποιος διερωτηθεί ποτέ ποιος άνθρωπος βρίσκεται πίσω από τις κουρτίνες, ποιος είναι δίπλα στους ποδοσφαιριστές όταν σβήσουν οι προβολείς των γηπέδων, όταν η κάμερα κλείσει, μην αμελήσει τη δουλειά του προπονητή φυσικής κατάστασης. Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο γήπεδο 8-10 ώρες. Είναι εκεί για να ακούει, να καθοδηγεί, να οργανώνει, να υποστηρίζει.
Είναι ο «αφανής ήρωας» της ομάδας. Στην περίπτωση του ΠΑΣ Γιάννινα είναι ο Βασίλης Αλεξίου!

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Καλόπλαστου