Γ. Καμπουρίδης: «Ο Απόλλωνας Πόντου να στηρίζεται στις υποδομές του»

1007

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Σφυρόπουλο

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης παραχώρησε στο acadimies.gr ο προπονητής των τμημάτων υποδομής του Απόλλωνα Πόντου, Γιάννης Καμπουρίδης. Ο έμπειρος προπονητής ακαδημιών, μίλησε για τον τρόπο που “σμιλεύονται” τα παιδιά στις υποδομές του Απόλλωνα, τις ξεχωριστές μεθόδους προπόνησης που απαιτούνται ανά ηλικία, αλλά και για το γεγονός πως παρά τις ελάχιστες περιπτώσεις του παρελθόντος, κανένας παίκτης από τα φυτώρια δεν έχει αναδειχθεί και αγωνιστεί υπογράφοντας συμβόλαιο με την πρώτη ομάδα.

Αναλυτικά:

Αρχικά, πόσα τμήματα συγκροτούν τις υποδομές του Απόλλωνα Πόντου;

Τα τμήματα ξεκινάνε από την κατηγορία bambini, ηλικίες 6-7 ετών, και φτάνουν έως και την ομάδα Κ19.

Η δικιά σας αρμοδιότητα ποια τμήματα αφορά;

Προπονώ τα τμήματα από την ηλικία των 17 ετών και κάτω, δηλαδή τις κατηγορίες Νέων, Παίδων, Προπαίδων, Τζούνιορ, Προτζούνιορ και Μπαμπίνι, τα οποία συμμετέχουν στα Πρωταθλήματα της ΕΠΣ Μακεδονίας καθώς και σε επιλεγμένα τουρνουά.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφία στις υποδομές του Απόλλωνα; Κάποιο στοιχείο που να κάνει την ομάδα να ξεχωρίζει;

Η ομάδα του Απόλλωνα Πόντου είναι μια οικογένεια. Από την πρώτη ομάδα των Ανδρών, μέχρι και τα Bambini, ο τρόπος λειτουργίας έχει κοινά στοιχεία και την ίδια προπονητική φιλοσοφία.

Πώς αντιμετωπίζετε τα παιδιά στις Ακαδημίες της ομάδας; Ανάλογα με την ηλικία, ο τρόπος προπόνησης σε ποιους τομείς διαφέρει;

 Σίγουρα. Παρόλο που όπως προαναφέραμε η ομάδα του Απόλλωνα έχει μεταλαμπαδεύσει την ίδια φιλοσοφία και νοοτροπία σε όλα τα τμήματά της, σημαντικά πράγματα στον τρόπο προπόνησης αλλάζουν από τμήμα σε τμήμα.

Για παράδειγμα, στις μικρότερες ηλικίες κύριο μέλημά μου είναι να μεταδώσω στα παιδιά την έννοια της ομαδικότητας. χωρίς να μειώνω και την ατομική αξία του καθενός. Θέλω δηλαδή να δώσω στα παιδιά να καταλάβουν, πως όσο καλός κι αν είναι ένας ποδοσφαιριστής ως μονάδα, τα πράγματα που μπορεί να καταφέρει εάν δεν έχει ομαδικό πνεύμα, είναι ελάχιστα.

Είναι απαραίτητο λοιπόν, τα παιδιά να μπορούν να ωριμάζουν μέσα από τα τμήματα της ομάδας, και να έχουν την ικανότητα και την αντίληψη να συνδυάζουν το ατομικό τους ταλέντο, με το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία. Όσο προχωράμε στα μεγαλύτερα τμήματα, αφού τα παιδιά έχουν μάθει να αγωνίζονται βάζοντας την ομάδα πάνω από την μονάδα, περνάμε στα μαθήματα τακτικής. Η στρατηγική, είναι το Α και το Ω σε μια ομάδα, και αποτελεί το κύριο συστατικό αυτής. Τα παιδιά μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις ικανότητες που έχει ο καθένας και μέσω της προπόνησης, αυτό μετουσιώνεται μέσα στο γήπεδο, στο σύστημα δηλαδή που θα έχει η ομάδα, και στην τακτική που θα ακολουθήσει.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των παιδιών που πλαισιώνουν τις υποδομές, έχει καταφέρει κάποιος παίκτης από τα φυτώρια του Απόλλωνα να αναδειχθεί και να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο στην Ανδρική ομάδα τα τελευταία χρόνια;

Δυστυχώς αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κανείς. Στην ομάδα του Απόλλωνα τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρχε η απαραίτητη μέριμνα και αφοσίωση στις Ακαδημίες, κάτι που δεν επέτρεψε σε κάποιο ταλέντο να προαχθεί στην πρώτη ομάδα. Αυτό θεωρώ πως είναι καθαρά θέμα αμέλειας, και όχι αγωνιστικό, καθώς ως γνωστόν στην Ελλάδα, πολλά ταλέντα “χάνονται” ελλείψει της απαραίτητης προσοχής και της λάθος προσέγγισής τους μέσα από την προπόνηση.

Ευελπιστώ πως από δω και πέρα αυτό θα αλλάξει. Η ομάδα του Απόλλωνα, είναι σε μια ολοκληρωτική φάση ανασύστασης. Αρχικά, η πρώτη ομάδα είναι στο δρόμο της για να επιστρέψει εκεί που ανήκει, δηλαδή στην Α’ Εθνική. Στον σύλλογο, έχουν έρθει άνθρωποι που νοιάζονται για τις υποδομές όπως ο κύριος Μπαλτίδης, έφορος πλέον των Ακαδημιών, αλλά και ο κύριος Τσέκος, Τεχνικός Διευθυντής,. Επίσης, αξίζει να τονιστεί, πως ο προπονητής της πρώτης ομάδας κ. Καλαϊτζίδης, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τις Ακαδημίες του Απόλλωνα, δίνοντας έμφαση στον τομέα αυτό θέλοντας να δημιουργήσει στην ομάδα ένα “μοντέλο” συλλόγου που θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στις υποδομές του.

Προσωπικά, αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και είμαι αισιόδοξος πως μελλοντικά, ο Απόλλωνας θα αναδείξει ποδοσφαιριστές από τα φυτώρια του, οι οποίοι θα πρωταγωνιστήσουν στην πρώτη ομάδα.

Κλείνοντας, θα θέλατε να στείλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο του Απόλλωνα γενικότερα;

Ναι, θέλω να πω σε όλο τον κόσμο αυτής της ιστορικής ομάδας, πως οι άνθρωποι που πλαισιώνουμε τον σύλλογο την δεδομένη χρονική στιγμή, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να πάμε την ομάδα εκεί που ανήκει.