Δύο στους τρεις αθλητές αβέβαιοι για το επάγγελμά τους μετά το ποδόσφαιρο

776

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών δημοσίευσε για λογαριασμό της FIFPro τα αποτελέσματα της έρευνας του σχετικά με την ετοιμότητα των γυναικών και ανδρών ποδοσφαιριστών να εξασκήσουν συγκεκριμένο επάγγελμα μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας. Και το πρόβλημα παραμένει σοβαρό…

Ερωτήθηκαν 282 αθλητές και αθλήτριες από 33 χώρες και εξ αυτών, το 67% παραδέχτηκε πως δεν έχει κατασταλάξει σχετικά με την καριέρα του μετά τα 35…

Το 18% δεν έχει ιδέα, ενώ το 49% δήλωσε ότι έχει «κάποια ενδιαφέροντα» και «ορισμένες κλίσεις», χωρίς όμως να ξέρει ξεκάθαρα. Απομένει ένα 33%, δηλαδή ένας/μία στους/στις τρεις, που γνωρίζει με σιγουριά τι επάγγελμα θα ακολουθήσει μόλις σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Τα δεδομένα είναι σοκαριστικά, για ένα επάγγελμα που πολλάκις έχει συνδεθεί με μελαγχολία και κατάθλιψη, ακριβώς εξαιτίας αυτής της απότομης αλλαγής στους ρυθμούς ζωής του αθλητή και της αθλήτριας.

Ο Γενικός Γραμματέας της FIFPro, Γιόνας Μπάερ-Χόφμαν, που επίσης πάλεψε με το ζήτημα της κατάθλιψης και σε προσωπικό επίπεδο, παραδέχτηκε:

«Οι αθλητές κάνουν τρομερές θυσίες στην παιδική τους ηλικία, στα 20 τους γίνονται επαγγελματίες και η βιομηχανία οφείλει να κάνει περισσότερα για να τους βοηθήσει με όσα έπονται. Δεν πρόκειται μόνο για την οικονομική τους εξασφάλιση στο μέλλον, αλλά και για την ψυχική τους υγεία».

Με τα δεδομένα αυτά στα χέρια της, η FIFPro αντιλήφθηκε ότι πρέπει άμεσα να εντείνει τη δράση της γύρω από το ζήτημα της (μετ)εκπαίδευσης των αθλητών και αθλητριών, γνωστοποιώντας στα μέλη της την ιστορία της Ντανιέλε Κάρτερ και του Τρίστιν Κούτσι.

Η ηγέτιδα της γυναικείας ομάδας της Μπράιτον και πτυχιούχος φυσικοθεραπείας δέχτηκε ισχυρό χαστούκι όταν μέσα σε διάστημα 14 μηνών υπέστη δυο φορές ρήξη χιαστού συνδέσμου. Κι αν την πρώτη φορά την αντιλήφθηκε ως μέρος της ποδοσφαιρικής ζωής, τη δεύτερη τη χρησιμοποίησε προς όφελος, αντιλαμβανόμενη ότι μετά τα 35 η ζωή πρέπει, κάπως, να συνεχιστεί.

«Την πρώτη φορά που έπαθα ρήξη χιαστού ήμουν 25 και εντελώς αφοσιωμένη στο να επιστρέψω στους αγώνες», ανέφερε η Κάρτερ. «Έδωσα όλη μου την ενέργεια στην αποκατάσταση μου και το να φτάσω και πάλι το ζενίθ της φυσικής μου κατάστασης ήταν ο πρωταρχικός μου στόχος, αλλά παράλληλα μου περίσσευε αρκετός χρόνος. Έτσι, αποφάσισα να τον αξιοποιήσω για καλό και σπούδασα για ένα δεύτερο πτυχίο: Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ.

Ήταν μια σοφή απόφαση, αλλά τότε δεν σκεφτόμουν σοβαρά το μέλλον μου. Όταν, όμως, έπαθα ρήξη χιαστού για δεύτερη φορά, άλλαξα εντελώς νοοτροπία. Είχαν περάσει μόλις 14 μήνες από τον πρώτο τραυματισμό. Παρότι και πάλι στόχος μου ήταν να επιστρέψω στη δράση, ο τραυματισμός ήταν μια σοβαρή υπενθύμιση ότι η ποδοσφαιρική καριέρα δε διαρκεί πολύ και έτσι ήμουν έτοιμη να ανακαλύψω τι άλλο υπάρχει εκεί έξω».

Η 28χρονη Αγγλίδα αντιλήφθηκε ότι όλα τα χαρακτηριστικά μιας αθλήτριας μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορους επαγγελματικούς ρόλους.
Η ικανότητα της να ηγείται, λοιπόν, σε συνδυασμό με τις σπουδές για Διοίκηση Επιχειρήσεων, θα μπορούσε να της δώσει μια θέση ευθύνης. Μέχρι να τελειώσει την καριέρα της και να αναλάβει δράση σε κάποιον οργανισμό, επιχείρηση ή εταιρία, η Κάρτερ εκλέχθηκε από τις συναδέλφους της ώστε να τις εκπροσωπεί στην PFA, τον σύνδεσμο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της χώρας.

Την ίδια νοοτροπία «κουβαλά» και ο Νοτιοαφρικανός τερματοφύλακας Τρίστιν Κούτσι, με αγάπη για τα νομικά. Η στάση των συναδέλφων και των προπονητών του που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε και ξεπερνούσε ίσως τα όρια της εμπάθειας, δεν του έκοψαν τα φτερά, στο δρόμο για την απόκτηση τριών πτυχίων.
Ο 33χρονος πορτιέρο αποδίδει τη συμπεριφορά των άλλων στη δυσμετάβλητη παράδοση των αθλητών της χώρας να διαλέγουν είτε τον αθλητισμό είτε τις σπουδές και ποτέ ταυτόχρονα και τα δύο. «Φανταστείτε να έλεγε κάποιος στον Κιελίνι (σ.σ. πτυχιούχος Masters στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) “άκου Κιελίνι, είσαι ποιοτικός παίκτης και δεν σου επιτρέπεται να σπουδάσεις, θα παίζει μόνο ποδόσφαιρο”», αναφέρει χαριτολογώντας.

Ένα πτυχίο Νομικής, ένα Bachelor στη Δημόσια Διοίκηση και ένα Masters στο Ιδιωτικό Δίκαιο φαίνεται πως καθορίζουν το μελλοντικό πλαίσιο εργασίας του Κούτσι από τώρα. Ο ίδιος τονίζει, στέλνοντας μήνυμα προς τους συναδέλφους του, ότι στο κυνήγι αυτών των σπουδών δεν ήταν αβοήθητος. Και η βοήθεια δεν ήρθε ουρανοκατέβατη, αλλά ακριβώς μέσα από την ποδοσφαιρική δομή της Νοτίου Αφρικής, αφού ο Σύνδεσμος των Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της χώρας προσφέρει υποτροφίες σε δικαιούχους αθλητές που θα τις αιτηθούν, λεπτομέρεια που οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον Κούτσι, αγνοούν ή και παραβλέπουν…

Και, φυσικά, το να επιλέξεις την μετα-ποδοσφαιρική καριέρα σου από νωρίς είναι πολύ πιο εύκολο από το να αναγκαστείς να βρεις μία άρον άρον. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα έχεις μια ήρεμη, ουσιαστική και επιτυχημένη πορεία και με τον δεύτερο τρόπο.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πρώην ποδοσφαιριστή των Έβερτον και Μπόλτον, Γκάρεθ Φάρελι, ο οποίος είχε σταματήσει το σχολείο στα 16 και έπειτα σταμάτησε βίαια το ποδόσφαιρο λόγω ασθένειας στα 32 έτη. Προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή, ενημερώθηκε ότι έχει συσσωρεύσει χρέη από φόρους και τότε πήρε τη σημαντική απόφαση να αναλάβει την τύχη της ζωής του με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ήτοι να εκπαιδευτεί πάνω στο… πρόβλημα του. Μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ετζ Χιλ, ο Φάρελι αποφοίτησε με πτυχίο Νομικής και ειδίκευση στα… φορολογικά ποδοσφαιριστών και άλλων αθλητών!

Στα 32 δεν είχε στείλει ποτέ email, πλέον εργάζεται στη δικαστική επιτροπή της Premier League.

Σύνδεσμοι Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών και Ομοσπονδίες ανά τον κόσμο έχουν πράγματι σημαντική συνεισφορά στην προώθηση του μηνύματος της (μετ)εκπαίδευσης των ποδοσφαιριστών, στην εδραίωση της αντίληψης ότι η ζωή συνεχίζεται μετά το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, το 67% των «ανίδεων» της έρευνας του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών αποτυπώνει την αλήθεια του σήμερα και την ανάγκη όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διευρύνουν (ή/και συντονίσουν) τις δράσεις τους για να σώσουν ψυχές από οικονομική ή και ψυχολογική καταστροφή.

Νίκος Γιαμπολδάκης SDNA

photo credits
Brighton & Hove Albion
FIFPro
The Times