Χοσέ Αρνάιθ: Ένα αστέρι γεννιέται…

434

Γράφει ο Τάσος Τερεμεκές

Δεν είναι ελάχιστες οι φορές που η Μπαρτσελόνα δίνει ευκαιρίες στους νεαρούς παίκτες που διαθέτει στο έμψυχο δυναμικό της, οι οποίοι είτε παράγονται από την ακαδημία της, γνωστή ως «La Masia», είτε αυτούς που έχει ξεχωρίσει από άλλες ομάδες και τους κάνει δικούς της για να τους αναδείξει σύμφωνα με την δική της φιλοσοφία.

Μία τέτοια επαναλαμβανόμενη περίπτωση είναι του Χοσέ Αρνάιθ που έγινε πέρυσι κάτοικος Βαρκελώνης και έχει καταφέρει με το ταλέντο του να γίνει αντικείμενο ποδοσφαιρικής συζήτησης ουκ ολίγων στιγμών. Ο νεαρός επιθετικός άρχισε τα πρώτα του βήματα με το τόπι στα πόδια του από τις ακαδημίες της Ταλαβέρα, όπου και πραγματοποίησε το 2013 την παρθενική του συμμετοχή σε ηλικία 18 ετών, καταγράφοντας συνολικά επτά εμφανίσεις με την ομάδα από το Τολέδο.

Στη συνέχεια, μετακόμισε στη Βαγιαδολίδ Β΄ για το πρωτάθλημα της Segunda Division (τρίτη εθνική Ισπανίας), μετρώντας σε δυο έτη 39 συμμετοχές και 13 τέρματα με το πρώτο του επαγγελματικό γκολ να καταγράφεται ερχόμενος από τον πάγκο στις 7/11/15 κόντρα στην Λεγκανές. Ο συνδυασμός των πάμπολλων εμφανίσεων και του διψήφιου αριθμού που «πλήγωσε» τα αντίπαλα δίχτυα του έδωσε το δικαίωμα να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα των «αλμπιβιολέτας». Εκεί, πέρασε ακόμα δυο χρόνια, ξεπέρασε κατά δυο των αριθμό συμμετοχών του (41) και παραλίγο να ισοφαρίσει τα τέρματα που πέτυχε στη δεύτερη ομάδα (12).

Όλο αυτό το διάστημα που ο 22χρονος πλέον Αρνάιθ «ψηνόταν» και μάζευε τις πρώτες του εμπειρίες, μάτια των ανθρώπων της Μπαρτσελόνα τον κατασκόπευαν και κατάφεραν να τον κάνουν δικό τους το καλοκαίρι του 2017. Του πρόσφεραν τριετές συμβόλαιο, δαπανώντας 3,5 εκατομμύρια ευρώ για χάρη του, την ίδια ώρα που η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο τριπλασιάστηκε μόνο με την υπογραφή του.

Αμέσως μπήκε στα… βαθιά νερά των προπονήσεων και μαθημάτων της «μπλαουγκράνα» διδασκαλίας, προσαρμόστηκε ακόμα να παίζει ως μεσοεπιθετικός στην αριστερή πλευρά λόγω της ταχύτητας και της εκρηκτικότητας που διαθέτει, παίρνοντας φανέλα βασικού από τον Ζεράρ Λόπεθ, κόουτς της Μπαρτσελόνα Β΄, βγάζοντάς τον ασπροπρόσωπο, καθώς με έξι γκολ σε 19 φετινές παρουσίες είναι ο πρώτος τους σκόρερ (όσα έχει και ο Κάρλος Αλένια).
Ο τεχνικός του τον ξεχώρισε και του έδωσε τη δυνατότητα να προπονείται ενίοτε με την πρώτη ομάδα, παρέα με τους Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες, Αντρές Ινιέστα και τους υπόλοιπους, οι οποίοι μέχρι πριν μερικούς μήνες αποτελούσαν τα ποδοσφαιρικά ινδάλματά του ή βρισκόντουσαν ως αφίσα στο δωμάτιό του.

Όπως καταλαβαίνετε δεν άργησε μετά να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» και με την πρώτη ομάδα των Καταλανών, όταν ο προπονητής των Κυπελλούχων Ισπανίας, Ερνέστο Βαλβέρδε, στην εκτός έδρας νίκη (3-0) για τη φάση των «16» του Κόπα Ντελ Ρέι εναντίον της Μούρθια τον τοποθέτησε στην αρχική ενδεκάδα και ο Αρνάιθ τον ευχαρίστησε, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Στον επαναληπτικό του «Καμπ Νόου» πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του Νέλσον Σεμέδο και μέσα σε 28 λεπτά πέτυχε το… κερασάκι στην τούρτα (5-0), σφραγίζοντας  μέσα σε αποθέωση από τους φιλάθλους στις κερκίδες την πρόκριση στα προημιτελικά.

Το επόμενο «θύμα» του ήταν ξανά για τη διοργάνωση του Κυπέλλου απέναντι στη Θέλτα στο γήπεδο «Μπαλαΐδος», όπου άνοιξε το σκορ, ωστόσο οι δυο ομάδες έμειναν ισόπαλες (1-1) και ο ίδιος βρέθηκε στην πρώτη θέση των σκόρερ της Μπαρτσελόνα για το Κύπελλο, όντας ακόμα πάνω από τον Μέσι. Το αξιοσημείωτο στα τρία παιχνίδια που προαναφέραμε, ήταν πως ο πιτσιρικάς τα πέτυχε μόνο με τρεις τελικές προσπάθειες, στατιστικό αποτελεσματικότητας που κανείς παίκτης της Μπαρτσελόνα δεν είχε στους τρεις πρώτους του αγώνες.

Ακόμα, στη νικηφόρα επικράτηση των «μπλαουγκράνα» κόντρα στη Λεβάντε με 3-0 στη Βαρκελώνη κατέγραψε και την πρώτη του εμφάνιση για το πρωτάθλημα, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους του γηπέδου.

Τέλος, μετά από όλα αυτά τα κατορθώματα αναμένεται να εξελιχθεί στο προσεχές μέλλον σε πολυσύνθετο γρανάζι στην καλολαδωμένη μηχανή των Καταλανών, ενώ ταυτόχρονα σύλλογοι από Αγγλία, όπως η Άρσεναλ και η Τότεναμ, στρώνουν χαλιά εκατομμύριων για να τον ντύσουν στα χρώματά τους. Η Μπαρτσελόνα όμως, επειδή προσέχει για να έχει, προετοιμάζει μια βαρβάτη ανανέωση και προσαρμογή συμβολαίου πάνω του, ώστε να μην χάσει την περιουσιακή της επένδυση τόσο νωρίς και το άστρο του να λάμπει σε αποχρώσεις του μπλε και του μωβ.

Αποκλειστικά για το acadimies.gr