Τα μυστικά του καφέ στην… προπόνηση!

463

Γενικά ο καφές είναι κάτι που μας ξυπνάει, μας δίνει ενέργεια, άρα θεωρητικά λειτουργεί ευεργετικά στην προπόνησή μας.Η έρευνα για την καφεΐνη έχει δείξει ότι σαν διεγερτικό αυξάνει την απόδοση στην άσκηση, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί με ποιον τρόπο το πετυχαίνει αυτό, λέει ο αθλητικός διαιτολόγος George Fear.

Για παράδειγμα, η καφεΐνη είναι γνωστό ότι ανατρέπει τις επιδράσεις της αδενοσίνης στο σώμα. Η αδενοσίνη είναι ένα υποπροϊόν του σώματός σας που διασπά το φαγητό για ενέργεια, ενώ επηρεάζει και ορισμένους υποδοχείς του εγκεφάλου που αντιλαμβάνονται την κόπωση του εγκεφάλου. Πιο απλά, είναι πολύ πιθανό να μπλοκάρουν την αίσθηση της κούρασης και να μην σας αφήνουν να καταλάβετε πότε έχετε κουραστεί πραγματικά.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στο κομμάτι του πόνου, επηρεάζοντας τους υποδοχείς της αδενοσίνης οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που εμπλέκονται επίσης στην αντίληψη του πόνου. Σε μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, διαπιστώθηκε ότι η λήψη ενός δισκίου καφεΐνης πριν από την άσκηση μείωσε σημαντικά τον πόνο που ένιωθαν οι ποδηλάτες κατά την προπόνησή τους. Γενικώς έχει παρατηρηθεί πως η καφεΐνη πριν την άσκηση λειτουργεί σαν «παυσίπονο», ενώ στο κομμάτι μετά την προπόνηση, μπορεί επίσης να βοηθήσει, γεμίζοντας γρήγορα ξανά τις «μπαταρίες» μας με ενέργεια.

Πέρα από τις επιρροές της καφεΐνης, ο καφές αυτός καθαυτός λειτουργεί επίσης ευεργετικά, καθώς τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στην ανάκαμψη και την αποκατάσταση του οργανισμού μετά την προπόνηση, σύμφωνα με την αθλητική διαιτολόγο Kelly Pritchett.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, η δράση του καφέ σε σχέση με την άσκηση είναι θετική, όμως αυτό δε σημαίνει πως μπορείτε να πίνετε όσο θέλετε, λες κι είναι το σπανάκι του Ποπάι. Η σωστή χρήση γίνεται ως εξής:

1. Πίνετε με μέτρο

Οι έρευνες δείχνουν ότι για κάθε κιλό του σώματός σας πρέπει να καταναλώνετε 4,5 έως 6 milligrams καφεΐνης, για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της άσκησης. Αν είστε μεγάλοι φαν του καφέ και πίνετε ήδη πάρα πολύ μέσα στη μέρα, φυσικά δε χρειάζεστε επιπλέον για να πάρετε δύναμη για την άσκησή σας, σύμφωνα με τα ευρήματα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις. Αν δε, έχετε ευαίσθητο στομάχι και δεν είστε μαθημένοι, ξεκινήστε σταδιακά και πίνοντας λιγότερο.

2. Πιείτε όταν πρέπει

Πιείτε τουλάχιστον μία ώρα πριν την προπόνησή σας, καθώς σύμφωνα με την Kelly Pritchett αυτή είναι η ιδανική ώρα για να προλάβει να δράσει η καφεΐνη. Και μετά την άσκηση λειτουργεί ευεργετικά, οπότε αν δεν σκοπεύετε να κοιμηθείτε άμεσα και πρόκειται να σας χαλάσει τον ύπνο, μπορείτε να πιείτε και μετά την προπόνησή σας.

3. Ενισχύστε τον καφέ σας

Παρότι τα έξτρα γλυκαντικά κι η ζάχαρη είναι καλό πάντα να περιορίζονται, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να τον πίνετε «σκέτο». Το γάλα πχ. έχει σε γενικές γραμμές ευεργετική δράση και στο κομμάτι της αποκατάστασης.

Πηγή:healthlife.gr