Το γράμμα του Φέρντιναντ στον 12χρονο εαυτό του

291

Το theplayerstribune δημοσίευσε το συγκλονιστικό γράμμα που έγραψε ο Ρίο Φέρντιναντ απευθυνόμενος στον 12χρονο εαυτό του.

Αγαπητέ 12χρονε Ρίο, συνέχισε την πορεία σου, κράτησε το κεφάλι σου χαμηλά και συνέχισε.

Το γήπεδο είναι ακριβώς στην άλλη πλευρά του μονοπατιού. Μόλις 100 μέτρα μακριά. Όχι πολύ μακριά για να πας. Απλά πρέπει να περάσεις από την περιοχή των τσιγγάνων. Θα σε διώξουν, ξέρεις πως είναι. Είναι επικίνδυνη περιοχή και γεμάτη σκύλους. Ξέρω πως μισείς του σκύλους. Απλά, κράτα το κεφάλι σου χαμηλά και συνέχισε να περπατάς. Ο κολλητός σου ο Γκάβιν έχει ακούσει γι αυτό το μέρος και θα σου πει «Είναι κακοί…». Οταν τελικά φτάσεις στην τρύπα του φράκτη, τραβήξεις πίσω το συρματόπλεγμα θα φτάσεις στο Burgess Park. Αξιζε τον κόπο φίλε..

 Αλλα δεν πρόκειται να παίξεις αμέσως. Πρέπει πρώτα να αποδείξεις την αξία σου. Περίπου 30 τύποι είναι ήδη εκεί και δεν ενδιαφέρονται να δουν στο γήπεδο κοκαλιάρικα παιδιά. Αυτοί είναι μεγάλοι, μεγαλόσωμοι άνδρες. Σε αυτό το γήπεδο δεν θα είσαι εσύ ο πιο επιθετικός, ο πιο δυνατός. Συνέχισε, μη σε πάρει από κάτω! Θα πηγαίνεις συνέχεια, ακόμα κι αν κάθεσαι στο πλάι, ακόμα κι αν αλλάζεις πάσες μόνο με τον κολλητό σου τον Γκάβιν. Απλά κάνε τους να ρίξουν πάνω σου το βλέμμα τους. Μια μέρα θα το κάνουν…

 «Οi Kid» θα σου φωνάξει κάποιος. «Θες να παίξεις μπάλα;». Και τότε θα πάρεις την ευκαιρία σου. Θα παίξεις απέναντι σε πραγματικούς άνδρες. Είναι δυνατοί Αφρικάνοι. Νιγηριανοί, Γκανέζοι, γρήγοροι, δυνατοί άνδρες. Και με τις κλωτσιές τους θα σε στείλουν στην κόλαση. Αν κρατάς τη μπάλα αρκετή ώρα- μπαμ- θα σε χτυπήσουν χωρίς να το σκεφτούν! Μην κλάψεις, μη δείξεις πως συγχύζεσαι, μην πεις τίποτα. Τρελαίνεσαι, αλλά θυμήσου πως δεν παίζεις με τους φίλους σου, όπου μπορείς να απαντήσεις με χτυπήματα. Πειθάρχησε τον εαυτό σου, μην ξεφύγεις.

 Ρίο, άκουσε με. Οταν πέσεις στο έδαφος, θέλω να κάνεις δυο πράγματα:

Σήκω.

Κοίταξε τους και πες «Δώστε μου τη μπάλα». Μάθε και δούλεψε!

Αποτέλεσμα εικόνας για rio ferdinand cry

Δοκίμασε τον εαυτό σου, πίεσε τον εαυτό σου!

Αυτές είναι οι στιγμές που θα σε κάνουν καλύτερο! Οχι, τα τουρνουά της ομάδας σου, όπου είναι ο καλύτερος και ο γρηγορότερος του γηπέδου. Κι αυτά τα ματς είναι ωραία, αλλά δε θα σου προσφέρουν πολλά. Οταν τελειώσεις τον αγώνα, μην τολμήσεις και αφήσεις την τσάντα σου μακριά, πάρε τα παπούτσια, σήκωσε τον Γκάβιν και πηγαίνετε στο Burgess Park.

(Μην πεις στη μητέρα σου που πας, γιατί θα τρελαθεί…)

Τίποτα δεν θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα απ ότι αν ακούσεις μια μέρα να λένε «Είναι καλός αυτός, μπορεί να παίξει».

Σου λέω, δεν θα είναι τίποτα καλύτερο από αυτές τις τρεις ώρες που είσαι εκεί έξω. Ενα αδύνατο αγόρι θα έχει αποδείξει σε αυτούς τους άνδρες την αξία του. Κάθε εβδομάδα θα είναι σα να μεταμορφώνεσαι σε λιοντάρι!

Θα το ξαναπώ όμως. Τότε μόνο μαθαίνεις πώς είσαι σαν ποδοσφαιριστής. Θα δεις διαφορετικά το… θρίλερ. Γιατί δεν είσαι ούτε μεγαλύτερος ούτε πιο γρήγορος από τους αυτούς τους τύπους. Αυτό οι τύποι είναι σκληροί. Πολύ σκληροί. Έτσι, τι θα κάνεις; Απλά μην κρατάς την μπάλα. Αλλιώς θα έχεις 20 Αφρικανούς να σου φωνάζουν. «Δώσε πάσα! Δώσε πάσα!». Κόλαση φίλε.

Θα επιμένουν και θα επιμένουν. Θα κλοτσήσουν ακόμη και κάποιους φίλους σου αν δεν τους δίνουν σωστά την μπάλα. «Εσύ φίλε, είσαι σκατά», θα σου λένε. «Γιατί τον φέρνετε μαζί σας αυτόν;».

Αποτέλεσμα εικόνας για rio ferdinand trophy

Και έχουν δίκιο. Αυτή δεν είναι η ώρα για παιχνίδι με τους φίλους σου. Το ξέρεις. Ξέρεις ότι αυτό θα σε κάνει καλύτερο. Θα σε κάνει κι εσένα πιο σκληρό. Όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και έξω από αυτό. Θα ξέρεις ότι θα πρέπει να θυσιαστείς, ότι δεν μπορείς απλά να μείνεις στο σπίτι με τη μητέρα σου μετά τα παιχνίδια. Θα πρέπει να αντέξεις, ώστε να γίνεις καλύτερος. Το ποδόσφαιρο είναι ο μοναδικός τρόπος, ώστε να ξεφύγεις από αυτό το μέρος. Όλη αυτή η αρνητικότητα – οι συμμορίες, οι πυροβολισμοί, τα μαχαιρώματα – όλα αυτά τα πράγματα. Είναι τρελή η περιοχή. Είναι το σπίτι. Καλοί φίλοι, καλές αναμνήσεις. Θα σε κάνει αυτό που είσαι.

Αλλά θα σε πάει παραπέρα. Θα θέλεις κάτι καλύτερο για σένα, τη μητέρα σου, τον πατέρα σου, τα μικρά σου αδέρφια. Χρησιμοποίησε το ποδόσφαιρο για να φύγεις από εκεί. Όταν υπογράψεις το πρώτο σου συμβόλαιο στην ακαδημία της Γουέστ Χαμ, θα ξέρεις ότι για αυτό το κάνεις. Φυσικά και αγαπάς το ποδόσφαιρο. Πάντα, όμως, να θυμάσαι ότι αυτό το κάνεις για σένα και την οικογένειά σου. Και ό,τι και αν κάνεις, μην αργήσεις να φτάσεις στην προπόνηση μετά το σχολείο. Έχεις μόλις 20 λεπτά. Τόσο μπορείς να περάσεις με τους φίλους σου. Να μιλήσεις σε κορίτσια. Ύστερα, πήγαινε να πάρεις το τρένο. Και στη συνέχεια το λεωφορείο. Και μετά το μετρό. Και μετά ένα άλλο τρένο. Και μετά ένα άλλο λεωφορείο. Θα υπάρξουν πολλοί στην ακαδημία της Γουέστ Χαμ – κάποιοι καλύτεροι από σένα, όμως δεν έχουν τη δική σου πειθαρχεία. Δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Μείνε, λοιπόν, συγκεντρωμένος και να έχεις αποφασιστικότητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για rio ferdinand cry

Ο… τρελός Ρόι Κιν!

Θα νιώσεις πεινασμένος για επιτυχίες όταν βρεθείς στο Ολντ Τράφορντ. Να είσαι σφουγγάρι και να απορροφήσεις τα πάντα. Την επόμενη μέρα θα βρεθείς στα αποδυτήρια και θα κοιτάξεις τον χώρο σου. Αυτός έχει τρία πρωταθλήματα, αυτός τέσσερα, αυτός πέντε. Πρέπει να δουλέψεις, τώρα. Κοίταξε τους τύπους με τους οποίους παίζεις τώρα. Θα σε κοιτάξουν κι αυτοί και θα περιμένουν να γίνεις καλύτερος! Κατά τη διάρκεια της πρώτης προπόνησης, θα ακούσεις σύντομα τον Ρόι Κιν να σου φωνάζει: «Τι κάνεις;;; Εδώ είναι Γιουνάιτεντ. Πέρνα τη μπάλα μπροστά». Τις επόμενες εβδομάδες θα περπατάς και θα σκέφτεσαι: «Τι σκατά λέει;; Είναι τρελός…»

Rio Ferdinand

Ολα για τις κούπες

Φίλε, δεν παίζεις για τη γαμ… διασκέδασή σου. Δεν παίζεις για να δεις στις εφημερίδες πόσο σπουδαίος είσαι. Παίζεις για τις κούπες. Ετσι, παίξε για τον μεγάλο τίτλο. Το Champions League. H ομάδα του 2008 θα είναι ασταμάτητη. Πνευματικά, σωματικά. Ρούνεϊ, Τέβες, Ρονάλντο στην επίθεση. Σκόουλς, Κάρικ στο κέντρο, Βίντιτς στην άμυνα. Φαν ντερ Σαρ στο τέρμα. Το μόνο που θα πρέπει να σκέφτεσαι είναι πως θα δώσεις την ευκαιρία στα αγόρια να σκοράρουν. Πρέπει να είσαι κολόνα γι αυτούς. Να είσαι ο αρχηγός που έχεις δουλέψει σκληρά για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο. Θα ξέρεις πως να νικήσεις τη Μπαρτσελόνα, την Τσέλσι, θα ξέρεις πως να κερδίσεις.

Κι εσύ φίλε, θα κερδίσεις το Champions League.

Μετά το ματς, όταν θα είσαι έτοιμος για την απονομή, θα έρθει ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον να σε συγχαρεί. Θρύλος! «Δεν το έχουν κάνει πολλοί» θα σου πει «Είσαι μόλις ο τρίτος αρχηγός που σηκώνει αυτή την κούπα».

Αποτέλεσμα εικόνας για rio ferdinand trophy

Το μεγάλο φινάλε

Τελικά θα το απολαύσεις. Θα έχεις την ευκαιρία να κοιτάξεις γύρω και να πεις; Αυτό είναι απίθανο, πως συνέβη;

Θα είσαι ευχαριστημένος κι έτοιμος για το τέλος. Είσαι ένα παιδί τώρα, φαίνεται πως δε θα συμβεί ποτέ, αλλά κάποια στιγμή, το σώμα απλά θα λυγίσει. Μην ντρέπεσαι για τον εαυτό σου. Οταν είσαι μέσα στο γήπεδο και δεν μπορείς να κερδίσεις μια μονομαχία, να ξέρεις πως ήρθε η ώρα να σταματήσεις.

Ρίο, έφτασε η στιγμή. Θα υπάρξουν προτάσεις από άλλα κράτη, ομάδες. Θα σκεφτείς πως ίσως αν πιέσεις τον εαυτό σας θα καταφέρεις να γυρίσεις στη Μάντσεστερ. Αφησε το… Κάν’ το για τον εαυτό σου. Είναι η σειρά των νεαρών τώρα…

Αλλα πριν το κάνεις, θέλω ένα πράγμα να θυμηθείς! Μετά τον τελευταίο σου αγώνα κάτσε λίγο περισσότερο στα αποδυτήρια! Αυτό είναι που θα σου λείψει περισσότερο! Θα σου λείψει η στιγμή που θα αράζεις με τους συμπαίκτες σου έπειτα από μια νίκη και θα λες «Ποιος είναι ο επόμενος;». Θα σου λείψει όσο τίποτα άλλο…

Ωστόσο, έγινε! Τα κατάφερες καλά!

Αλλά τώρα, κράτα το κεφάλι χαμηλά και συνέχισε να περπατάς!»

Ρίο