Η Βασιλεία διδάσκει την τέχνη του χρηματιστηρίου

404

Γράφει ο Χρήστος Καπούλας

Από το Ράκιτιτς και τον Τζάκα μέχρι το Σακίρι και το Σαλάχ η Βασιλεία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έσοδα άνω των 190 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μανουέλ Ακανζί ήταν ο τελευταίος των «χρυσών» πωλήσεων της Βασιλείας. Ο διεθνής Ελβετός με Νιγηριανές ρίζες θα είναι συμπαίκτης του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στην Ντόρτμουντ αφού οι «Βεστφαλοί» πλήρωσαν τα 21.5 εκατομμύρια της ρήτρας του 22χρονου.

«Αγοράζω φθηνά πουλάω ακριβά». Ο άτυπος νόμος του χρηματιστηρίου φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή στο Ζάνκτ Γιάκομπ-Παρκ και την Βασιλεία. Το Acadimies.gr ταξιδεύει στις όχθες του ποταμούυ Ρίνου και αναλύει.

Από το Ράκιτιτς και τον Τζάκα μέχρι το Σακίρι και το Σαλάχ η Βασιλεία την τελευταία δωδεκαετία οι Ελβετοί έχουν βάλει στα ταμεία τους 194 εκατομμύρια ευρώ.

Πόρτο, Μπενφίκα, Άγιαξ παραμένουν διαχρονικά από τους μεγαλύτερους «τροφοδότες» της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής εξασφαλίζοντας δεκάδες εκατομμύρια. Θέση ανάμεσα τους κάλλιστα διεκδικούν και οι εικοσάκις πρωταθλητές Ελβετίας.

Οι οικονομικές ανισσοροπίες αναγκάζουν τη Βασιλεία να στραφεί στα τμήματα υποδομών της. Η φιλοσοφία αυτή αποδίδει περίφημα αφού οι ακαδημίες της «μεταμορφώνονται» σε εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων τροφοδοτώντας μέχρι και σήμερα τα μεγαλύτερα εγχώρια πρωταθλήματα της «Γηραιάς Ηπείρου». Ο Ιβάν Ράκιτις μέχρι να φτάσει σήμερα να θεωρείται ο «μαέστρος» στη μεσαία γραμμή της Μπαρτσελόνα, γαλουχήθηκε στα φυτώρια της Βασιλείας. Ο Γκρανίτ Τζάκα κοσμεί με την παρουσία του τους «κανονιέρηδες» της Άρσεναλ, ο Σερντάν Σακίρι στη Στόουκ Σίτυ, ο Μπριλ Εμπολό στους «Βασιλικούς Μπλε» της Σάλκε και ο Μανουέλ Ακανζί όπως προείπαμε στους κυπελλούχους Γερμανίας.

«Επενδύουμε τουλάχιστον 6 εκατομμύρια το χρόνο στις ακαδημίες. Το πρωτάθλημα εγγυάται λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας χρόνο συμμετοχής στους νέους» τονίζει ο Georg Heitz, αθλητικός διευθυντής των Ελβετών.

Μεγάλο μερίδιο στην οικονομική επιτυχία της Βασιλείας αναλογεί και στο τμήμα σκάουτινγκ. Οι Ελβετοί «απλώνουν» δίχτυα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη αναζητώντας ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές. Η «άσημη» αγορά της Αιγύπτου έφερε στην Ευρώπη και την Ελβετία τη σεζόν 2012-13 το Μοχάμεντ Σαλάχ έναντι μόλις 1.5 εκατομμυρίου ευρώ. Στα δύο χρόνια που παρέμεινε κάτοικος Ζανκτ Γιάκομπ-Παρκ, ο «Φαραώ» εντυπωσιάσε αναγκάζοντας το Ζοσέ Μουρίνιο να πληρώσει 16.5 εκατομμύρια λίρες φέρνοντας τον Αιγύπτιο στην Τσέλσι και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μαζί με το Σαλάχ την ίδια χρονιά έφτασε στη Βασιλεία ένας ακόμα φιλόδοξος Αιγύπτιος εν ονόματι Μοχάμεντ Ελνενί. Κόστισε μόλις 600 χιλιάδες ευρώ, θήτευσε τέσσερα χρόνια, κατέκτησε ισσάριθμους τίτλους πριν αναγκάσει τον Αρσέν Βενγκέρ να τον προσθέσει στη μηχανή της Άρσεναλ έναντι 12.5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Έχουν εξαιρετικό σύστημα ανάδειξης νέων ποδοσφαιριστών και στη Βασιλεία κάνουν ιδιαίτερα καλή δουλειά στο σκάουτινγκ. Ανακάλυψαν το Σαλάχ και τον Ελνενί, παίκτες από την Αίγυπτο τους οποίους ίσως οι Αγγλικές ομάδες δεν παρακολουθούν πολύ. Ψάχνουν σε χώρες όπου ο ανταγωνισμός είναι χαμηλός σε σύγκριση με μεγάλα πρωταθλήματα» δήλωνε ο Αλσατός τεχνικός.

Η Βασιλεία όπως προαναφέρθηκε μετρά έσοδα 190 εκατομμυρίων τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Παρακάτω οι πλέον «κερδοφόρες» από φθίνουσα σε αύξουσα σειρά. Ο Ράκιτιτς έκανε την αρχή μετακομίζοντας στην Μπουνντεσλίγκα και τη Σάλκε έναντι 5 εκατομμυρίων και την επομένη τον ακολούθησαν ο Τζάκα ο νεότερος στην Γκλάντμπαχ αντί 8.5 και ο Σακίρι στην Μπάγερν Μονάχουυ για 11.8. Ακολούθως, οι Σαλάχ και Ντράγκοβιτς αποχώρησαν για 25.5 συνολικά εκατομμύρια ευρώ. Στο Στάμφορντ Μπριτζ έναντι 16.5 ο Αιγύπτιος, στην Ντινάμο Κιέβου για 9 ο Αυστριακός. Σειρά είχαν οι Ελβετοί, Ζόμερ και Στόκερ σε Γκλάντμπαχ και Χέρτα Βερολίνου αντίστοιχα. Ο πρώτος, διεθνής τερματοφύλακας κόστισε 9 εκατομμύρια για να κάνει παρέα στον Τζάκα και ο δεύτερος μόλις 4. Οι Ελνένι και Ντέρλις Γκονζάλεζ κατέληξαν σε Άρσεναλ και Ντινάμο Κιέβου αντίστοιχα. Ο Αιγύπτιος κόστισε 12.5 και ο Παραγουανός 9.4 στους Ουκρανούς. Τη σεζόν 2016-17 η Σάλκε «ψώνισε» και πάλι από Βασιλεία μεριά με το «παιδί θαύμα» της Βασιλείας, Μπριλ Εμπολό να στοιχίζει 22.5 «χαρτιά» στους «Βασιλικούς Μπλε» ως η πιο ακριβή πώληση των Ελβετών. Τελευταίος στην λίστα ο Μανουέλ Ακανζί και τα 21.5 «ζεστά» εκατομμύρια που πλήρωσε η Ντόρτμουντ να τον τοποθετούν δεύτερο πίσω από τον προαναφερθέντα.

Η Βασιλεία σε μια λίγκα μακριά από τα «πλουσιοπάροχα» τηλεοπτικά συμβόλαια, επενδύει στα δικά της παιδιά, βασίζει πολλά στο έξυπνο σκάουτινγκ, πουλά σε «υπεραξίες» και δίνει το παράδειγμα στις υπόλοιπες ομάδες.