Ποια φυσική δραστηριότητα/ άσκηση/ άθλημα ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σας

570

Το πιο κατάλληλο άθλημα για το δικό σας παιδί είναι αυτό που του αρέσει περισσότερο, εκείνο που αφενός το διασκεδάζει αφετέρου εκείνο που το κάνει να νιώθει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του. Να ξέρετε ότι η έλλειψη ευχαρίστησης έχει φανεί ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους που τα παιδιά εγκαταλείπουν τον αθλητισμό. Για να ανακαλύψει ένα παιδί τι του αρέσει, είναι σημαντικό να έρθει σε επαφή με πολλά αθλήματα.

Τα διάφορα είδη άσκησης για τα παιδιά είναι:

  1. Αερόβια άσκηση: Άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης με μεγάλη διάρκεια. Με την αερόβια άσκηση, αυξάνεται η πρόσληψη οξυγόνου και οι χτύποι της καρδιάς. Άρα, αυξάνεται η αντοχή. Δραστηριότητες που ανήκουν στην αερόβια άσκηση είναι το έντονο περπάτημα, το τζόκινγκ, το ανέβασμα σκάλας, το ποδήλατο, το σκοινάκι, ο χορός, η κωπηλασία, το κολύμπι, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, το τένις και το πατινάζ.
  2. Ασκήσεις ευλυγισίας: Οι ασκήσεις ευλυγισίας συμβάλλουν στην καλή φυσική κατάσταση των αρθρώσεων, στην προστασία τους από τραυματισμούς και στην καλή στάση του σώματος. Εδώ ανήκουν οι διατάσεις, η ρυθμική γυμναστική και οι πολεμικές τέχνες. 2. Αθλήματα δύναμης: Πρόκειται για αθλήματα που βοηθούν στην ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Σε αυτά ανήκουν το τένις και η ενόργανη γυμναστική (μονόζυγο, ίππος, δοκός ισορροπίας, ασύμμετροι ζυγοί).
  3. Πολεμικές τέχνες: Υπάρχουν διάφορα είδη (τζούντο, καράτε κ.ά.), με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα και τον νου, καθώς δυναμώνουν τους μύες, βοηθούν στην ευλυγισία και την ισορροπία του σώματος, αυξάνουν την δύναμη και την αντοχή έναντι στον πόνο και την κούραση, βοηθούν στην αυτοάμυνα, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού, με επακόλουθο την καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά και τις μαθησιακές επιδόσεις.
  4. Αθλήματα δεξιοτεχνίας: Το πινγκ-πονγκ ανήκει σε αυτό το είδος άθλησης, το οποίο χαρακτηρίζεται από εκρηκτικότητα και ταχύτητα.

Πέρα από τις κλασικές μορφές άσκησης, αξίζει να σημειωθεί και μία καινούρια μορφή άσκησης: η ηλεκτρονική άσκηση. Φαίνεται ότι η ηλεκτρονική άσκηση έχει παρόμοια οφέλη με την φυσική άσκηση, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να την αντικαθιστά.

Ένα μοντέλο άσκησης για τα παιδιά είναι η πυραμίδα της άσκησης. Όπως παρατηρείτε, στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται οι απλές σωματικές δραστηριότητες, που μπορούν να εντάξουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους, όπως π.χ. το περπάτημα ή το τρέξιμο. Ακολουθούν με συχνότητα 3-5 φορές την εβδομάδα, οι αερόβιες ασκήσεις και τα ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο ή το ποδήλατο. Στη τρίτη βαθμίδα, βρίσκουμε τα αθλήματα ευλυγισίας και δύναμης π.χ. καράτε, μπαλέτο (2-3 φορές/ εβδομάδα) και στην κορυφή της πυραμίδας αυτό που πρέπει να αποφεύγεται, δηλαδή το καθισιό.

Με βάση τα παραπάνω, λειτουργώντας με σύνεση και ακολουθώντας όλες τις βασικές αρχές της προπονητικής σε σχέση με την ηλικία, το φύλο και το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού (δηλαδή προοδευτική επιβάρυνση, περιοδικότητα, ένταση, διάρκεια κ.ά.) και υπολογίζοντας ταυτόχρονα τις προτιμήσεις και τις κλίσεις του παιδιού σας, μπορείτε να κρίνετε ποιο είδος άσκησης του ταιριάζει καλύτερα.

Για να ανακαλύψει ένα παιδί τι του αρέσει, είναι σημαντικό να έλθει σε επαφή με πολλά αθλήματα. Διερευνήστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, είτε έμμεσα (π.χ. παρακολουθώντας μαζί αγώνες -live κατά προτίμηση) ή πηγαίνοντας μαζί σε χώρους άθλησης, π.χ. γήπεδο, κολυμβητήριο ή/ και σε αθλητικούς συλλόγους.

Καθοριστικό ρόλο για να βρείτε ποιο σπορ ταιριάζει στο παιδί σας, μπορεί να παίξει ένας ειδικός, όπως ο γυμναστής στο σχολείο, ένας προπονητής αθλητικού συλλόγου ή κάποιος εργοφυσιολόγος. Ο ειδικός μπορεί να διακρίνει τις δυνατότητες του παιδιού και να κατανοήσει τι του ταιριάζει περισσότερο, ένα ομαδικό ή ατομικό άθλημα ή αν έχει κλίση σε κάποιο συγκεκριμένο άθλημα.

Ισχύει και για τα παιδιά πως όταν κάτι μας αρέσει, είμαστε αποδοτικότεροι.

Από:

https://www.mednutrition.gr/