Πρωτοφανές! Η πρώτη γυναίκα σε αντρική ομάδα ποδοσφαίρου

750

Η Ολλανδική ομοσπονδία δοκιμαστικά επιτρέπει στην Ellen, 19 ετών, να παίξει στην ομάδα ανδρών με…οδηγό την ποικιλομορφία και την ισότητα

Η Βασιλική Ολλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ξεκινά ένα πείραμα που επιτρέπει σε μια 19χρονη κοπέλα να παίξει για μια ομάδα ανδρών.

Στην Έλεν Φωκέμα δόθηκε το πράσινο φως για να παίξει για τον VV Foarut, τον τοπικό σύλλογο στο χωριό Menaam,που έχει πληθυσμό κάτω των 3.000 ατόμων. Εάν το πείραμα  είναι επιτυχές, το KNVB ( Βασιλική Ολλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) λέει ότι θα εξετάσει την αλλαγή των κανόνων για να επιτρέψει στις γυναίκες να παίξουν σε τουρνουά ενηλίκων.

Το μεικτό ποδόσφαιρο επιτρέπεται στην  από το 1986, με τις γυναίκες να μπορούν να αγωνίζονται σε ανδρικές ομάδες μέχρι τα 19 τους ή στις δεύτερες ομάδες των συλλόγων. Όμως, με μια νέα απόφασή της η ολλανδική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου πρωτοπορεί. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να δώσει άδεια στην Έλεν Φόκεμα να αγωνιστεί με τη Φάρουτ, ομάδα τέταρτης κατηγορίας, σε ένα ποδοσφαιρικό πείραμα που θα συζητηθεί.

Η Έλεν Φόκεμα είναι 19 ετών και παίζει για τη Φάρουτ από τότε που ήταν 5 ετών. Η ομάδα της έκανε το αίτημα για να συνεχίσει να αγωνίζεται και μετά τα 19 της στην ανδρική ομάδα, με την Ομοσπονδία να απαντά θετικά. Η ίδια η Έλεν είναι προφανώς ενθουσιασμένη με αυτή την εξέλιξη. «Ήμουν στεναχωρημένη που δεν θα μπορούσα να παίξω του χρόνου στην ομάδα μου. Η Ομοσπονδία με παρότρυνε να συνεχίσω να παίζω στην ομάδα για όσο περισσότερο μπορώ. Γιατί να μην είναι αυτό εφικτό; Είναι ένα είδος πρόκλησης, και αυτό με εξιτάρει περισσότερο», δήλωσε η ποδοσφαιρίστρια που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στο ποδόσφαιρο.

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χωριστεί από τους συμπαίκτες της, η Fokkema είπε ότι ρώτησε το κλαμπ αν μπορούσαν να καταθέσουν κοινό αίτημα προς την KNVB. «Δεν έχω ιδέα πώς θα λειτουργήσει, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω στο πείραμα», είπε.

Ο Art Langeler, επικεφαλής της ανάπτυξης ποδοσφαίρου της KNVB, δήλωσε ότι κάθε χρόνο ζητούνται μικτές ομάδες. «Το KNVB υποστηρίζει την ποικιλομορφία και την ισότητα και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει χώρος για όλους να παίξουν όπως θέλουν», είπε. «Και αυτή είναι μια πραγματική πρόκληση την οποία δεν θέλαμε να αποκλείσουμε».

https://t.co/857YnUhFvn?amp=1