H la Masia του Αγρινίου

481
Τα «καναρίνια» όντας υπερήφανα για το έργο τους,, προχώρησαν σε ένα μίνι-αφιέρωμα των πεπραγμένων τους στα τμήματα υποδομής, από το 2007 που ξεκίνησαν να λειτουργούν.

Τα 15 χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε φέτος η ακαδημία του Παναιτωλικού και το club προχώρησε σε ένα μίνι—αφιέρωμα στα πεπραγμένα της. Οπου και συγκέντρωσε όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές εντός και εκτός συνόρων που έχουν βγει από τα «σπλάχνα» του, ανεξαρτήτως εάν ανήκουν ή όχι ακόμη στα «καναρίνια».

Πιο συγκεκριμένα προκύπτει πως Super League 1 και Super League 2 υπάρχουν στην τρέχουσα σεζόν 25 «απόφοιτοί» των «σχολών» του, ενώ από το 2007 που καθιερώθηκαν, αθροιστικά 43 παίκτες έγιναν επαγγελματίες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η οργάνωση και λειτουργία Ακαδημίας ποδοσφαίρου που θα τροφοδοτεί την ανδρική ομάδα, ήταν από τους πρώτους στόχους που έβαλε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Φώτης Κωστούλας και οι συνεργάτες του όταν ανέλαβαν τα ηνία του Παναιτωλικού. Παράλληλα με την κατασκευή «στέγης» καθώς και σ’ αυτό τον τομέα όλα άρχισαν από το «μηδέν».

Η κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου EMILEON όπου το 2007 έγιναν οι πρώτες προπονήσεις της ομάδας Νέων, αποτέλεσε την αφετηρία. Από εκείνη την ομάδα ο Μιχάλης Μπακάκης και ο Γιάννης Πασάς ήταν οι πρώτοι που πέρασαν την πόρτα της επαγγελματικής.
Η Ακαδημία αναπτύχτηκε σε όλα τα ηλικιακά Τμήματα Υποδομής. Εκατοντάδες παιδιά έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο EMILEON. Δεκάδες έγιναν επαγγελματίες στον Παναιτωλικό, πολλοί ανήκουν ακόμα στην ομάδα. Οι υπόλοιποι συνέχισαν αλλού και οι περισσότεροι αγωνίζονται σήμερα σε άλλες ομάδες σε όλες τις κατηγορίες (επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές) ακόμα και στο εξωτερικό.

Οι επαγγελματίες
Στον παρακάτω χάρτη γίνεται μια αποτύπωση των ποδοσφαιριστών που αναδείχτηκαν από τον Παναιτωλικό και αγωνίστηκαν εφέτος σε επαγγελματικές κατηγορίες, σε SL1, SL2, αλλά και στο εξωτερικό. Συνολικά 25 ποδοσφαιριστές, δηλαδή περισσότερες από δύο ενδεκάδες!
....

Μια ενδεκάδα στην ανδρική ομάδα
Ο Παναιτωλικός είναι από τις ομάδες της Super League 1 με τους περισσότερους γηγενείς ποδοσφαιριστές. Μαλής, Λιάβας, Τσιγγάρας, Ντουάρτε, Χρ. Μπελεβώνης, Παρδαλός, Μπακαδήμας, αλλά και οι Στ. Μπελεβώνης, Φυτόπουλος, Σκιαδάς, Κοντογιάννης, που στην πορεία δόθηκαν δανεικοί, ήταν στο φετινό ρόστερ της επαγγελματικής ομάδας.
Το ένα τρίτο του ανθρώπινου δυναμικού.

Παναγρινιακός όπως… Παναιτωλικός
Πολλοί άλλοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται σε ομάδες της Γ’ Εθνικής σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δεύτερη στην ιεραρχία ομάδα της πόλης, ο Παναγρινιακός που αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική τα δύο τελευταία χρόνια και βασίζεται σε ανθρώπινο δυναμικό που προέρχεται από τον Παναιτωλικό.
Συνολικά 17 ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν τη φετινή σεζόν: Κοντογιάννης, Καλοκαίρης, Γκόλιας, Φραγκούλης, Αγρογιάννης, Κούσης, Πατίλας, Αλομπισάτ, Ντούλιας, Μήλιος, Τσάκνης, Παναγιωτόπουλος, Σκιαδάς, Γκασούκας, Καντάνης, Αϋφαντόπουλος, Τσιούνης.

Αναβάθμιση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
Εκατοντάδες ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Ακαδημία και τα Τμήματα Υποδομής του Παναιτωλικού αγωνίζονται σε ερασιτεχνικές ομάδες της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας. Ποδοσφαιριστές που έχουν σωστές ποδοσφαιρικές βάσεις και βοηθούν με την παρουσία τους τις ομάδες που αγωνίζονται, αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ταυτόχρονα και το τοπικό μας ποδόσφαιρο.

Γεμάτη η δεξαμενή
Εκατοντάδες παιδιά από την ηλικία των 5 ετών ανήκουν σήμερα στην Ακαδημία του Παναιτωλικού, αλλά και στα μεγαλύτερα ηλικιακά Τμήματα που αγωνίζονται σε επίσημα πρωταθλήματα. Εκπαιδεύονται από καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό για φτάσουν ψηλά.
Έως σήμερα 43 ποδοσφαιριστές των Τμημάτων Υποδομής υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο. Με τη δουλειά που γίνεται είναι βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα μεγαλώνει κάθε χρόνο.

σ.σ. Εντυπωσιακό που δεν αναφέρεται κανένας προπονητής, τεχνικός διευθυντής, ή διοικητικός εκπρόσωπος του Παναιτωλικού, στο αφιέρωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το σύλλογο… Η ομαδική δουλειά και τα επιτεύγματα φάνηκαν ήδη…