«Φωλιά» των ξένων η Κύπρος, πρωτιά στην Ευρώπη

810
Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για το κυπριακό ποδόσφαιρο προκύπτουν από την έρευνα του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ποδοσφαίρου (CIES), στην οποία αναλύονται στοιχεία συλλόγων από τα 31 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Ο Δημογραφικός Άτλας είναι ένα αποκλειστικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου CIES και επιτρέπει σε οποιονδήποτε να συγκρίνει τη σύνθεση των ομάδων των 31 κορυφαίων πρωταθλημάτων των ομοσπονδιών μελών της UEFA. Όλοι οι δείκτες σταθμίζονται σύμφωνα με τα λεπτά που έπαιξαν οι ποδοσφαιριστές σε αγώνες εγχώριων πρωταθλημάτων κατά το ημερολογιακό έτος 2022.

«Φωλιά» των ξένων η Κύπρος, πρωτιά στην Ευρώπη

Ένας δείκτης που καταγράφεται στον άτλαντα του διεθνούς κέντρου αθλητικών σπουδών CIES, είναι και οι ξένοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε κάθε ομάδα. Το κυπριακό πρωτάθλημα με ποσοστό 81.1% κατέχει την πρωτιά στην Ευρώπη, ενώ ακολουθούν το ελληνικό (72.3%) και τουρκικό (71.2%). Ενδεικτικό της αύξησης των ξένων παικτών στο πρωτάθλημα της Κύπρου το γεγονός ότι το 2019, το ποσοστό άγγιζε το 66,8%.

Ksenoi

Σε ομαδικό επίπεδο η Πάφος FC είναι στην κορυφή με ποσοστό 100% ξένων, αφού ο Μάριος Δημητρίου είναι ο μοναδικός Κύπριος που αγωνίστηκε έως τώρα, για έξι μόλις λεπτά κόντρα στην Καρμιώτισσα. Ακολουθούν Καρμιώτισσα (98.6%), Άρης (94.6%), ΑΕΚ (92.3%), ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η ΑΕΛ (88.4%). Μαζί με Δόξα (85%) και Ομόνοια (83.2%), και οι επτά είναι στην πρώτη 20άδα της Ευρώπης.

Ksenoi Omades

Έκτοι από το τέλος στη χρησιμοποίηση παικτών από τις ακαδημίες η Κύπρος

Το κυπριακό πρωτάθλημα κατατάσσεται έκτο από το τέλος, όσον αφορά τη χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες, με ποσοστό μόλις 8.4%. Μικρότερο ποσοστό είχαν μόνο το γερμανικό (7.3), το σκωτσέζικο (6.3), το ιταλικό (5.1), του τουρκικό (4.9%) και το ελληνικό (3.6%).

Club Trained

Σε ομαδικό επίπεδο, Πάφος FC, Καρμιώτισσα, Ακρίτας και Άρης δεν έχουν χρησιμοποιήσει κανέναν παίκτη από τις ακαδημίες τους, άρα είναι στο 0%. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας είναι ο κορυφαίος στην αξιοποίηση των ακαδημιών του με 32.1%, ενώ ακολουθούν Ένωση (21%) και Απόλλωνας (15.9%).

Club Trained Omades

Τα συμπεράσματα δικά σας!