
Το πάθος για το ποδόσφαιρο στο χρηματιστήριο φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί, με συνέπεια μόνο 22 ποδοσφαιρικοί σύλλογοι να απαριθμούνται στην Ευρώπη αυτή την στιγμή στο ναό του χρήματος.
Αυτό αποκαλύπτεται από μια μελέτη της ελβετικής εταιρείας KPMG, που παρατήρησε την απόδοση των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων στο χρηματιστήριο. Κι αν κανείς πιστεύει ότι η καλή αθλητική απόδοση μπορεί να συμπίπτει με καλές οικονομικές επιδόσεις, μάλλον θα χρειαστεί να το σκεφτεί ξανά, αφού η ομάδα που παρουσίασε το 2016 τις κορυφαίες επιδόσεις μεταξύ όλων των εισηγμένων εταιρειών από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, είναι η Τραμπζονσπόρ, που ακολουθείται από δύο άλλες τουρκικές ομάδες.
Στο άλλο άκρο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κακή στο γήπεδο, αλλά καλή στα έσοδα, παρουσίασε κατάρρευση της αξίας του μεριδίου τους κατά 20%. Ετσι φαίνεται ότι τα τα αποτελέσματα στο γήπεδο δε συμπίπτουν πάντα με εκείνα στο χρηματιστήριο. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Μπενφίκα: παρά την αύξηση των εσόδων κατά 24% και τον τίτλο 2015/16, η τιμή των μετοχών της πορτογαλικής συλλόγου υποχώρησε 5,8%.
Η KPMG σημείωσε για τις τρεις τουρκικές ομάδες, Τραμπζοσπόρ, Μπεσίκτας και Γαλατασαράι: «Οι τιμές των μετοχών αυτών των συλλόγων, φαίνεται να επηρεάζονται θετικά από διάφορα μη αθλητικά γεγονότα, όπως οι νέες συμφωνίες χορηγίας, η ανάπτυξη νέων υποδομών και των μεταρρυθμίσεων στο πρωτάθλημα».
Αντίθετα, η τέταρτη ομάδα της Τουρκίας, Φενέρμπαχτσε, που τιμωρήθηκε από την UEFA, παρουσίασε μία μικρή αύξηση του μεριδίου της. Εκτός από τα τις πρώτες ομάδες της Τουρκίας στη σχετική λίστα, καλή η αντίδραση για συλλόγους στο γαλλικό και το γερμανικό πρωτάθλημα.