Βλάχος: “Το Sprinting είναι δεξιότητα και θέλει εξάσκηση”

1257

Το Sprinting είναι δεξιότητα. Για να το κάνεις σωστά, χρειάζεσαι εξάσκηση!

Γράφει ο Νίκος Βλάχος*

O Νίκος Βλάχος, M.A. Sports Science, Athletes Performance Specialist, Functional Trainer Specialist, Athletic Trainer, Sport Rehab & Therapy Trainer, έχοντας μια μακρόχρονη και εξόχως σημαντική πορεία στο χώρο του αθλητισμού, στο νέο του επιστημονικό άρθρο τονίζει ότι:

“Μπορείτε να βελτιώσετε το σπρίντ σας ή να κάνετε άλλους καλύτερους σε αυτό, απλά αλλάζοντας τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τους μύες σας. Οι κύριοι «μυϊκές ομάδες » είναι οι γλουτοί και οι οπίσθιοι μηριαίοι. Επομένως, είναι σημαντικό οι αθλητές να μάθουν να χρησιμοποιούν αυτές τις ομάδες μυών όταν εκτελούν ταχύτητες.

Η σημερινή συμβουλή είναι ένα από τα μεγαλύτερα «κλειδιά» προπόνησης για τη βελτίωση της μηχανικής λειτουργίας και της ταχύτητας. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι μόλις οι αθλητές εφαρμόσουν αυτό το απλό σύνθημα για να τρέξουν, θα γίνουν αμέσως πιο γρήγοροι.

“Γόνατο προς τα πάνω, κατεβάστε κάτω”

Όταν κάνετε οποιαδήποτε άσκηση ταχύτητας, είναι σημαντικό οι αθλητές σας να μάθουν να περνούν στο αντίθετο γόνατο και να οδηγούν το πόδι προς τα κάτω, στο έδαφος, έτσι ώστε να προσγειώνονται κάτω από τους γοφούς με κάθε βήμα.

Από την άποψη της μηχανικής, οι αθλητές πρέπει να εκτελούν τις ασκήσεις ταχύτητας (march, run, skip, Fast Leg, Arm Action drills) που ενισχύουν την αρχή «Γόνατο προς τα πάνω». Ο σκοπός πίσω από αυτές ασκήσεις είναι να επαναπρογραμματιστεί το νευρομυϊκό τους σύστημα για να ενεργοποιήσουν τους μυες στα μοτίβα που παράγουν μεγαλύτερη δύναμη και επομένως μεγαλύτερη ταχύτητα.

Οι περισσότεροι αθλητές δεν έχουν διδαχθεί ποτέ να τρέχουν με τον σωστό τρόπο, έτσι είναι πολύ αναποτελεσματικοί.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία των αθλητών ονομάζεται «φθάνοντας». Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της φάσης ανάκαμψης της λειτουργίας, όταν ένας αθλητής επιτρέπει στο πόδι να βγει έξω από το αντίθετο γόνατο. Το αποτέλεσμα είναι ότι το πόδι του αθλητή φτάνει και βγαίνει έξω από το κέντρο βάρος του προκαλώντας μια αντίδραση.

Παρακολουθήστε τους αθλητές σας όταν ασκούνται ή βγάλτε ένα βίντεο με το κινητό σας καθώς τρέχουν, ειδικά μόλις το πόδι τους αγγίξει το έδαφος. Εάν είναι έξω από τα ισχία τους, αντί ακριβώς κάτω από τους γοφούς, «φθάνουν» και τρέχουν πολύ πιο αργά από ότι είναι ικανοί.

Επιπλέον, θέτουν μεγάλη πίεση στους οπίσθιους μηριαίους τους επειδή οι μύες δεν λειτουργούν με τον τρόπο που προορίζονται. Έτσι, εάν βλέπετε τους αθλητές σας με πόνους στη μέση, στους οπίσθιους μηριαίους, στη γάμπα ή/ και στους αχίλλειους τένοντες, ειδικά όταν ακουμπάει το πόδι στο έδαφος, υπάρχει πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος να προέρχεται από κακή μηχανική λειτουργία.

Ένας τρόπος για να ξεκινήσετε να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα είναι να εφαρμόσετε τη συμβουλή. Παρέχοντας στους αθλητές σας τη δυνατότητα να σκέφτονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα αρχίσουν να επαναπρογραμματίζουν τα πρότυπα κίνησής τους και αμέσως θα γίνουν ταχύτεροι.

Μεγαλύτερη ταχύτητα παράγεται με την εφαρμογή περισσότερης δύναμης στο έδαφος. Με την εκμάθηση να οδηγούν το πόδι κατ ‘ευθείαν κάτω, δηλαδή προσγείωση του ποδιού κάτω από τους γοφούς, οι αθλητές θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τα υπάρχοντα επίπεδα αντοχής τους και θα μειώσουν τον τραυματισμό”.


*O Νίκος Βλάχος είναι M.A. Sports Science, Athletes Performance Specialist, Functional Trainer Specialist, Athletic Trainer, Sport Rehab & Therapy Trainer γυμναστής και σύμβουλος αποκατάστασης

http://medical-fitness.gr/profil/