Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις καθώς ο αριθμός των σωματείων συνεχώς μειώνεται, απειλώντας την επιβίωση του θεσμού.
Οι ερασιτεχνικές ομάδες παλεύουν με ελλιπή οικονομική υποστήριξη και στηρίζονται κυρίως στον εθελοντισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα λειτουργίας και υποδομών. Καθώς αυτές οι ομάδες αποτελούν τη βάση για την ανάδειξη νέων ταλέντων, η μείωση τους δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου σε επαγγελματικό επίπεδο.
Οι ερασιτεχνικές ομάδες μόλις πριν λίγο καιρό εξέλεξαν διοικήσεις, έκλεισαν συμφωνίες με προπονητές, έκαναν μεταγραφές και προετοίμασαν τα γήπεδα της περιοχής τους για να είναι έτοιμες για τη νέα σεζόν 2024-25.
Σε αυτόν τον χώρο δεν υπάρχουν… κάμερες τηλεόρασης, πολλά φώτα, δημοσιότητα και λεζάντα. Εδώ περισσεύει η όρεξη για δουλειά ανθρώπων της καθημερινότητας και της διπλανής πόρτας, που προσπαθούν με πολύ κόπο και προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανές τις ομάδες της χώρας.
Πασχίζουν να βρουν πόρους για να καλύψουν τα έξοδα για φανέλες, μπάλες, προπονητές, για να εξασφαλιστεί γιατρός σε κάθε αγώνα και αν περισσεύει κάτι να κάνουν το… τραπέζι στους ποδοσφαιριστές τους!
Εδώ δεν υπάρχουν μεγαλομέτοχοι, τεχνικοί διευθυντές, αναλυτές, εφοπλιστές, όπως στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Όλοι οι παράγοντες είναι για όλες τις δουλειές, είτε είναι πρόεδρος, είτε απλό μέλος σε μια διοίκηση. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι που δίνουν ζωντάνια στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αυτό θα έσβηνε.
Κι αν σβήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα κλονιστεί συθέμελα και το επαγγελματικό…
Με τις μεταγραφές από το εξωτερικό δεν μπορούν να διατηρηθούν οι ομάδες, αν δεν υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή παραγωγής ταλέντων από τις ερασιτεχνικές ομάδες.
Και όσοι πιστεύουν ότι τα ταλέντα αναδεικύονται από τις ομάδες Νέων Κ19 ή Κ17 των επαγγελματικών ομάδων, προφανώς και κάπου κάνουν λάθος.
Μείωση Σωματείων και Προκλήσεις
Οι αλάνες παλαιότερα και τα “πλαστικά” γήπεδα των ερασιτεχνικών ομάδων σήμερα, τροφοδοτούν τις ομάδες Νέων των ΠΑΕ. Εκεί ψάχνουν οι σκάουτερ για τα επόμενα αστέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου!
Όμως οι επιχορηγήσεις από τον ΟΠΑΠ και την UEFA δίνονται με το σταγονόμετρο κι αυτό είναι και το παράπονο όλων των ανθρώπων που υπηρετούν αυτόν τον χώρο.
Για τις ερασιτεχνικές ομάδες δεν υπάρχουν βοήθειες. Όσο θα αντέξουν οι παράγοντες και θα υπάρχει συνεισφορά των τοπικών κοινωνιών, θα υπάρχουν και οι ομάδες. Αν κάποια στιγμή κουραστούν και αποχωρήσουν, θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το πολύπαθο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Την τελευταία δεκαετία υπήρξε σημαντική μείωση των ενεργών ομάδων. Η μείωση οφείλεται τόσο στην έλλειψη οικονομικών πόρων όσο και στο δημογραφικό πρόβλημα.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι προπονητές που ασχολούνται επαγγελματικά και αμιγώς με τον χώρο του ποδοσφαίρου είναι λίγοι. Οι περισσότεροι κάνουν άλλες δουλειές για τον βιοπορισμό τους, καθώς τα σωματεία δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να καλύψουν όλα αυτά τα κόστη. Σε ομάδες που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα των ΕΠΣ, οι περιπτώσεις απασχόλησης προπονητών με επαγγελματικά δεδομένα προφανώς και είναι ελάχιστες.
Στον χώρο αυτόν δεν υπάρχουν μάνατζερ και συμβόλαια. Αν θέλει να φύγει ένας ποδοσφαιριστής από μια ομάδα, φεύγει. Με το ζόρι δεν μπορεί να τον κρατήσει κανένας.
Σε παλαιότερα χρόνια υπήρχε η κακή νοοτροπία «θα σε καρφιτσώσω το δελτίο και δεν θα πας πουθενά», αλλά τώρα εξέλειψαν τέτοια φαινόμενα. Γιατί και να μην δώσει την ελευθέρας μια ομάδα σε έναν ποδοσφαιριστή, αν δεν θελήσει αυτός να αγωνιστεί, είναι υπόθεση κενού περιεχομένου.
Η κάθε ομάδα προσπαθεί να κρατήσει τον βασικό κορμό της και να ενισχυθεί με άλλους παίκτες. Στην πλειονότητα των ομάδων δεν υπάρχουν πριμ μεταγραφών.
Σε λίγες ομάδες, κυρίως αυτές που θέλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, μπορεί να δοθούν λίγα χρήματα σε ορισμένους παίκτες που ξεχωρίζουν και μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είναι ελάχιστες αυτές οι περιπτώσεις.
Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές παίζουν από χόμπι, γιατί τους αρέσει το ποδόσφαιρο. Πολλοί απ’ αυτούς μένουν πολλά χρόνια στις ομάδες των χωριών ή των συνοικιών τους με τις οποίες είναι και συναισθηματικά δεμένοι. Σε ελάχιστες περιπτώσεις εμπλέκονται μάνατζερ στον ερασιτεχνικό χώρο και κυρίως σε ακαδημίες ποδοσφαίρου ή στις ομάδες Νέων των ΠΑΕ, όπου οι γονείς ορισμένων παικτών θεωρούν ότι τα παιδιά τους θα έχουν καλύτερη εξέλιξη έχοντας και μάνατζερ.
Σύμμαχος και αρωγός η τεχνολογία
Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε και στο επικοινωνιακό κομμάτι. Πολλά ερασιτεχνικά σωματεία εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογία και απέκτησαν δικές τους ιστοσελίδες ενημερώνοντας παράλληλα και τα κοινωνικά δίκτυα.
Εκεί καταχωρούν τις ανακοινώσεις, τα δελτία Τύπου, με δυνατότητα προβολής και των χορηγών τους.
Οι έξυπνοι παράγοντες αντιλήφθηκαν ότι η καλή προβολή είναι επένδυση και μπορεί να φέρει περισσότερες διαφημίσεις και χορηγίες.
Κάποιοι, οι πιο προχωρημένοι, προσπαθούν να έχουν απευθείας προβολή οι αγώνες τους μέσω Live Streaming γιατί έτσι θα έχουν ακόμη περισσότερες διαφημιστικές πινακίδες στα γήπεδα και χορηγίες στις φανέλες.
Τυπικά, τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα αγώνων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ανήκουν στην ΕΠΟ, η οποία όμως τα έχει εκχωρήσει στις κατά τόπους Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων.
——————————————
Οι ομάδες που θα ήθελαν να αποκτήσουν προβολή και ιστοσελίδα για την ομάδα τους αποκομίζοντας σηματικά οφέλη, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο
6977856866 καθώς και στο https://sabaweb.gr/
Επιμέλεια: Δώρα Ιωακειμίδου
με πληροφορίες από τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο