Παγκοσμίως ο μέσος όρος που δαπανά ο μέσος πολίτης καθημερινά μπροστά σε μια οθόνη είναι επτά ώρες (6 ώρες και 55 λεπτά συγκεκριμένα)
Αν κάποιος είναι ξύπνιος από τις 08.00 το πρωί μέχρι τις 23.00 το βράδυ αυτό αντιστοιχεί σε 46% του χρόνου του…
Αυτή η τεράστια διάρκεια χρόνου αλλάζει ραγδαία τον τρόπο που λειτουργεί το ανθρώπινο μάτι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που επικαλείται ο Guardian.
Όπως ακριβώς και το υπόλοιπο σώμα μας, το ανθρώπινο μάτι σταματά να αναπτύσσεται μετά την εφηβεία. Μόνο που τώρα, λόγω του τρόπου ζωής, συνεχίζει να αναπτύσσεται αφύσικα.
Συγκεκριμένα, όταν τα μάτια μας περνάνε περισσότερο χρόνο επικεντρώνοντας σε κοντινά αντικείμενα όπως τα κινητά μας τηλέφωνα, οθόνες, ή ακόμη και βιβλία, κάνει τις κόρες να επιμηκύνονται, γεγονός που εμποδίζει τα μάτια από το να καμπυλώνουν το φως, όπως θα έπρεπε. Αυτή η επιμήκυνση, αυξάνει τη μυωπία, δηλαδή την πάθηση κατά την οποία τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, φαίνονται θολά.
Πλέον, η μυωπία επηρεάζει τους μισούς νέους ενήλικες στις ΗΠΑ, αριθμός που είναι διπλάσιος από το ποσοστό που ίσχυε πριν 50 χρόνια, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού, από μυωπία πάσχει το 40%. Για τους ενήλικες, αυτό προκαλεί έντονη καταπόνηση του ματιού, αλλά σε πολλές περιπτώσεις επιταχύνει την ανάπτυξη ήδη υπαρχουσών οφθαλμολογικών προβλημάτων.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα παιδιά, των οποίων τα μάτια ακόμη αναπτύσσονται, η κατάσταση είναι τόσο προβληματική που η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμομετρίας, αλλά και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, θεωρούν πλέον τη μυωπία ως… επιδημία.
«Το σχήμα του ματιού είναι στρογγυλό σαν μια μπάλα κι όταν ένα μάτι έχει μυωπία, γίνεται μακρύτερο, σαν ένα σταφύλι ή μια ελιά. O αμφιβληστροειδής χιτώνας που καλύπτει το μάτι τεντώνεται και συνεπώς λεπταίνει. Όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά, μερικές φορές μπορεί να υπάρξουν “ραγίσματα” στον αμφιβληστροειδή. Σαν “σπασίματα” σε μια ταπετσαρία. Όταν συμβαίνει αυτό, τα ραγίσματα επιτρέπουν σε υγρό να εισέρχεται πίσω από την “ταπετσαρία”. Αυτό είναι που ονομάζεται “αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς” και οδηγεί αρκετούς ανθρώπους στην τύφλωση», εξηγεί ο οφθαλμίατρος Aaron Miller.
Συνεπώς, είναι σημαντικό να ξεκουράζουμε τα μάτια μας μέσω τακτικών διαλειμμάτων από τις οθόνες. Σύμφωνα με τον Guardian, χρειάζονται καθημερινά τουλάχιστον δύο ώρες παραμονής σε εξωτερικό χώρο, αφού έρευνες δείχνουν ότι το φως του ήλιου καθυστερεί την ανάπτυξη της μυωπίας. Μάλιστα, μια εύκολη μέθοδος ξεκούρασης των ματιών ονομάζεται ενδεικτικά «20-20-20»: Κάθε είκοσι λεπτά, κοιτάξτε κάτι που βρίσκεται 20 μέτρα μακριά, για 20 δευτερόλεπτα. (σημ.: το δεύτερο “20” αντιστοιχεί σε 20 πόδια κατά τις αμερικανικές μετρήσεις)
Ίσως λοιπόν τώρα, να είναι μια καλή ευκαιρία να σταματήσετε να κοιτάτε την οθόνη σας…
Με πληροφορίες από τον Guardian