Βαγγέλης Μανωλόπουλος,
Ψυχολόγος/Αθλητικός Ψυχολόγος, MSc *
Κάθε νέα σεζόν αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα. Κάθε φορά, όμως, που «ξεκινάς» να πας κάπου έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρεις που θέλεις να «φτάσεις», γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό ο κάθε αθλητής, ανεξαρτήτου ηλικίας, να θέτει τους δικούς του προσωπικούς στόχους στην αρχή της κάθε νέας σεζόν. Ο στόχος που θα θέσεις μπορεί να συνδέεται με το πού σταμάτησες την προηγούμενη χρονιά, αλλά μπορεί να είναι και η απαρχή για κάτι τελείως διαφορετικό, καλύτερο, μεγαλύτερο και σπουδαιότερο. Για να καθορίσεις και να πετύχεις τους στόχους σου πρέπει να ακολουθήσεις μικρά, απλά αλλά και σημαντικά βήματα. Ποια είναι αυτά;
Κατ’ αρχάς για να ξέρεις που στοχεύεις, πρέπει πρώτα να ξέρεις που βρίσκεσαι. Το πιο συχνό λάθος όταν ένας αθλητής θέτει στόχους είναι να υπερεκτιμά ή να υποτιμά τον εαυτό του. Για να αποφύγεις την παγίδα συμβουλεύσου τον προπονητή σου, αυτός σίγουρα ξέρει καλύτερα από τους γονείς σου σε ποιον τομέα πρέπει να επιμείνεις για να βελτιωθείς ή τι είδους προπόνηση πρέπει να ακολουθήσεις. Αναγνώρισε τις αδυναμίες σου ώστε να φτάσεις εκεί που θέλεις. Στόχος σου δεν θα πρέπει να είναι να πετύχεις περισσότερα γκολ από περσι, στόχος σου θα πρέπει να είναι να βελτιωθείς στους τομείς που υπολείπεσαι ώστε να το επιτύχεις.
Το δεύτερο βήμα αφορά στο βαθμό δυσκολίας που θα θέσεις. Θα πρέπει οι στόχοι σου να σε προκαλούν για να τους πετύχεις, αφενός να μην είναι εύκολοι, αφετέρου να χρειαστείς σκληρή προσπάθεια για να τους πετύχεις. Ακόμη, το χρονικό πλαίσιο στο οποίο περιμένεις να δεις αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικό. Εκτός από το τι θέλεις να πετύχεις, πρέπει να ξέρεις και το πότε θέλεις να το πετύχεις. Ανάλογα με το είδος και την δυσκολία του στόχου, θα θέσεις και το αντίστοιχο χρονικό περιθώριο.
Σε αυτό το σημείο να θυμάσαι ότι η παρακολούθηση της προόδου σου και η προσαρμογή των στόχων σε χαμηλότερο ή υψηλότερο επίπεδο μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχία. Συχνά πολλοί αθλητές επαναπαύονται στο γεγονός ότι πέτυχαν τους στόχους τους ή απογοητεύτηκαν επειδή δεν κατάφεραν να τους πετύχουν. Έτσι παραμένουν στάσιμοι ή παρουσιάζουν χαμηλότερη του αναμενόμενου απόδοση. Είναι σημαντικό, για τη συνεχή του βελτίωση, κάθε αθλητής να θέτει νέους στόχους όταν πετύχει τους προηγούμενους και να προσαρμόζει τους ήδη υπάρχοντες όταν δει ότι πράγματι δεν τα καταφέρνει.
Σε γενικές γραμμές να θυμάσαι ότι οι στόχοι πρέπει να είναι:
- Μετρήσιμοι
- Εφικτοί
- Συγκεκριμένοι και
- Χρονικά Οριοθετημένοι
Μήπως αναρωτιέσαι γιατί είναι σημαντικό να θέτεις στόχους; Η στοχοθεσία (goal-setting) είναι μία από τις βασικότερες ψυχολογικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο χώρο της Αθλητικής Ψυχολογίας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η στοχοθεσία αυξάνει το κίνητρο των αθλητών δημιουργώντας παράλληλα την απαραίτητη δέσμευση που απαιτείται για να πετύχει κανείς. Να θυμάσαι ότι θα σε βοηθήσει σημαντικά το να καταγράφεις τους στόχους σου και να σημειώνεις τη προόδο σου. Αν έχεις τη δυνατότητα να βλέπεις αναλυτικά την πρόοδο σου από προπόνηση σε προπόνηση και από μήνα σε μήνα, και θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και θα είσαι σε θέση να αξιολογείς την καθημερινή σου προσπάθειά. Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη των παραπάνω έχει ο προπονητής ενώ η συνεργασία με αθλητικό ψυχολόγο μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις όλες τις κατάλληλες ψυχολογικές δεξιότητες ώστε να φτάσεις στην επιτυχία.
———————————
Ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α., κάτοχος Μεταπτυχιακού στο ΠΜΣ Ψυχολογία της Άσκησης στη Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Αθηνών, το Σύνδεσμο Αθλητικών Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων Victor Artant-ΝΙΚΗ, το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ ενώ έχει εργαστεί και στη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Λαμίας. Συνεργάζεται με αθλητικές ακαδημίες και τον ΟΑΣΠΕ (Οργανισμός Ανάπτυξης Σχολών Ποδοσφαίρου Ελλάδας).
Επιμέλεια: Δώρα Ιωακειμίδου
08/07/2016