Η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή στη ΓΓΑ θα αποφασίσει την επανεκκίνηση των Ακαδημιών

831

Στη σύσταση εξαμελούς Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής από τη ΓΓΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την ΕΟΕ και με συντονιστή τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά, θυμίζουμε ότι προχώρησε στις 27/4/20 ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Στόχος της Επιτροπής ήταν και παραμένει η σταδιακή επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και η ομαλή επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων με την εκπόνηση υγειονομικού πρωτοκόλλου αμέσως μετά την επικείμενη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί με τα προληπτικά μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή εκπονεί αδιαλείπτως τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης και τήρησης αυστηρού πλαισίου κανόνων υγιεινής εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων για τη σταδιακή επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η επιτροπή απαρτίζεται από τους:

  1. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ομότιμο καθηγητή Χειρουργικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ),
  2. Κωνσταντίνο Χαλιορή, οικονομολόγο, συντονιστή, γενικό διευθυντή του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ),
  3. Αθανάσιο Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας, αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ και ως εκπροσώπους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) κατόπιν προτάσεώς της τούς κάτωθι επιστημονικούς της συνεργάτες:
  4. Γεώργιο Μαρίνο, διευθυντή Γενικής Ιατρικής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών – ΓΝΑ Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών,
  5. Οδυσσέα Παξινό, σμήναρχο, ορθοπεδικό χειρουργό αθλίατρο-251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας,
  6. Όσο αφορά την Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, ο συνδετικός κρίκος με την Υγειονομική Επιτροπή θα είναι ο ορθοπεδικός γιατρός και μέλος της Ιατρικής Επιτροπής της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργος Τσικούρης.

Σκοποί της εξαμελούς Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής είναι:

– Η σταδιακή επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει ο επανασχεδιασμός και η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων, μετά την επικείμενη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί με τα προληπτικά μέτρα περιορισμού της διάδοσης Covid-19.

– Η εκπόνηση υγειονομικού πρωτοκόλλου για την κατά το δυνατόν ασφαλέστερη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

– Η αναζήτηση και αξιολόγηση των σχετικών επιστημονικών δεδομένων.

– Η τήρηση αυστηρού πλαισίου κανόνων υγιεινής εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων.

– Ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της υφιστάμενης υγειονομικής κρίσης.

– Γενικότερα η αντιμετώπιση οποιουδήποτε θέματος άπτεται των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν ή τυχόν θα ανακύψουν στο μέλλον στον χώρο του αθλητισμού από την εφαρμογή των έκτακτων προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης του Covid-19.

Σε αναμονή λοιπόν βρίσκονται άπαντες που μετέχουν στην αθλητική κοινότητα για την πλήρη «απελευθέρωση» των μέτρων και με όχημα τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα να επιστρέψουν μικροί και μεγάλοι αθλούμενοι στα γήπεδα και την κανονικότητα.
Ως τότε μένουμε όλοι ασφαλείς και περιμένουμε τις αποφάσεις της Επιτροπής, όπως άλλωστε σαφώς ανέφερε σήμερα 11/5/20 και ο Λευτέρης Αυγενάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους των Αθλητικών Κέντρων…